40 bästa ljudböckerna mellan 1 och 15 timmar
Boktips

40 bästa ljudböckerna mellan 1 och 15 timmar

Oavsett om du reser, diskar eller bara ligger i soffan är ljudböcker den ultimata underhållningen och tidsfördrivet. Här har vi listat 40 ljudböcker i olika genrer med längd från 1 timme upp till 15 timmar, så nu kan du välja bok inte bara utifrån intresse utan också längd.

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Shutterstock
Publicerad: 04 juli 2018

Oavsett om du reser, diskar eller bara ligger i soffan är ljudböcker den ultimata underhållningen och tidsfördrivet. Här har vi listat 40 ljudböcker i olika genrer med längd från 1 timme upp till 15 timmar, så nu kan du välja bok inte bara utifrån intresse utan också längd.

1 timme

Fördel ADHD. Den korta versionen av Anders Hansen

40 bästa ljudböckerna mellan 1 och 15 timmar

Uppläsare: Johan Svensson
Kategori: Personlig utveckling
Längd: 1 h 9 min
Om: Känner du någon som är driven, kreativ, orädd, ifrågasättande, envis och initiativrik? Som ofta tänker utanför boxen och verkar kunna skaka av sig nästan vilken motgång som helst? Kanske känner du igen dig själv? Kanske blir du förvånad av att höra att dessa positiva egenskaper är typiska för personer med ADHD. Vi har länge sett diagnosen som något som bara för med sig problem. Anders Hansen, psykiatriker och författare till Hjärnstark och Skärmhjärnan, lär dig om hur du kan vända diagnosen till en fördel, oavsett om det gäller dig själv eller ditt barn, och hur man hanterar nackdelarna.

Tips! Få en gratismånad på BookBeat med koden ”selmastories”. Klicka här!

1,5 timme

Om svar anhålles av Carin Hjulström och Lennart Hjulström

om svar anhålles

Uppläsare: Carin Hjulström och Lennart Hjulström
Kategori:
Roman
Längd: 
1 h 31 min
Om: 
Elisabeth är 42 år och har levt i symbios med sin mamma hela livet. När mamman dör tappar hon fotfästet. Hur ska hon nu klara sig? Mamman har skött allt det praktiska. När Elisabeth ska röja ur dödsboet hittar hon ett källarförråd helgat åt den man som är hennes far – en person man aldrig fick nämna. Mystiken tätnar. Vem var hennes pappa? Och vad mer finns det att upptäcka kring hennes eget liv som hon aldrig har fått veta?

Sjukt stressad av Anna Bennich Karlstedt

Omslag Sjukt stressad av Anna Bennich Karlstedt

Uppläsare: Anna Bennich Karlstedt
Kategori:
Personlig utveckling
Längd: 
1 h 23 min
Om:
 En handbok med enkla metoder för att hantera stress och hitta mer lugn i vardagen. Boken är fylld av tips och en mängd konkreta övningar att göra för att varva ner och återhämta dig. Du får bland annat lära dig att hantera svällande att göra-listor, komma till rätta med sömnen och får tips på hur du bäst återhämtar dig.

För dem jag älskar av Anna Jansson

Omslag För dem jag älskar av Anna Jansson

Uppläsare: Gunilla Nyroos
Kategori: 
Spänning
Längd: 
1 h 41 min
Om: 
Emma kommer till Gotland för att anförtro sin mormor Majken en hemlighet. Samtidigt närmar sig det stora midsommarfirandet och flyktingarna från förläggningen är inbjudna. Två av dem håller sig på sin kant och Majken gör allt först de ska känna sig välkomna. Varför vill de inte vara med? Vad döljer de?

2 timmar

Late Bloomer av Emma Hamberg (roman)

late bloomer av emma hamberg

Uppläsare: Emma Hamberg
Kategori: 
Feelgood
Längd: 
2 h 
Om: 
Ulla har helt förlorat livslusten efter maken Ingemars plötsliga bortgång för två år sedan. Hon har tagit en saftig livförsäkring som är tilltänkt att finansiera sonens nya kök. Ulla har nämligen planerat att dö genom kedjerökning, mängder av socker och E255. Men något måste hon roa sig med i väntan på döden och på en ingivelse köper hon en dyr fågelkikare på avbetalning. I brist på annat börjar hon spana på sina grannar på våningen tvärs över gatan där en rad märkliga figurer avlöser varandra. Vad är det egentligen som försiggår där?

Processen av Malin Persson Giolito

Omslagsbild av ljudboken Processen av Malin Persson Giolito

Uppläsare: Anja Lundqvist 
Kategori: 
Spänning
Längd: 
1 h 51 min
Om: 
Efter ett stort terrorattentat börjar livet nästan återgå till det normala. Trots att Youssef är trött efter sent kvällsarbete i puben, pluggar han till sin nästa juridiktenta på biblioteket. Två poliser styr plötsligt sina steg mot honom och hans tankar går direkt till sin pappa. Pappan som han alltid är orolig för. Men poliserna informerar honom om det obegripliga att det gäller Youssef själv. Hans namn har dykt upp i utredningen av attentatet.

2,5 timmar

Allt vi inte pratar om av Ida Östensson och Thor Rutgersson

Allt vi inte pratar om

Uppläsare: Ida Östensson, Thor Rutgersson och Adrian Boberg 
Kategori: 
Personlig utveckling
Längd: 
2 h 27 min 
Om: 
Ett antal män, bland andra Kodjo Akolor, Daniel Hallberg, Farzad Farzaneh och Sanny Dahlbeck, har intervjuats på teman som kärlek, skörhet, flyktvägar, ego, sex och vänskap. Resultatet blev en bok som är tänkt att inspirera killar och män till att börja prata om sådant som män annars inte pratar om. I boken finns dessutom samtalsguider och tips från män till män.

3 timmar

Vuxna människor av Marie Aubert

40 bästa ljudböckerna mellan 1 och 15 timmar

Uppläsare: Lo Kauppi
Kategori: Roman
Längd: 3 h 27 min
Om: Vuxna människor är Marie Auberts andra roman och blev en snackis i Norge redan innan den gavs ut. Kortromanen finns nu på svenska och handlar om Ida, en 40-årig arkitekt, som undersökt möjligheten att frysa ned ägg inför att hon träffar den rätte i framtiden. Nu är hon påväg till stugan där familjen tillbringat alla somrar för att fira sin mamma som fyller 65. I huset väntar också hennes lillasyster Marthe med sambo och bonusdotter. Allt är som uppbyggt för några härliga dagar med familjen, men systerns strålande nyhet och ett annat besked får vistelsen att bli allt annat än idyllisk. Vuxna människor är en både smärtsam och humoristisk samtidsskildring.

Den vedervärdige boktjuven av Joakim Palmkvist

Den vedervärdige boktjuven av Joakim Palmkvist

Uppläsare: Joakim Palmkvist
Kategori: 
Roman
Längd:
2 h 55 min 
Om: 
Denna story är helt verklighetsbaserad och handlar om 29-åriga Carina Johansson som försvann i Malmö 1979. Hon är spårlöst försvunnen och veckorna går utan livstecken. Det märkliga är att någon hämtar ut hennes sjukpension och att det syns att någon varit i hennes lägenhet.

2006 får kriminalreportern Joakim Palmkvist ett anonymt brev med två strofer på latin som betyder ungefär ”ingen återvändo” och ”inget mänskligt är mig främmande”. Brevet har inga fingeravtryck och det är omöjligt att spåra avsändaren, men Joakim är ändå säker på vem brevskrivaren är.

Min superkraft av Viktor Frisk

Min superkraft av Viktor Frisk

Uppläsare: Viktor Frisk 
Kategori: 
Personlig utveckling 
Längd:
2 h 46 min 
Om: 
Superbloggaren och artisten Viktor Frisk fick sin ADHD-diagnos som sjuttonåring. När läkaren sa ”Det står ju tatuerat ADHD i pannan på dig, hur har alla kunnat missa det?” var det många pusselbitar som föll på plats, men det blev även en rejäl tankeställare. ADHD förknippas ofta med något negativt, en sjukdom och belastning. Man klassas som dryg, jobbig och får många gånger höra att man dum i huvudet. Men för Viktor har diagnosen i stället öppnat totalt oväntade dörrar och han har lärt sig att dra nytta av sin rastlöshet och frenesi – ADHD:n har varit som en extra motor som drivit honom till framgång.

4 timmar

Dyngkåt och hur helig som helst av Mia Skäringer

Dyngkåt och hur helig som helst av Mia Skäringer

Uppläsare: Mia Skäringer 
Kategori: 
Biografi
Längd:
4 h 18 min 
Om: 
Boken är en samling krönikor av Mia Skäringer och delar ur hennes blogg. Hon delar med sig av sina erfarenheter, av skilsmässa, föräldraskap, dåligt samvete, prestationsångest och vacklande självförtroende. Hon krossar myten om superkvinnan som glatt leende håller alla bollar i luften samtidigt, och önskar alla att våga vara den man är.

Ibland mår jag inte så bra av Therese Lindgren

Ibland mår jag inte så bra av Therese Lindgren

Uppläsare: Therése Lindgren
Kategori: 
Personlig utveckling 
Längd:
3 h 39 min 
Om: 
Hur känns panikångest? Vad kan man göra för att peppa sig själv? När ska man söka hjälp och vad finns det för hjälp att få? Hur kan någon som är så framgångsrik också må så dåligt? Therése Lindgren, Sveriges största kvinnliga Youtuber, skriver på ett ärligt, personligt och ofta humoristiskt och lättsamt sätt om ett svårt ämne från många vinklar. Hon berättar om sin egen psykiska ohälsa och varvar egna erfarenheter med fakta. Hon kommer också med konkreta tips till dig som mår dåligt.

5 timmar

Ja jag har mens, hur så? av Clara Henry

Ja jag har mens, hurså? av Clara Henry

Uppläsare: Clara Henry 
Kategori: 
Personlig utveckling/ungdom
Längd:
5 h 3 min 
Om: 
Har du alltid undrat vad mens är, varför det kan göra så fruktansvärt ont i magen eller varför det enda du vill göra ibland är att äta choklad och titta på söta kattvideor? Har du reagerat på hur tabubelagt det är att prata om något som hälften av jordens befolkning går igenom en gång i månaden under hela sitt fruktbara liv? Och framför allt: har du letat efter det bästa svaret till frågan ”har du mens eller?”. Clara Henry delar med sig av sina egna erfarenheter och personliga tips till Ala som har eller väntar på att få mens.

6 timmar

Kallocain av Karin Boye

Kallocain av Karin Boye

Uppläsare: Leif Pagrotsky
Kategori: 
Roman
Längd:
6 h 14 min 
Om: 
Med sin uppfinning kallocain har kemisten Leo Kall försett Världsstaten med ett medel för total kontroll. Men när hans sanningsdrog öppnar vägen in till medborgarnas själar visar sig de flesta hysa vilda och heta drömmar om uppror och om Ökenstaden – en hemvist för frihet, kärlek och förtroende. Och Leo Kall börjar tvivla på Statens förträfflighet och ifrågasätta sin roll som lojal medsoldat.

40 bästa ljudböckerna mellan 1 och 15 timmar

Uppläsare: Kajjan Andersson
Kategori: Personlig utveckling och hälsa
Längd: 6 h 15 min
Om: Journalisten Kajjan Andersson skriver hon om de livsviktiga frågor vi måste prata om för att våra barn ska slippa möta det kroppsförakt som många av oss gjorde. Det är också en handbok för var och en i att lära sig tänka annorlunda om sig själv, för det är där nyckeln ligger. Intressant för de flesta, men förstås särskilt för föräldrar och alla som jobbar med barn!

7 timmar

Yrsel av Annika Widholm

Yrsel av Annika Widholm

Uppläsare: Rebecka Hemse 
Kategori: 
Spänning
Längd:
7 h  
Om: 
Clara har nyligen flyttat in hos kärleken Markus när hon börjar drabbas av mystiska svimningsattacker. Hon vaknar upp på oväntade ställen utan att veta hur hon kommit dit. Dessutom har hon en obehaglig känsla av att vara förföljd. Hon försöker att ta reda på vem det är som spionerar på henne och är rädd att det kan ha någonting att göra med den dödsolycka som drabbade familjen för ett år sedan. Vad hände egentligen Markus tidigare fru? Hur ska Clara nå fram till hans tonårsflickor som saknar sin mamma? Och varför är ett av rummen i våningen alltid låst?

Stanna av Flora Wiström

Uppläsare: Philomène Grandin
Kategori: 
Ungdom/young adult 
Längd:
7 h 16 min   
Om: 
Esters Stockholmstillvaro kantas av oändliga jobbpass på antikvariatet och dimmiga lördagsnätter med bästa kompisen. Livet känns som en symaskinsnål som hoppar fram och tillbaka när tråden ska fästas; Ester kommer inte vidare. Men en dag träffar hon Eli med den mörka rösten och händerna som är fläckade av målarfärg. Det blir början på det vackraste men svåraste året i Esters liv.

8 timmar

Bara du av Ninni Schulman

Bara du av Ninni Schulman

Uppläsare: Julia Dufvenius och Niklas Engdahl 
Kategori: 
Spänning
Längd:
8 h 24 min
Om: 
Pål och Iris längtar båda efter att träffa en kärlekspartner. De hittar till slut varandra och Iris får ibland för sig att Pål känner henne bättre än vad hon själv gör. Han verkar alltid veta precis vad hon behöver. De tillbringar alltmer tid tillsammans och försakar allt annat. Till slut börjar vännerna undra om allt verkligen är som det ska. Det är det inte. I själva verket är de på väg mot en katastrof.

10 år occh 1000 piskrapp av Ensaf Haidar

10 år och 1000 piskrapp av Einsaf Haidar

Uppläsare: Hanna Schmitz
Kategori: 
Biografi
Längd:
7 h 58 min 
Om:
Ensaf Haidar och den saudiske aktivisten och bloggaren Raif Badawi gifter sig 2002, efter att ha lyckats övervinna både hennes familjs motstånd och den saudiska kulturens stränga konventioner. Snart upptäcker Ensaf att Raif är aktiv inom en liberal rörelse. Raif blir alltmer orädd i sin kritik av Saudiarabiens sociala ordning, tills hans aktiviteter uppmärksammas av den religiösa polisen. Ensaf och deras tre barn tvingas gå i exil och Raif blir arresterad och straffet – tio års fängelse och 1000 piskrapp – förändrar allt.

Förr eller senare exploderar jag av John Green

Förr eller senare exploderar jag av John Green

Uppläsare: Mirja Turestedt 
Kategori: 
Roman/sick lit 
Längd:
7 h 29 min 
Om: 
Hazel är 17 år cancersjuk. Hazels mamma är orolig för att Hazel ska missbruka America’s Next Top Model och bli allt mer isolerad hemma vid teven. Depression är ju en vanlig bieffekt till cancer har hon läst (Hazel menar att det inte är cancern som gör henne deppig, utan vetskapen att hon ska dö). Lösningen blir att anmäla Hazel till kyrkans stödgrupp för unga med cancer, men Hazel är inte imponerad av mötena. Men en eftermiddag i den där stödgruppen förändras livet. Augustus Waters, friskförklarad från sin cancer, dyker upp. Hazel möter Augustus Waters blick och deras kärlekshistoria ska komma att bli en sådan som poeterna diktar om.

9 timmar

Livet av Ken Ring

Livet av Ken Ring

Uppläsare: Ken Ring 
Kategori: 
Biografi
Längd:
8 h 52 min 
Om:
Rapparen Ken Ring gick från att sova hemlös i tunnelbanan och leva på kriminalitet till att arbeta med vad han älskar, vara far till fyra barn och att bygga upp ett resort i Kenya. I självbiografin Livet får vi läsa om Kens liv som har präglats av tragedi, skandaler, dödsfall och löpsedlar men också vänner, familj, kärlek och karriären. Ken har släppt över 11 album och 300 låtar genom åren och i boken tar han oss igenom hela sin resa, helt ocensurerad.

Klubben av Matilda Gustavsson

40 bästa ljudböckerna mellan 1 och 15 timmar

Uppläsare: Ella Schartner
Kategori: Samhälle & debatt
Längd: 8 h 52 min
Om: För två år sedan publicerades DN-journalisten Matilda Gustavssons reportage om de 18 kvinnor som anklagade Jean-Claude Arnault för våldtäkt, hot och trakasserier. Avslöjandet om kulturprofilen blev början på Svenska Akademins djupa kris. I Klubben, en av höstens och vinterns mest omtalade böcker, fortsätter hon att undersöka makten i kulturvärlden och skriver om tiden kring publiceringen och det dramatiska efterspelet.

Under det rosa täcket av Nina Björk

Under det rosa täcket av Nina Björk

Uppläsare: Gunilla Leining 
Kategori: 
Samhälle och politik 
Längd:
8 h 38 min 
Om:
Under det rosa täcket utkom första gången 1996 och fick snabbt kultstatus, inte minst bland unga tjejer. Den anses idag vara en av de viktigaste feministiska böcker som har utkommit i Sverige under de senaste åren. Nina Björk talar för en feminism som inte gör kvinnan till en utopi, som inte ger henne en ”naturlig” identitet – utan som istället kämpar för en frigörelse från fasta könsidentiteter.

Konsten att höra hjärtslag av Jan-Philipp Sendker

Konsten att höra hjärtslag

Uppläsare: Anna Maria Käll
Kategori: 
Roman 
Längd:
9 h
Om:
 Tin Win är framgångsrik advokat i New York. Han kommer ursprungligen från Burma men hans amerikanska familj, hustru och två barn, vet nästan ingenting om hans uppväxt och bakgrund. En dag strax efter att dottern Julia avlagt sin juridikexamen försvinner han utan ett ord. Familjen tvingas till slut acceptera att spåren slutar i Bangkok. Fyra år senare hittar Julia ett fyrtio år gammalt kärleksbrev som hennes far skrivit till en okänd kvinna i en by i Burma. Hos Julia tänds åter hoppet och hon bestämmer sig för att söka upp kvinnan i brevet.

Ett mörker mitt ibland oss av Mari Jungstedt

Ett mörker mitt ibland oss

Uppläsare: Katarina Ewerlöf 
Kategori: 
Spänning
Längd:
8 h 29 min 
Om:
Under havskappseglingen Gotland Runt blåser det upp till storm och masten knäcks på en av de favorittippade båtarna. Besättningen tvingas söka skydd i en vik med lugnare vatten. I strandkanten ligger en död man med krossad skalle, munkavle och bakbundna händer. Kommissarie Knutas kastas in i en halsbrytande mördarjakt som mitt i den gotländska högsommaridyllen leder honom in i ett mörker han aldrig kunnat föreställa sig.

10 timmar

Silvervägen av Stina Jackson 

Silvervägen av Stina Jackson

Uppläsare: Marie Richardson 
Kategori: 
Spänning
Längd:
9 h 52 min 
Om:
Lelle tillbringar de ljusa sommarnätterna med att köra bil längs väg 95, Silvervägen, i hopp om att hitta sin sjuttonåriga dotter som försvann spårlöst för tre år sedan. Samtidigt får vi följa Meja som tillsammans med sin mamma flyttar till den lilla orten Glimmerträsk. Meja är lika gammal som Lelles dotter var när hon försvann. Medan höstens mörker närmar sig knyts Lelles och Mejas öden ihop och när ytterligare en ung flicka försvinner blir deras liv för evigt sammantvinnade.

Allsvenskan enligt Lundh av Olof Lundh

Allsvenskan enligt Lundh

Uppläsare: Olof Lundh
Kategori: 
Biografi
Längd:
9 h 46 min 
Om:
Olof Lundh granskar svensk fotboll och ställer makthavarna mot väggen och ger sig förrän han fått svar på de obekväma frågorna. Hur ser det ut på andra sidan spelargången? Vem styr över allsvenskan? Vem bestämmer i klubbarna? Och var hamnar pengarna? Här skärskådar han maktspelet i fotbollens högsta serie.

Sonjas andra chans av Åsa Hellberg

Sonjas andra chans av Åsa Hellberg

Uppläsare: Gunilla Leining 
Kategori:
Feelgood
Längd:
10 h 2 min 
Om:
Sju år efter Sonjas död – och arvet som bland annat gav hennes bästa vänner ett hotell i London, ett fantastiskt hus på Mallorca och en restaurang i Paris – tampas Sonjas vänner med livet. Alla tre behöver en förändring, och de vet att det är dags att uppfylla Sonjas sista önskan: att sprida hennes aska runtom i världen. Under resans gång, i brev efter brev från Sonja, målas hennes hemliga och passionerade kärlekshistoria upp och berör dem djupt.

Bara ett barn av Malin Persson Giolito 

Bara ett barn av Malin Persson Giolito

Uppläsare: Anja Lundqvist 
Kategori:
Spänning
Längd:
9 h 30 min 
Om:
Alex hamnar alltid i slagsmål, har svårt att koncentrera sig i skolan och sitter och somnar på lektionerna. Han pratar knappt och när han väl säger något är det bara svordomar. Men en dag upptäcker hans lärare något som får henne att slå larm. Hon tror att hon har förstått varför Alex har problem.

Advokaten Sophia har väntat länge på att få företräda den kallblodiga brottsling som hon tycker att hon förtjänar. Istället får hon Alex, sju år gammal, inte ens trettio kilo tung. Han kan vare sig åtalas eller straffas och kan inte ens klockan. Ändå är det han som ska göra Sophia känd.

 

11 timmar

Queenie av Candice Carty-Williams

40 bästa ljudböckerna mellan 1 och 15 timmar

Uppläsare: Emma Peters
Kategori: Roman
Längd: 10 h 48 min
Om: Vi får träffa Queenie Jenkins, 25 år, som bor i London och gör ett halvbra jobb på en halvstor dagstidning. Dessutom har hon precis blivit dumpad. Med svajig magkänsla och Tinder som kompass söker Queenie tröst på sämsta tänkbara ställen. Stoiskt uthärdar hon törnar som ung, svart kvinna som lever i en sexistisk och rasistisk värld. Hon har också en tendens att lägga krokben för sig själv. Men utrustad med galghumor, dödslojala vänner och en allsmäktig jamaicansk mormor kan man övervinna det mesta. En vass, ärlig och brutalt komisk roman om att famla efter kärlek, karriär och sig själv i en högst igenkännbar samtid.

12 timmar

Ett jävla solsken av Fatima Bremmer

Ett jävla solsken av Fatima Bremmer

Uppläsare: Marie Richardson 
Kategori: 
Biografi
Längd:
11 h 59 min 
Om:
Med hjälp av tidigare okända brevsamlingar och dagböcker porträtteras en av 1900-talets mest fascinerande svenska kvinnor: Ester Blenda Nordström. Sveriges första undersökande reporter som wallraffade långt innan begreppet var uppfunnet. Under falsk intensitet slet hon som piga på en bondgård, levde ett halvår med samer i Lappland och reste som tredjeklasspassagerar med fattiga emigranter till Amerika. De banbrytande reportage som hon tog med sig hem förändrade den svenska journalistiken.

Mellan himmel och hav av Anna Fredriksson

Mellan himmel och hav av Anna Fredriksson

Uppläsare: Marie Richardson 
Kategori: 
Roman
Längd:
11 h 36 min 
Om:
Sally har aldrig fått svar på varför hennes mamma övergav henne när hon var liten och smärtan lever kvar fyrtio år senare. Kanske blir den ännu större eftersom hon själv bara har sporadisk kontakt med sin vuxna dotter Josefin som bor på Österlen. Så en dag bestämmer sig Sally för att flytta dit för att försonas med dottern.

När Sally kommer dit visar det sig att Sallys mamma också bor i trakten och står sitt barnbarn nära. Något Josefin har valt att inte berätta.

Märkta för livet av Emelie Schepp

Märkta för livet av Emelie Schepp

Uppläsare: Katarina Ewerlöf  
Kategori: 
Spänning 
Längd:
11 h 47 min 
Om:
Nioåriga Jana Berzelius vaknar upp på ett sjukhus. Hon har inget minne av vem hon är eller var hon kommer ifrån. Tjugoett år senare får hon, som framgångsrik åklagare, uppdraget att leda förundersökningen i ett uppmärksammat mord. Utredningen tar en oväntad vändning när ännu ett lik hittas – denna gång en pojke. Och ju mer Jana gräver i den döda pojkens bakgrund, desto närmare kommer hon sanningen om sin egen. Och hon möter en historia mörkare och blodigare än hon någonsin kunnat föreställa sig.

13 timmar

Lekarna av Bo Svernström

40 bästa ljudböckerna mellan 1 och 15 timmar

Uppläsare: Gerhard Hoberstorfer
Kategori: Spänning
Längd: 12 h 57 min
Om: Som elvaåring blev Robert Lindström utpekad skyldig till att ha dödat sin jämnårige kompis Max. Idag är Robert 39 år. Han minns inte händelsen och lever ett liv i skuggan genom att undvika all kontakt med andra människor. Plötsligt en dag plingar en journalist på dörren som vill skriva om den där sommaren då Max hittades livlös på områdets tomt.
När journalisten börjar gräva i det trettio år gamla fallet upptäcks en elvaårig flicka död i samma kvarter. Underliga händelser leder polisen allt närmre Robert och det som hände i hans barndom. Kan minnet forma sanningen? Vem minns rätt? Och vem är egentligen skyldig?

Störst av allt av Malin Persson Giolito

Störst av allt av Malin Persson Giolito

Uppläsare: Lo Kauppi
Kategori: 
Spänning
Längd:
13 h 2 min 
Om: 
De rikaste rika och de mest utsatta behöver sällan träffas. Utom i Djursholms allmänna gymnasium. Fem tonåringar, och en lärare som vill väl. Det slutar i katastrof. Nio månader senare ställs artonåriga Maja inför rätta.
”Jag vet inte hur jag ska orka lyssna. Men det är farligt att släppa på koncentrationen. För då kommer ljuden. Ljudet när de kom in i klassrummet och drog bort mig, ljudet när Sebastians skalle föll i golvet, det lät ihåligt. Det dånar i mig, så fort jag inte passar mig kommer det tillbaka. Jag pressar naglarna in i mina handflator, försöker ta mig därifrån. Men det hjälper inte. Min hjärna släpar alltid tillbaka mig till det där jävla klassrummet.”

14 timmar

Mikael Persbrandt: så som jag minns det av Carl-Johan Vallgren

Mikael Persbrandt: så som jag minns det

Uppläsare: Mikael Persbrandt
Kategori: 
Biografi
Längd:
14 h 10 min 
Om:
Mikael Persbrandt berättar för första gången om uppväxten med en ensamstående mamma, kampen för att slå igenom som skådespelare, drömrollerna på Dramaten och filmsuccéerna som följer på varandra. Om de kaotiska åren med missbruk och livet idag. En självutlämnande och brutalt ärlig berättelse om att nå botten och ta sig upp igen.

Kvinnan i fönstret av A.J. Finn

Kvinnan i fönstret av AJ Finn

Uppläsare: Angela Kovács 
Kategori: 
Spänning 
Längd:
13 h 44 min 
Om:
Anna Fox lever ensam och isolerad i sin lägenhet i New York. Om dagarna dricker hon vin, ser Hitchcockfilmer och spionerar på grannarna. En dag flyttar familjen Russell in i huset på andra sidan gatan. En mamma, en pappa, en tonårig son: på ytan den perfekta familjen. Så en kväll blir Anna vittne till nåt hon inte borde ha sett. Hennes värld faller samman. Vad var det hon såg? Har hon inbillat sig allt? Och vem är egentligen i fara?

Min mormor hälsar och säger förlåt av Fredrik Backman

Min mormor hälsar och säger förlåt av Fredrik Backman

Uppläsare: Anna Maria Käll 
Kategori:
Feelgood
Längd:
13 h 48 min 
Om:
Elsa är sju år gammal och är ovanligt skärpt för sin ålder. Mormor är hennes bästa, och faktiskt enda, vän. Mormor jobbade tidigare som kirurg, men nu kör hon bil utan körkort och står på balkongen med öppen morgonrock och skjuter på oanmälda besökare med paintballgevär. Folk säger att hon är annorlunda, men mormor har ett hemligt språk och ett eget kungarike, ”Miamas”, och där är allt annorlunda. Dit tar mormor med Elsa när Elsas föräldrar skiljer sig eller när Elsa blir slagen i skolan. Miamas är deras frizon tills mormor en dag blir sjuk och får veta at hon är döende.

15 timmar

Allt eller inget av Simona Ahrnstedt

Allt eller inget av Simona Ahrnstedt

Uppläsare: Julia Dufvenius 
Kategori: 
Feelgood
Längd:
14 h 45 min 
Om:
Lexia är copywriter på en reklambyrå och älskar sitt arbete. Ändå känns det som att hon inte passar in: alla kvinnor i branschen är pinnsmala och kalorifixerade. Alla utom hon. Dessutom har en ny ägare tagit över på företaget och ryktet säger att många ska få sparken. För att trösta sig dricker Lexia alldeles för många rosa drinkar på en bar. Ingen raggar på henne och hon känner sig ännu mer misslyckad. Plötsligt dyker en man upp, den snyggaste man hon kan tänka sig.

På måndag morgon morgon möts de igen. Lexia och hennes nya chef. Mannen från baren.

Ensamma hjärtan och hemlösa hundar av Lucy Dillon

Ensamma hjärtan och hemlösa hundar av Lucy Dillon

Uppläsare: Katarina Ewerlöf
Kategori: 
Feelgood
Längd:
14 h 58 min 
Om:
Rachel Fielding har på kort tid lyckats försnilla ett glamoröst jobb på en pr-firma, en attraktiv pojkvän och en chic våning i centrala London. Hon är trettionio år och framtiden ter sig tämligen osäker. Men en dag får hon ett oväntat besked. Hon har fått ärva sin mosters hus på landet, hennes bordercollie och ett hundstall fullt med herrelösa hundar.

En sida till? Fortsätt läs!