22 kusliga skräckberättelser för den modiga
Böckerna

22 kusliga skräckberättelser för den modiga

Av: Meja Uhlander
Publicerad: 30 oktober 2018

En blodig deckare i all ära, men ingenting går upp emot en riktigt otäck spökhistoria. Vi tipsar om 22 hisnande skräckberättelser lagom till Halloween. För den modige – att läsa med lampan släckt. 

1. En sån som du av Gillian Flynn

I succéförfattaren Gillian Flynns fjärde roman En sån som du, kliver vi in genom dörren till tarotstudion Anden i handen. Här möts kvinnliga besökare av sierskor, kristallkulor och kortlekar, medan manliga kunder visas till det potpurridoftande bakre rummet, där studions parallella verksamhet pågår, med en kompletterande stab av olagliga soft-core-prostituerade. Efter att ha drabbats av en förslitningsskada i handen får en av kvinnorna i det bakre rummet – en energisk boknörd med en förkärlek för skräckromaner – hoppa in som medium. Men det som ser ut att bli ett välkomnande avbrott tar en oväntad och olycksbådande vändning när en av de välbärgade förortsfruarna berättar en otäck historia som inte tycks vara inbillning. En sån som du är en sanslöst spännande skräckhistoria om ett hemsökt hus och en familj med hemligheter.

Boken finns här.

2. Huset Ushers undergång av Edgar Allan Poe

Edgar Allan Poe kallas också för skräckens mästare och i novellen Huset Ushers undergång, ett av 1800-talsförfattarens mest berömda verk, står det klart varför. Den skräckinjagande berättelsen om poeten Usher och hans hemsökta slott håller läsaren i ett klaustrofobiskt grepp redan från första stycket. En typisk berättelse från romantiken, med det spöklika huset Usher och den karga, ödsliga naturen som själens spegel.


Boken finns här.

3. Lussiferda av Karin Tidbeck

En vinternatt på 90-talet. Fyra tonåringar har tagit sig till en stuga strax utanför Stockholm för att se Lussiferda, det ursprungliga luciatåget som just på lucianatten drar över himlen med demoner och häxor i släptåg. Så hörs ett skrik från himlen och plötsligt är de bara två kvar. Karin Tidbecks novell Lussiferda är en mörk, skräckfylld fantasihistoria, och samtidigt ett retrospektiv över 90-talets gothkultur.

Boken finns här.

4. Kvinnan i svart av Susan Hill

Londonadvokaten Arthur Kipps beger sig till en avlägsen landsortsstad för att närvara vid mrs Alice Drablows begravning och samtidigt ordna upp hennes dödsbo. Kipps slås av ortsinvånarnas märkliga ovilja att tala om Drablow; blotta omnämnandet tycks göra dem rädda, i synnerhet allt som rör familjens mytomspunna egendom, Eel Marsh House, som stolt och spöklikt höjer sig över de dimhöljda sankmarkernas förrädiska vidder. Det dröjer inte länge förrän Kipps inser varför stadens invånare inte vill prata om huset. Platsen visar sig ruva på en ondskefull hemlighet och snart dyker en skrämmande gestalt upp: kvinnan i svart. Susan Hills Kvinnan i svart är en av de senaste decenniernas stora skräckromaner. OBS! Läses med lampan tänd!

Boken finns här.

6. Jag såg henne idag i receptionen av Anders Fager

Cornelia är elva år när hon hittar sin mamma död vid gasspisen. Det är då hon för första gången hör mannen som viskar i vinden. Han lovar att Cornelia ska bli hans drottning, bara hon släpper in honom i människornas värld. Han vet att hon kan hjälpa honom med det, för Cornelia är speciell. Hon växer upp med MTV, Nirvana och Madonna, rastlös och ständigt på flykt från sig själv och dem viskningar hon hör. Sakta inser hon att hon inte kan fly och hon måste kämpa för att inte gå under. Anders Fagers Jag såg henne idag i receptionen är en skräckhistoria, men också en berättelse om kärlek och att växa upp i nittiotalets Stockholm.

Ljudboken finns här.

7. Hanteringen av odöda av John Ajvide Lindqvist

I egenskap av en av Sveriges mest kända skräckförfattare, kräver John Ajvide Lindqvist sin egen kategori. Här listar vi författarens tre bästa och mest skrämmande skräckberättelser. 

Stockholm, 13 augusti 2002: Efter en långvarig värmebölja svävar ett elektriskt fält över staden. Lampor kan inte släckas, maskiner kan inte stängas av. Utbrottet når sin kulmen i en kollektiv huvudvärk och kaos utbryter. Plötsligt är det över, men någonting har hänt. Den pensionerade journalisten Gustav Mahler får ett samtal från Danderyds sjukhus. De döda på bårhuset har vaknat. Hans eget barnbarn har nyligen lagts i jorden på Råcksta kyrkogård. Elvy har vårdat sin senile make till hans död. Begravningen ska äga rum två dagar senare. Men mitt i natten krafsar det på dörren. När Davids hustru dör i en bilolycka, ber han Gud att få henne tillbaka. Men återkomsten till livet ser inte ut som han har hoppats. Hanteringen av odöda är en klassisk skräckroman, men också en mycket gripande berättelse om kärlek som trotsar själva döden.

8. Himmelstrand av John Ajvide Lindqvist

Det ser ut att bli en fin dag på Saluddens camping. Himlen är djupblå och gräset grönt. Dagen innan var allt som vanligt; glada röster, osande grillar, mygg och vin i plastglas. Men nu är allt försvunnet. Campingen, sjön, till och med solen är borta. Det enda som finns kvar är det oändliga gräsfältet, fyra bilar med husvagnar, åtta vuxna, två barn, en hund och en katt. Alla inser de att något ofattbart har hänt under natten. Hur ska de kunna ta sig bort från denna orimliga plats? För den gamla världen finns någonstans, ett mobilsamtal går plötsligt fram och radion spelar gamla schlagrar. Snart börjar också märkliga, monstruösa varelser dyka upp – som fötts ur de åtta vuxnas mest traumatiska upplevelser. Och så kommer regnet – men det är ett regn som ingen ens i sin vildaste fantasi kunnat föreställa sig. Det är nu den verkliga mardrömmen börjar. Himmelstrand är en berättelse som tar skräckromanen till en helt ny nivå!

Boken finns här.

9. Låt den rätte komma in av John Ajvide Lindqvist

John Ajvide Lindqvists allra första skräckroman utspelar sig i Stockholmsförorten Blackeberg, där han själv växte upp. Året är 1981 och i ett av hyreshusen sitter tolvårige Oskar och läser skräcknoveller. Han drömmer om att slippa skolan och dess plågoandar. När en pojke hittas mördad i det närliggande Vällingby, samtidigt som Oskar har fantiserat om att döda mobbaren Jonny, får han för sig att han kan få hemska saker att hända. Livet i Blackeberg ska snart förändras, människor dras in i en okänd och ond virvel, men för Oskars del sker något viktigare. Han möter den första kärleken i den nyinflyttade flickan Eli. Men det är något som inte stämmer med henne… John Ajvide Lindqvists debutroman Låt den rätte komma in är omtumlande, överraskande och riktigt skrämmande.

Boken finns här.

10. Feberflickan av Elisabeth Östnäs

Det är en ovanligt het september i Lund kring förra sekelskiftet. Hos Luna och hennes familj ser allt ut ungefär som det brukar förutom att hennes far och styvmodern som Luna aldrig nämner vid namn, ligger döda i ett av sovrummen. Tjänsteflickan Birgit har sin lediga dag och systern Stella är bortrest. Luna har ännu saker att ordna i huset. Om det ändå inte hade varit så kvalmigt hett… Elisabeth Östnäs suggestiva debut Feberflickan är en skräckroman av gammalt slag, vars dunkla och mystiska gåta samt huvudperson – för tankarna till ett berömt, mystiskt mordfall i USA vid samma tid: Lizzie Borden.

Boken finns här.

11. Evig natt av Michelle Paver

Michelle Pavers Evig natt utspelar sig år 1937 i London, där 28-årige Jack lever ett hopplöst liv – han är fattig, ensam och har fått ge upp sina drömmar om att studera vidare. Men så får han sitt livs chans: han blir erbjuden att vara med som radiotelegrafist på en arktisk expedition. Fem män och åtta polarhundar korsar Barents hav, ser midnattssolen och slår läger i en avlägsen, obebodd vik i Spetsbergen i Norge, Gruhuken. De jagar, dricker whisky och lever ett liv som är ljusår ifrån den smutsiga dimman i London. Men den arktiska sommaren är kort. När nätterna åter blir mörka känner Jack ett krypande obehag. Han ser en mörk gestalt stiga upp ur havet, men vågar inte berätta om det för sina vänner. En efter en tvingas expeditionens medlemmar att ge sig av, och till slut är Jack ensam kvar. Eller är han verkligen det…?

Boken finns här.

12. Tistelblomman av Amanda Hellberg

Maja Grå har alltid varit annorlunda. Hon har en hemlighet som hon inte kan dela med pojkvännen Jack. Tillsammans har de flyttat till det skotska höglandet, närmare bestämt till Tistelblomman, ett ensligt beläget hus med en sällsam dragningskraft. De trivs i det gamla kråkslottet och njuter av sin förälskelse. Men i trakten viskas det om hemsökelser så fasansfulla att ingen i lokalbefolkningen vågar sätta sin fot på ägorna. Och snart förnimmer Maja en osalig närvaro i husets dunkla vrår. Samtidigt oroar hon sig för hur Jack skulle reagera om han visste att hon är synsk… Amanda Hellbergs Tistelblomman är en blodisande och suggestiv skräckroman.

Ljudboken finns här.

13. Sankta Psyko av Johan Theorin

Jan Hauger anländer till en liten stad på västkusten för att söka tjänst som förskolepedagog. Men Gläntan är inte riktigt som andra förskolor. Det ligger på andra sidan muren till Sankta Patricia – med öknamnet Sankta Psyko – ett säkerhetsklassat sjukhus där psykiskt störda våldsbrottslingar vårdas. Gläntan är Sankta Patricias egen förskola, där patienternas barn vistas för att under noggrann övervakning få träffa sina föräldrar. En av Jans uppgifter blir att eskortera barnen genom de underjordiska gångarna som förbinder förskolan med besöksrummet på kliniken. Och det visar sig snart att Jan har en hemlighet.. Johan Theorins Sankta Psyko är en psykologisk rysare i toppklass.

Läs en intervju med författaren här.

Ljudboken finns här.

14. Hemmet av Mats Strandberg

Från ett psyksjukhus till ett demensboende. Joel lyckas äntligen ordna en plats åt sin mamma på demensboendet Tallskuggan. Han tror att det värsta är över, men i själva verket har det knappt börjat. Mats Strandbergs Hemmet är en ytterst kuslig berättelse om kärlek, vänskap och den största skräcken av dem alla: att förlora kontrollen över sig själv.

Boken finns här.

15. Outsidern av Stephen King

Den omtyckte basebolltränaren Terry Maitland grips och anklagas för att ha våldtagit, lemlästat och mördat en elvaåring pojke. Både vittnen och teknisk bevisning binder honom till brottsplatsen och i Maitlands hemstad Flint City utbryter lynchstämning. Snart visar sig dock stark bevisning att den anklagade befunnit sig i en helt annan stad vid tiden för mordet. Polisens utredare Ralph Anderson och distriktsåklagaren Bill Samuels ställs inför en omöjlig fråga. Kan en person befinna sig på två olika platser samtidigt? Svaret är mer skrämmande än någon av dem kunnat föreställa sig. I Outsidern visar allas vår Stephen King åter vilken mästare han är på att skildra mörkret som lurar mitt ibland oss: i familjen, i skolan, i småstaden och i vår vardag.

Läs mer om Stephen Kings böcker här.

Boken finns här.

16. Det femte barnet av Doris Lessing

Harriet och David vet från första ögonkastet att de är skapta för varandra. De gifter sig efter en kort tid och är båda helt inställda på att skapa en idyll. Harriet föder flera barn och deras stora viktorianska hus genljuder av skratt, doftar av mat och hembakat bröd och är fyllt av liv och lyckliga barnröster. Men så väntar Harriet deras femte barn. Det är inget lyckligt havandeskap som de fyra tidigare. Istället är det en mörk, ödesdiger kraft som kommer in i familjen när Ben föds. Från det ögonblicket kan allt hända och det som händer innebär oerhörda förändringar för dem alla. Nobelpristagaren Doris Lessings Det femte barnet är en berättelse om det goda kontra det onda, om effekten av att ta vad man vill ha och att tvingas betala vad det kostar.

Läs mer om kvinnliga nobelpristagare här.

Boken finns här.

17. Den som vässar vargars tänder av Carina Rydberg

Tvillingparet Jannis och Sonya tycks vara sammansvetsade för alltid, genom de kränkningar de utsatts för under sin uppväxt. Var det med deras föräldrar det startade; det onda, det skadade? Torsten och Malena, vars kärlek blev farlig och fel redan innan barnen föddes? Jannis har som vuxen försökt skapa sig en tillvaro på egen hand, men det slutade i katastrof. Nu lever han åter tillsammans med sin syster. Har hon blivit en sjuk människa, eller är hon bara ensam och besynnerlig? Styr hon hans handlingar utan att han förstår det? Allt han vet är att han inte klarar sig utan henne och mellan dem sätts nu ett kusligt spel igång.

Boken finns här.

18. Bunkern av Hanna von Corswant

Påskhelgen närmar sig och Charlotta ser fram emot att åka ut och hjälpa till på den nu nedlagda minkfarmen. Vädret är vackert och sysslorna rogivande på den gamla gården. De äldre damerna som har farmen är trevliga, men kanske en aning udda. De andra som jobbar där, Lisa och Tomas, är också vänliga om än lite avvaktande, men alla gör sitt, gården ska bli fin till sommarens scoutläger. Allt vore perfekt om det inte var för den där drömmen. Och lukten. Hanna von Corswants Bunkern en klassisk skräckberättelse där de döda är lika levande och närvarande som vi själva. Men här finns även djuren: gråsuggorna, fästingarna, fladdermössen. De som tar över, som kryper inpå.

Boken finns här.

19. Det går en liten ängel av David Renklint

Huvudpersonerna i David Renklints Det går en liten ängel, träffas i en stödgrupp för folk som utsatts för övernaturliga attacker. Hon blir nästan dränkt i Alviken. Han har ”Den” bakom sig, Den som viskar jag älskar dig och som kvävde hans föräldrar när han var liten. I en stuga vid Alviken utanför Leksand ligger hennes pappa döende i cancer. Han följer med henne dit, till viken som fortfarande dränker människor efter att de tappat tänderna och fått benen krossade. Han vill veta vad som finns i Alviken. Behöver veta. Det går en liten ängel är en skräckberättelse i dalamiljö, en bok om att försöka fly från sina spöken eller att komma hem till dem.

Boken finns här.

20. Samlade svenska kulter av Anders Fager

Anders Fagers Samlade svenska kulter innehåller är ett antal berättelser som alla är pusselbitar i en stor helhet. De väver samman en berättelse från en värld som är både skrämmande, bisarr och obehagligt lik vår verklighet. Här lurar namnlösa faror i skuggorna och häxor, magi och monster finns precis bakom knuten. Samlade svenska kulter tillhör, jämte John Ajvide Lindqvists Låt den rätte komma in, de centrala verken i den samtida svenska skräckgenren. I Anders Fagers berättelser framträder en skräckinjagande, våldsam, sagolik, erotisk och gripande värld som inte lämnar någon oberörd.

Boken finns här.

21. Dracula av Bram Stoker

En skräckroman-lista blir inte komplett utan Bram Stokers mästerverk Dracula. Jonathan Harker skickas av sin advokatfirma till Transsylvanien för att bistå en ny klient, greve Dracula, som önskar bosätta sig i England. När Harker närmar sig, varnas han av främlingar för att resa till grevens borg. Snart kommer han att förstå varför. Bram Stokers Dracula är en av skräcklitteraturens största klassiker, boken som gav upphov till den moderna myten om vampyren. Har du inte redan läst den, måste du göra det nu!

Boken finns här.

22. Fåglarna och andra noveller av Daphne Du Maurier

Fåglarna är Daphne du Mauriers mästerliga skräcknovell om hur människans maktställning i naturen upphör att gälla när fåglarna går till attack. Alfred Hitchcock använde berättelsen för sin oförglömliga film, och det är inte den enda gången Daphne du Mauriers visuellt suggestiva scenarion blivit klassisk skräckfilm. Fåglarna och andra noveller samlar några av 1900-talets mest klassiska engelskspråkiga noveller. I detta urval med Daphne du Mauriers allra bästa noveller ingår även Titta inte nu, Inte efter midnatt, De blå linserna och Äppelträdet. Här i svensk översättning av Gerd Lilliehöök, Lisa Rothstein och Gösta Sellin och med ett nyskrivet förord av författaren Johan Theorin.

Boken finns här.

En sida till? Fortsätt läs!