10 böcker för lovets lata stunder
Boktips

10 böcker för lovets lata stunder

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 27 februari 2017

Skippa skidbackar, isiga promenader, badvaksdopp eller vad du annars väljer att friska upp kroppen med nu är det är sportlov. Sporta hjärnan istället! Här är tio tips för såväl småbarnsföräldrar med en minut över som den som har många timmars soffmys att se fram emot.

Skratt och smärta för lovtrötta tonåringar

rimligtlyckadeo%cc%88gonblick
Rimligt lyckade ögonblick av Åsa Asptjärn
Ny termin, ny skola och nya vänner. Emanuel har alla chanser att omdefiniera sig själv. Men vem är han? Och kanske mer relevant, vem borde han vilja vara? Med Emanuel Kent Sjögren har Åsa Asptjärn skapat en sanslöst skön antihjälte, ett svenskt svar på Sue Townsends klassiker om Adrian Mole. Otroligt rolig och ett perfekt ”steg upp” för den som älskat Dagbok för alla mina fans.

va%cc%8arakemiskahja%cc%88rtan
Våra kemiska hjärtan av Krystal Sutherland
Hjärta och smärta för alla som gillar John Greens romaner och älskade Skam!
Det här är inte den vanliga ”pojke möter flicka och blir kär-historien”. Våra kemiska hjärtan är en stark, drabbande, oförglömlig påminnelse om den första bitterljuva kärleken och insikten om att livet trots allt, så småningom, går vidare. Bara inte med varandra.

Läsa hela natten-deckare

midnatssolenstimme
Midnattssolens timme av Cecilia Ekbäck
Historisk spänningsroman om människor, hemligheter och ett mytiskt berg som kastar sin långa skugga över de invånare som lever där. Den utspelar sig i Lappland – perfekt för fjällresan!
Sommaren 1856. När Magnus Stille blir skickad av sin svärfar, justitieministern, att kartlägga området runt Svartåsen i Lappland tjänar det som täckmantel för ett helt annat uppdrag- att utreda ett mystiskt mord…

pa%cc%8ava%cc%88gmotdo%cc%88den
På väg mot döden av Stephen Booth
Det finns bara en väg till den pittoreska engelska byn Shawhead i Peak District. Och en väg därifrån. På den vägen hittas tidigt en morgon en övergiven lastbil med olycksbådande blodfläckar på insidan…
På väg mot döden är Stephen Booths femtonde kriminalroman om kriminalinspektör Ben Cooper i det lantliga Peak District.

För småbarnsföräldern
Lov är hårda tider för småbarnsföräldrar med ännu mindre lästid än vanligt… Då är en seriebok perfekt! Kräver inte mycket, lätt att ta paus från men ger ändå intellektuell stimulans.

tjejernapa%cc%8aho%cc%88jden
Tjejerna på höjden av Frida Malmgren.
En humoristisk skildring av tre tjejer i limbolandet mellan studenttiden och vuxenlivet med villa-volvo-vovve. Autentisk så långt anständigheten tillåter. I serien blandas aktuella teman, politik, sex och relationer. Med en ibland pompös eller nervös självmedvetenhet hos tjejerna. Vi får följa med på finlandsfärja, mansjakt i utelivet, och djuplodat filosoferande i soffan dagen efter.

rockypa%cc%8aspritmuseum
Rocky på spritmuseum av Martin Kellerman
Boken utgår från utställningen med samma namn och samlar serier och foton från de miljöer som kommer visas samt skisser och beskrivningar av Martins arbetsprocess. Boken innehåller även en längre text av Jessika Gedin där hon försöker reda ut vad som gör Rocky så populär och varför Martin Kellermans samtidsskildring är så viktig.

För mysiga högläsningsstunden

husetsomvaknade
Huset som vaknade av Martin Widmark och Emilia Dziubak
På kvällen när gubben Larson som vanligt har gått igenom huset och släckt ner rum för rum och dröjt sig kvar för att minnas sin fru och barn och deras liv i det gamla huset, knackar det plötsligt på dörren! En liten pojke med en mystisk kruka står utanför.
Huset som vaknade är en otroligt vacker bilderbok där det bästa av svensk och polsk berättar- och bildkonst samsas!

amyaronochanden
Amy, Aron och anden av Ulf Stark och Per Gustavsson
Amy och Aron leker på Skroten. Där hittar de en dag en surmulen ande i en kanna … En mångbottnad berättelse fylld av varm humor och vemodigt allvar på bästa Ulf Stark-vis! Tillsammans med Per Gustavssons uttrycksfulla bilder vävs fantasi och verklighet ihop. En underbar bok att läsa själv eller högt tillsammans.

För tweenies

billie
Billie-serien av Sara Kadefors
Billie har fosterhemsplacerats ute på vischan, mitt i det lilla samhället Bokarp. Billie, som får andra människor att växa – i familjen och i den lilla staden. Hon har en fantastisk förmåga och kraft att förändra saker bara genom att vara den hon är, vilket är både härligt och jobbigt för henne själv. Den här serien skapar ett enormt läs-sug! De två första delarna är Billie. Avgång 9:42 till nya livet och Billie. Du är bäst.

 

… och en kopp till den varma chokladen!

muggar
Drick något varmt ut en unik kombination av litteratur och god dryck. Dessa kaffekoppar med klassiska motiv är skapade av några av våra främsta tecknare.

En sida till? Fortsätt läs!