5 aktuella boktips till höstens bokcirkel
Böckerna

5 aktuella boktips till höstens bokcirkel

Av: Elsa Sjögren
Publicerad: 08 oktober 2018

Höstens frammarsch innebär att bokcirkeln åter väcks till liv efter sommarens paus. Kanske är du en van deltagare, kanske är du precis i startgroparna. Oavsett vilket behövs böcker som ger upphov till diskussioner och frågor. Vi listar fem nykomlingar som passar riktigt bra till bokcirkeln.

Läs mer: Guide: Här är höstens största boksnackisar

1. Blå längtan av Elisabet Nemert

Omslag för boken Blå längtan
Den 12 februari 1950 föds Naomi i Nigeria och Pia i Sverige. Naomi föds med läppspalt och på grund av sitt annorlunda utseende förskjuts Naomi av sin familj och växer istället upp på savannen. Pia föds i välfärdslandet Sverige men har en svår uppväxt med föräldrar fast i missbruk. Efter mötet med en svensk läkare flyttar Naomi till Sverige och börjar på en helvit skola i Årsta, där möter hon för första gången Pia. De två flickornas liv fältas samman i denna roman om människors lika värde i tiden efter andra världskriget och vikten av vänskap. Boken tar upp ämnen som rasism, mobbning, barns utsatthet och civilkurage.

Boken finns här.

2. Syskonen av Tessa Hadley

Omslag för boken Syskonen
Fyra syskon samlas i barndomens sommarstuga för att traditionsenligt tillbringa semestern där. Det äldsta syskonet Harriet får sin självbild krossad, Roland har med sig sin nya fru, Fran kommer med sina båda barn men utan sin man och Alice har med sig en gammal kärleks tonåriga son. Skildringen av syskonen och deras relationer står i fokus i en roman där det förflutna glider in i nuet. Diskutera den speciella stämningen, syskonrelationer och bokens många olika berättarperspektiv.

Boken finns här.

Missa inte! 14 böcker som vi oftast rekommenderar andra att läsa

3. En helt vanlig familj av Mattias Edvardsson

Omslag för boken En helt vanlig familj
Adam, Ulrika och deras dotter Stella är en helt vanlig familj vars tillvaro vid en första anblick verkar perfekt. En dag anklagas Stella för mord och familjens värld rasar samman. Föräldrarna vet varken vad de ska göra eller vad som har hänt och frågar sig själva hur bra de egentligen känner sin dotter. Vi får följa Adam, Ulrika och Stella i tre olika delar där sanningen gradvis avslöjas. Prata om familjerelationerna, bokens slut och hur långt du skulle vara villig att gå för att skydda din familj.

Boken finns här.

4. Moderskap av Sheila Heti

Omslag för boken Moderskap
En roman som handlar om — som titeln skvallrar om — moderskap. När huvudpersonen är någonstans mellan 30 och 40 år kan hon inte längre ducka för frågorna om barn. Hon ställer sig frågan om moderskapet alls är för henne samtidigt som vännerna runt omkring pratar om när det är bäst att skaffa barn. Berättaren ger sig ut på jakt efter svar i en undersökning av moderskapets mytologi som väcker frågor om feminism och föräldraskap, kvinnorollen och samhällets syn på kvinnor som väljer bort barn.

Boken finns här.

5. Till min son av Erba Augustin

Omslag för boken Till min son
En antologi där tolv svenska män skriver till sina söner. Edward Blom skriver om att leva ett gott liv, Augustin Erba skriver om Gud, Kalle Lind skriver om kuken. Det är texter fyllda av kärlek och tankar om att välja rätt och göra misstag. Prata om vad det innebär att vara en förebild för sitt barn och hur ni förhåller er till det. Vad är viktigt för dig att förmedla vidare till ditt barn? Vilka livsråd ger du?

Boken finns här.

Läs också: Khaled Hosseinis nya bok om flykt får världen att gråta

En sida till? Fortsätt läs!