10 böcker som ger politisk koll
Biografier

10 böcker som ger politisk koll

Av: Karin Eklund
Publicerad: 04 januari 2017

Varför växer populismen? Och varför drar extremismen till sig många? Är vi verkligen vid slutet för ”västerlandet som vi känner det”, som Carl Bildt skrev i Washington Post? Vår boktrave hjälper dig att få överblick. Och skaffa dig en egen uppfattning.

av Catarina Baldo Zagadou


skotten-i-kopenhamn
Aktuellt
Skotten i Köpenhamn: ett reportage om Lars Vilks, extremism och yttrandefrihetens gränser av Niklas Orrenius
I ett halvår följde DN-journalisten Niklas Orrenius den mordhotade konstprofessorn Lars Vilks, som blivit en katalysator för de starka – och inte sällan otäcka – strömningarna i vår tid. Kritiker har jämfört boken med ”nödvändig tandborstning” och Orrenius vann Stora Journalistpriset för sitt jobb.

 

Radikalt
Två systrar: ett reportage av Åsne Seierstad 
Två välartade, norska flickor bestämmer sig plötsligt för att ansluta sig till IS. Varför? Föräldrarna är i chock, men pappan bestämmer sig för att försöka hämta hem dem. Men varför radikaliseras unga människor i väst? Åsne Seijerstads bok erbjuder ett angeläget svar.

 

 

Det största brottet

Bakgrund
Det största brottet: Offer och gärningsmän i den norska Förintelsen av Marthe Michelet
Spännande som en thriller. Och baserad på verkliga händelser. Norska journalisten Marthe Michelet prisbelönta debut skildrar ett skrämmande Norge under andra världskriget – men där gör den judiska gemenskapen motstånd.

 

underkastelse

Romanvision
Underkastelse av Michel Houellebecq
I en nära framtid har Frankrike förvandlats till en muslimsk stat … Michel Houellebecqs tajming är ofta kusligt exakt. Romanen Underkastelse skulle ha kommit ut precis samma dag som satirtidningen Charlie Hebdo attackerades i Paris.

 

 

aventyr-i-svenssonland

Morden i Malmö 
Äventyr i Svenssonland: seriemördaren Peter Mangs av Joakim Palmkvist
Under rättsprocessen nekade han, men inför Joakim Palmkvist valde Peter Mangs att berätta – både om de brott han är dömd för, och om många fler brottsliga handlingar. Joakim Palmkvist är kriminalreporter på Sydsvenskan.

 

 

nya-livet Förstå det nya
Nya livet: om att leva till 100, arbeta till 75, börja om vid 50 och komma i gång vid 25 av Fredrik Reinfeldt
Förre statsministern har själv läst in sin nya bok som inte bara handlar om att jobba längre – utan också visar på en framtidsväg för ett öppet och inkluderande samhälle.

 

& FYRA LÄSVÄRDA BÖCKER TILL:

Standardverket
Vi säger vad du tänker: högerpopulismen i Europa av Anna-Lena Lodenius
Grundkurs om Sverigedemokraterna och deras europeiska bundsförvanter i Norge, Storbritannien och Frankrike. Hur har de kunnat växa sig så starka med sitt hatbudskap? Här presenteras också en strategi för hur de kan bemötas.

Så började det
1947 av Elisabeth Åsbrink
Genom att närstudera ett enda, välvalt år lyckas Elisabeth Åsbrink ge bakgrunden dagens mest brännande världshändelser. Linjerna från förr är obrutna – och här avslöjas också hur Sverige spelade en nyckelroll när tyska nazister undkom att dömas efter andra världskriget.

Nöjesläsning
Uppgång och fall av Liv Strömquist
Skarpsinnig politisk analys. Vass humor. Exakt känsla för vad som ligger i tiden. Liv Strömquist i oumbärlig för alla som vill se vad livet går ut på – egentligen. Dessutom tecknar hon så bra! Efter alla tunga och viktiga reportage krävs en smart efterrätt.

Överkurs på engelska
Jihad Academy av Nicolas Hénin
Som Mellanösternexpert hade journalisten Nicolas Hénin bevakat kriget i Syrien i flera år när han 2011 blev tagen som gisslan av IS-krigare. Han satt fången i elva månader – och hans bok ger hela bakgrunden till den muslimska jihadismen. Mycket läsvärd!

En sida till? Fortsätt läs!