Styrka, glädje och stolthet är ledorden när SelmaStories och Bonnierförlagen arrangerar en feministisk helkväll den 8 mars.
På Internationella kvinnodagen den 8 mars 2019 delar SelmaStories och Bonnierförlagen för andra året i rad ut det feministiska priset Årets Selma. Priset delas ut till en person eller organisation som under året lämnat avsevärda avtryck i jämställdhetsdebatten. Prisutdelningen äger rum i samband med föreställningen Årets Selma 2019 – 8 mars med Kakan Hermansson & vänner på Södra teatern i Stockholm.
Förra årets vinnare av Året Selma blev organisationen Födelsevrålet. En organisation som oförtrutet arbetar för alla kvinnors rätt till säker förlossningsvård.
I år kommer ytterligare ett pris att delas ut, Årets Selma Junior. Priset delas ut till en ungdom eller en organisation för och av unga, som på ett tydligt sätt bidragit i arbetet för ett mer jämställt samhälle.
Föreställningen Årets Selma 2019 – 8 mars med Kakan Hermansson & vänner bjuder på scensamtal med spännande bokaktuella författare och feministiska inspiratörer under ledning av moderator Kakan Hermansson. I år medverkar Clara Henry, Stina Wollter, Melody Farshin, Thomas Sekelius, Ida Östensson, Katarina Wennstam, Christoffer Holst, Aase Berg och Camilla Läckberg. Dessutom delas det feministiska priset ”Årets Selma” och ”Årets Selma Junior” ut till hemliga vinnare.
Årets Selma är ett nyinstiftat feministiskt pris som delas ut av Bonnierförlagen och SelmaStories.
Efter succén med boken Ja jag har mens, hurså? är Clara Henry tillbaka med Mot framtiden, en genomgång av den feministiska kampen och dess grundvalar, både i dåtid och i nutid.
Vi frågade några av våra främsta författare om deras bästa boktips till män.
Från #stinawollterdansarförlivet till klockrena svar på tal — här är fem skäl till att vi älskar Stina Wollter.
Selma Lagerlöf var alltid i frontlinjen. Propagerade för kvinnlig rösträtt, köpte in sig i filmbolag och sände radio – förutom att hon var första kvinnan i Svenska Akademien då.
De är aktiva deltagare i samtidsdebatten, vinner priser och tjänar miljoner på sina böcker. Här är de kvinnliga stjärnorna som lyser allra starkast på litteraturhimlen just nu.
Anna Kinberg Batra var Moderaternas partiledare i 997 dagar. Men med över ett år kvar till valet tvingades hon sluta efter attacker från de egna.
På senare år har tanten fått upprättelse, inte minst genom litteraturen.
Ester Blenda Nordström var Sveriges första undersökande journalist som reste världen runt och jobbade under dold identitet under en tid då kvinnor gick i långklänning och saknade rösträtt.
I sin nya bok, självbiografiska Hunger, skriver hon om sin kropp, sin hunger, och det trauma som förändrade allt: när hon som 12-åring blev gruppvåldtagen.
Smink är för alla. Thomas Sekelius är youtubern som slog igenom med sina personliga och inspirerande sminkvideor på nätet.
Hon har kallats ”Europas okrönta deckardrottning” och har fått oss att ligga vakna om nätterna under devisen ”bara en sida till”.
Christoffer Holst är feelgoodförfattare och feelgoodförläggare. Hans roman Söta röda sommardrömmar inkluderar även en mordgåta. Hur går det ihop? Vi lät honom berätta själv.
I över två decennier har hon varit en av landets tongivande debattörer och en kämpe mot sexuellt våld. I deckaren Gänget ligger tyngdpunkten på förövarna.