5 böcker att lyssna på inför årets Crimetime Gotland
Boktips

5 böcker att lyssna på inför årets Crimetime Gotland

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 26 juni 2017

Nedräkningen pågår till Sveriges största deckarfestival Crimetime Gotland! Den 3–5 augusti gästar 50 utländska och svenska deckarförfattare Visby. Vi har valt ut fem deckarfavoriter att lyssna på inför festivalen. Varsågoda att börja Crimetime-ladda!

Kerstin Ekman, Händelser vid vatten

Denna klassiker utspelar sig inte på Gotland, utan i de norrländska våtmarkerna, men inte är den mindre läskig för det: i början av sjuttiotalet är Svartvattnet en tynande norrländsk by bland många andra. På midsommarafton kommer Annie tillsammans med sin dotter Mia med bussen från Stockholm, men personen som ska möta dem kommer aldrig. Trött och besviken ger sig Annie och Mia av in i skogen för att själv leta sig fram till stugan där de skall bo. Men de går vilse och till slut söker Annie hjälp i det blå tältet nere vid vattnet…

Denise Rudberg, På sex meters djup

När Denise Rudberg skriver deckare är det inte bara crime, det är elegant crime! Men låt dig inte luras, under de vackra fasaderna döljer sig smutsiga hemligheter och grova brott. Bokens hjältinna är Marianna Jidhoff, en kvinna i sina bästa år som njuter av livet. Ha en ask chokladpraliner tillgänglig under lyssningen, annars kommer du ånga dig bittert när munnen vattnas av Mariannes besök till den kända chokladaffären Ejes i Stockholm. Den som besöker Crimetime får passa på att fråga Denise själv om hon tar med sig en och annan chokladpralin från Ejes när hon är ute och reser (det sägs att Drottning Sylvia alltid har med sig en påse färska geléhallon från samma affär, men huruvida detta är sant får ni fråga henne själv om).

Jens Lapidus, Top Dogg

Jonas Malmsjö läser högt om tunga droger och farliga relationer i Jens Lapidus deckare Top Dogg, den mäktiga upplösningen på det drama som startade i romanerna VIP-rummet och STHLM DELETE. Jens Lapidus kommer att vara på plats på Crimetime Gotland, för den som behöver ventilera boken efter att sista sidan är slut.

Stefan Spjut, Stallo

Efter att du lyssnat på Stallo kommer du komma på dig själv med att känna på dörren en extra gång innan du går och lägger dig, ensamma skogspromenader blir ett minne blott och framförallt kommer du aldrig att se på ekorrar på samma sätt som du gjorde innan. Stefan Spjuts berättelse utspelar sig i Norrland, men det är inte enda likheten med Kerstin Ekman, som författaren har jämförts med. Läser gör Magnus Roosmann.

Mari Jungstedt, Den du inte ser

Det går inte att tipsa om lyssning inför en deckarfestival som äger rum på Gotland och inte nämna Mari Jungstedt, vars deckare ju utspelar sig på just Gotland (och självklart är hon på plats på festivalen!). Den du inte ser är den första delen i serien om kriminalkommissarien Anders Knutas vid Visbypolisen. Idag finns 13 delar, men varför inte börja från alla första början, och förflytta dig tillbaka till tidigt 2000-tal. Läser gör Katarina Ewerlöf.

Av Stephanie Tärnqvist

 

TÄVLING!

Missa inte chansen att vinna två festivalpass till Sveriges största deckarfestival, Crimetime Gotland (värde 1590 kr)! Tävlingen pågår till den 27 Juli!

Till tävlingen>>>>

 

En sida till? Fortsätt läs!