21 böcker som förklarar politik
Boktips

21 böcker som förklarar politik

Oavsett om det är valtider eller ej — böcker om politik och samhälle är alltid aktuella. Vi har samlat 21 boktips som, på ett eller annat sätt, förklarar politik.

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Getty
Publicerad: 12 september 2018

Oavsett om det är valtider eller ej — böcker om politik och samhälle är alltid aktuella. Vi har samlat 21 boktips som, på ett eller annat sätt, förklarar politik.

1. 3 november 2020 ödesvalet av Fredrik Reinfeldt

21 böcker som förklarar politik

Den 3 november 2020 är det val i USA – ett avgörande sådant. Donald Trump utmanar gränsen för hur en president kan bete sig och med honom har världens förmåga att hantera konflikter, säkra öppen handel och ta sig an klimatutmaningen försvagats. Den före detta politikern och statsministern Fredrik Reinfeldt gör en fördjupande genomgång av USA:s demokrati och politiska system. Boken förklarar vad som står på spel och vad det är som avgör vem som väljs till president i november – och vilken värld det leder till på 2020-talet.

Köp boken här.
Lyssna på boken här.

2. Lögnerna av Lennart Pehrson

21 böcker som förklarar politik

Denna bok berättar historien om Vietnam-kriget. Ett krig som formade och präglade en generation. Från mordet på John F Kennedy till krigets slut får vi, genom presidenters, soldaters, rockskribenters, filmstjärnors och ungdomars minnesbilder och liv, en bild av hur USA såg ut under 60-talet. Vi får en bild av kriget och den påverkan det hade på landet. I dess kölvatten kom vapenvägren, maktskiften, uppror och rockmusik.

Köp boken här.

3. Röd hungersnöd av Anne Applebaum

21 böcker som förklarar politik

En berättelse om ett av Stalins värsta brott — vars konsekvenser lever kvar även idag. 1929 lanserade Stalin sin nya jordbrukspolicy som tvingade flera miljoner lantbrukare från sina marker till kollektiva jordbruk. Reformen resulterade i en katastrofal svält, den dödligaste i europeisk historia. Mellan 1931 och 1933 dog minst fem miljoner människor i Sovjetunionen. Anne Applebaum Applebaums laddade språk och starka beskrivningar framkallar minnet av ett av de värsta brotten mot mänskligheten under tjugonde århundradet och visar hur det kan skapa ett nytt hot mot den framtida politiska ordningen.

Boken finns här.

4. Skotten i Köpenhamn av Niklas Orrenius

I ett halvår följde DN-journalisten Niklas Orrenius den mordhotade konstprofessorn Lars Vilks, som blivit en katalysator för de starka, och inte sällan otäcka strömningarna i vår tid. Kritiker har jämfört boken med ”nödvändig tandborstning” och Niklas Orrenius vann Stora Journalistpriset för sitt jobb.

Köp boken här.
Lyssna på boken här.

5. Två systrar av Åsne Seierstad

Två välartade, norska flickor bestämmer sig plötsligt för att ansluta till IS. Föräldrarna är i chock, varför lämnar deras döttrar en trygg tillvaro i ett litet norskt för att ta sig till kalifatet i Raqqa? Men deras pappa ger inte upp och bestämmer sig för att försöka hämta hem dem. I Två systrar söker Åsne Seierstad svar på frågor om varför muslimska ungdomar som växer upp i väst radikaliseras. Och vilka är de människor som söker värvning i IS? Två systrar är en roman om islamsk väckelse, om ett land i krig och en familj som faller isär.

Boken finns här.

Lyssna på boken här.

6. Det största brottet av Marte Michelet

I Marte Michelets prisbelönta debutroman Det största brottet flätas fyra öden samman i nazismens fanatiska utrotningsprojekt. Den 26 november 1942 står offer och gärningsmän ansikte mot ansikte. Då går den första transporten med norska judar till Auschwitz. Marte Michelet ritar om bilden av det norska samhället under kriget och upprättar den judiska gemenskapen som en motståndsrörelse. Ett fasansfullt dokument om en antisemitism som tillåts spira ohämmat vid sidan av institutionerna och om ett motstånd som uppstår trots allt grymmare restriktioner.

Boken finns här.

7. Blod är tunnare än vatten av Jörn Donner

Jörn Donners Blod är tunnare än vatten, befinner vi oss i Finland, strax efter inbördeskriget år 1918. En judisk man vid namn Alexander har flytt undan bolsjevikerna till sin gamla datja i Finland. Huset visar sig vara bebott av den unga Anna, som liksom Alexander uppehåller sig i området tillfälligt. När Alexander stiger in i villan riktar Anna en pistol mot honom och säger sig vara beredd att skjuta. Jörn Donner beskriver på ett både poetiskt och sakligt sätt en bortträngd konflikt med många ekon in i dagens oroshärdar.

Läs en intervju med författaren här.

Boken finns här.

8. Uppgång och fall av Liv Strömquist

Varför tar ingen tag i det globala problemet med extrem rikedom? Varför influeras andliga sökare av österländska läror när de vill vara mindful när vårt västerländska kapitalistiska system är totalt historiskt överlägset när det gäller att leva i nuet? Varför kände Chris O Neill omedelbart något alldeles särskilt för prinsessan Madeleine? Varför avskyr Annie Lööf Robin Hood? Liv Strömquists Uppgång och fall handlar om kapitalism, klass och pengar. En skarpsinnig samhällskritik och komisk timing.
Boken finns här.

9. Mammorna av Alexandra Pascalidou

Alexandra Pascalidou har träffat 20 mammor, vilka alla har gemensamt att de har bott eller bor i något av Sveriges alla miljonprogram. Det är Maritha från Farsta, Delailah från Gottsunda, Saaia från Hammarkullen, Cecilia från Råby och Fatma från Fittja. Och många, många fler. Alla får de berätta sin historia. De handlar om att förlora sina barn, till döden, till kriminaliteten, till droger. Men här finns också lyckliga historier; om framgångsrika söner och döttrar, om barn som lyckats vända sina liv och om mammor som kämpar och kämpar.

Boken finns här.

Lyssna på boken här.

10. Konsten att göra skillnad av Stefan Einhorn

Den vetenskapliga och tekniska utvecklingen har skapat stora förutsättningar för mänskligheten men också medfört väldiga faror. Vi står vid ett vägskäl mellan chansen till en fantastisk utveckling och risken att förstöra alltihop. Stefan Einhorn balanserar mellan oro och optimism då han resonerar kring möjligheterna och farorna för vår värld och de mänskliga egenskaper som förenar oss och dem som riskerar att splittra oss.

Håll utkik, snart kommer en intervju med Stefan Einhorn!

Boken finns här.

Lyssna på boken här.

11. Under jord av Don Delillo

År 1951 spelas en basebollmatch i New York som skulle komma att bli legendarisk. På hedersläktaren sitter Frank Sinatra och FBI-chefen J. Edgar Hoover. Under matchens gång får han besked om att ryssarna genomfört sin första atombombsprängning. Det fantastiska sista slaget i matchen skickar bollen högt upp på läktaren och där en svart tonåring som plankat in på matchen lyckas smita iväg med en enorm trofé som får sin egen historia. Don DeLillos Under jord är en stor skildring av det amerikanska samhället under 1900-talets andra hälft. Det handlar om storpolitik och det kalla kriget, Vietnam och atombomber, teknisk utveckling, växande sopberg och om svarta och vita.

Boken finns här.

12. Hägring 38 av Kjell Westö

Året är 1938 och Adolf Hitlers expansionspolitik väcker både vrede och beundran, inte minst i den så kallade Onsdagsklubben i Helsingfors. Det är ett informellt diskussionsforum, som består av några gamla vänner till advokaten Claes Thune. Forumet är lika mycket en ursäkt för att supa ihop som för att prata politik, men detta år är det tydligt att Europas splittring också är Onsdagsklubbens, och Claes Thune börjar ge upp om dess framtid. I Hägring 38 visar Kjell Westö ännu en gång att han är en av nordens viktigaste uttolkare av vår historia, av hur storpolitiken griper in i människors innersta liv.

Boken finns här.

Lyssna på boken här.

13. Kvinnor på gränsen till genombrott av Ulrika Knutson

1920-talet var en omvälvande tid, inte minst för kvinnorna. Sällan har idédebatten varit livligare än då, sällan har manssamhället utmanats med större skärpa – och entusiasm. I centrum fanns Fogelstadgruppen och kvinnorna runt tidningen Tidevarvet. I vår kulturhistoria är de så gott som glömda. Det är djupt orättvist, deras frågor är våra. Hur håller man demokratin levande? Vilken plats har personligheten i politikens kollektiva tankemönster? Vad är vänskap? Vad är kärlek? Vad är meningen med livet?

Boken finns här.

14. Vi säger vad du tänker av Anna–Lena Lodenius

Högerpopulismen har fått sitt genombrott i europeisk politik. Partier som Ukip, Fremskrittspartiet, Sverigedemokraterna och Front National är i dag maktfaktorer. I EU snickras febrilt på ett bredare samarbete. De är inte antidemokrater, och noga med att inte framstå som extremister. De lockar enorma väljargrupper med invandringsfientliga och antifeministiska budskap med udden riktad mot muslimer, romer och homosexuella liksom mot de etablerade partierna. Hur har de kunnat växa sig så starka? I Vi säger vad du tänker, ger Anna-Lena Lodenius en bred och initierad översikt över högerpopulismen i Europa.

Boken finns här.

15. Så funkar Sverige av Matilda Westerman

Hur fungerar Sverige egentligen? Och vad händer när det inte fungerar? Vilka bestämmer över Sveriges tio miljoner människor? Och hur kan just du vara med och påverka idag och i framtiden? Ett första steg kan vara att läsa Matilda Westermans Så funkar Sverige, en handbok i allt från allemansrätt till rösträtt till jämlikhet och olikhet. Många frågor och lika många svar – för den unga såväl som för den äldre.

Läs en intervju med författaren här.

Boken finns här.

16. Nationalsången av Eija Hetekivi Olsson

Nationalsången är en angelägen berättelse om det Sverige vi sett växa fram under de senaste årtiondena. Från det socialdemokratiska välfärdssamhället till dagens ökade klassklyftor. Här gestaltas en förälders förtvivlade kamp för sitt barns rätt till ett värdigt liv. Nationalsången handlar om det största som finns, kärleken till våra barn.

Ljudboken finns här.

17. Populistiska manifestet av Åsa Linderborg och Göran Greider

I Populistiska manifestet skriver Åsa Linderborg och Göran Greider ett försvar för populismen som politisk strategi. De visar att populism är mycket mer än bara ett tillhygge i en politisk debatt. I en tid då miljardärer och affärsmän framställer sig som underdogs och sanningssägare, borde inte vänstern ha ett bättre utgångsläge att tala för folket? Populistiska manifestet är en stridsskrift som slår åt alla håll: Mot borgerlig självgodhet men också mot vänsterns brist på folklighet.

Boken finns här.

Lyssna på boken här.

18. Hatade demokrati av Henrik Arnstad

Idag kallar sig alla demokrater. Men den som frågar vad begreppet demokrati egentligen betyder får osäkra svar. Vi har glömt vad demokrati är – därmed är demokratin sårbar. Henrik Arnstads Hatade demokrati går bortom de vanliga ytliga beskrivningarna av demokrati. Den utgår från modern internationell demokratiforskning och beskriver demokratins anatomi: den demokratiska ideologin. Boken är en storslagen skildring av demokratins ideologi och historia, resultatet av sex års arbete. Verket ger läsaren en demokratisk bildning, som blivit livsviktig i nutidens politiska mörker.

Boken finns här.

19. Det gäller livet av Gudrun Schyman

Det gäller livet är en biografi om Gudrun Schymans liv. Om hur det privata blir politiskt, som när hon gör film av sin första förlossning eller talar ut om sitt alkoholberoende. Om hur hon överger den utstakade vägen till sekreterarjobb och mot alla odds blir en av Sveriges mest framträdande och hyllade politiker. Det gäller livet följer Schyman från åren i folkrörelser och bokstavsvänstern, via Vänsterpartiet till Feministiskt initiativ. Boken skildrar hennes engagemang för rättvisa, fred och mänskliga rättigheter och hur feminism sattes på den politiska agendan i Sverige.
Boken finns här.
Lyssna på boken här.

20. Om tyranni av Timothy Snyder

Timothy Snyder var övertygad om att USA inte kunde annat än välja Hillary Clinton till president. När resultatet blev Donald Trump skrev han Om tyranni, en stridsskrift om vad historien har att lära oss om liknande situationer. Dagens politik skapar nya hot som liknar dem vi såg födas under 1900-talets katastrofår. Mänskligheten är inte klokare idag än då Europas demokratier fick vika sig förfascismen, nazismen och kommunismen.

Läs om Timothy Snyders 20 viktigaste lärdomar här. 

Boken finns här.

Lyssna på boken här.

21.  Hur jag lärde mig förstå världen av Hans Rosling

Hur jag lärde mig förstå världen är Hans Roslings egen berättelse om hur en ung man från enkla omständigheter kunde använda vetenskapen för att ta sig ut i världen och förklara den på nytt. Han skriver öppet och personligt om sitt liv och sina svåraste beslut – oavsett om de fattades på akutmottagningen i Moçambique, med makthavarna i Davos eller i den egna familjevardagen.”Det här är en bok som innehåller ytterst få siffror. Istället handlar den om möten med människor som öppnat mina ögon.” – Hans Rosling

Boken finns här.

Lyssna på boken här.

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!