8 mars med Kakan Hermansson och vänner

Samtal och systerskap när Kakan Hermansson med gäster intar Södra teatern

Styrka, glädje och stolthet är ledorden när SelmaStories och Bonnierförlagen arrangerar en feministisk helkväll den 8 mars.

På Internationella kvinnodagen den 8 mars 2019 delar SelmaStories och Bonnierförlagen för andra året i rad ut det feministiska priset Årets Selma. Priset delas ut till en person eller organisation som under året lämnat avsevärda avtryck i jämställdhetsdebatten. Prisutdelningen äger rum i samband med föreställningen Årets Selma 2019 – 8 mars med Kakan Hermansson & vänner på Södra teatern i Stockholm.

Förra årets vinnare av Året Selma blev organisationen Födelsevrålet. En organisation som oförtrutet arbetar för alla kvinnors rätt till säker förlossningsvård.

I år kommer ytterligare ett pris att delas ut, Årets Selma Junior. Priset delas ut till en ungdom eller en organisation för och av unga, som på ett tydligt sätt bidragit i arbetet för ett mer jämställt samhälle.

Föreställningen Årets Selma 2019 – 8 mars med Kakan Hermansson & vänner bjuder på scensamtal med spännande bokaktuella författare och feministiska inspiratörer under ledning av moderator Kakan Hermansson. I år medverkar Clara Henry, Stina Wollter, Melody Farshin, Thomas Sekelius, Ida Östensson, Katarina Wennstam, Christoffer Holst, Aase Berg och Camilla Läckberg. Dessutom delas det feministiska priset ”Årets Selma” och ”Årets Selma Junior” ut till hemliga vinnare.

Köp din biljett här!

Sajna upp dig för SelmaStories nyhetsbrev för mängder med inspiration, författarintervjuer och boktips.
[widget id=”nyhetsbrev-4″]

Allt om det nyinstiftade priset Årets Selma

Årets Selma är ett nyinstiftat feministiskt pris som delas ut av Bonnierförlagen och SelmaStories.

Clara Henry, författare till "Mot framtiden - en simpel guide till att krossa patriarkatet"

Clara Henry: ”Som kvinna handlar feminism om överlevnad på riktigt”

Efter succén med boken Ja jag har mens, hurså? är Clara Henry tillbaka med Mot framtiden, en genomgång av den feministiska kampen och dess grundvalar, både i dåtid och i nutid.

Författarna: Här är böckerna som alla män borde läsa

Vi frågade några av våra främsta författare om deras bästa boktips till män.

Dansa för livet! 5 skäl till att vi älskar Stina Wollter

Från #stinawollterdansarförlivet till klockrena svar på tal — här är fem skäl till att vi älskar Stina Wollter.

Selma Lagerlöf: Sveriges modernaste kvinna av Anna Nordlund

Därför är Selma Lagerlöf en feministisk förebild

Selma Lagerlöf var alltid i frontlinjen. Propagerade för kvinnlig rösträtt, köpte in sig i filmbolag och sände radio – förutom att hon var första kvinnan i Svenska Akademien då.

sara Danius, Malin Persson Giolito, Alexandra Pascalidou, Camilla Läckberg, Katarina Wennstam

De är litteraturens nya kvinnliga superstjärnor

De är aktiva deltagare i samtidsdebatten, vinner priser och tjänar miljoner på sina böcker. Här är de kvinnliga stjärnorna som lyser allra starkast på litteraturhimlen just nu.

Anna Kinberg Batra om partiledartiden: ”Det blev debatt om hur kvinnlig eller snäll jag var”

Anna Kinberg Batra var Moderaternas partiledare i 997 dagar. Men med över ett år kvar till valet tvingades hon sluta efter attacker från de egna.

6 böcker om tanter som slår tillbaka

På senare år har tanten fått upprättelse, inte minst genom litteraturen.

Fatima Bremmer: ”Ester Blenda Nordström gjorde precis tvärtom – och det är hon värd all respekt för”

Ester Blenda Nordström var Sveriges första undersökande journalist som reste världen runt och jobbade under dold identitet under en tid då kvinnor gick i långklänning och saknade rösträtt.

hunger roxane gay

Roxane Gay: ”Jag började äta för att hålla män borta”

I sin nya bok, självbiografiska Hunger, skriver hon om sin kropp, sin hunger, och det trauma som förändrade allt: när hon som 12-åring blev gruppvåldtagen.

Läs ett utdrag ur ”Two Faced” av Thomas Sekelius

Smink är för alla. Thomas Sekelius är youtubern som slog igenom med sina personliga och inspirerande sminkvideor på nätet.

Camilla Läckberg

9 skäl till att vi älskar Camilla Läckberg

Hon har kallats ”Europas okrönta deckardrottning” och har fått oss att ligga vakna om nätterna under devisen ”bara en sida till”.

Christoffer Holst, författare till Söta, röda sommardrömmar

Feelgoodstjärnan Christoffer Holst: Så kombinerar jag mord med mys

Christoffer Holst är feelgoodförfattare och feelgoodförläggare. Hans roman Söta röda sommardrömmar inkluderar även en mordgåta. Hur går det ihop? Vi lät honom berätta själv.

Katarina Wennstam

Katarina Wennstam: ”Män i grupp kan ställa till med oerhört mycket skada”

I över två decennier har hon varit en av landets tongivande debattörer och en kämpe mot sexuellt våld. I deckaren Gänget ligger tyngdpunkten på förövarna.