5 böcker av 5 kända spanska författare
Böckerna

5 böcker av 5 kända spanska författare

Av: Moa Linette Lindahl
Publicerad: 12 oktober 2018

Spanien, du härliga land. Vi älskar dig av så många anledningar – det livliga språket, den smakrika och färggranna paellan och tapasen. Den passionerade flamencon. Och självklart, litteraturen.

1. Tiden där emellan av María Dueñas

Tiden där emellan av María Dueñas

År 1936 flyr den unga sömmerskan Sira sitt välordnade liv i Spanien för sin älskare, men blir sviken och övergiven av honom i Marocko. Hemma i Spanien rasar inbördeskriget och Sira tvingas bygga upp ett liv i Marocko och blir modesömmerska åt de förnämsta kvinnorna i landet.

När andra världskriget brutit ut rekryteras hon av brittiska underrättelsetjänsten och återvänder till Madrid under täckmantel, som modeskaparen Arish. I sin ateljé hör Sira skvaller och information från nazisternas fruar och älskarinnor, som hon smugglar ut i form av morsekod på sömnadsmönster.  Det är en helt annan värld än den hon lämnade, och hon vet inte vem hon vågar lita på. Dubbelspel, konspirationer och oväntade händelser tvingar Sira att fly för livet.

Boken finns här.

Om María Dueñas

María Dueñas
Foto: PaulPutnam

María Dueñas föddes 1964 och är universitetslärare i Murcia på spanska sydkusten, och har en doktorsexamen i engelsk språkvetenskap. Hon debuterade med Tiden där emellan. Hon har också undervisat vid amerikanska universitet, något som återspeglas i hennes senaste roman, I minnets arkiv, som sålts i över en halv miljon exemplar i Spanien.

2. Andarnas labyrint av Carlos Ruiz Zafón

Andarnas labyrint av Carlos Ruiz Zafón

Spanien under Francoregimens mörka år. Ett hemligstämplat uppdrag från säkerhetstjänsten får den egensinniga Alicia Gris att återvända från Madrid till sin hemstad Barcelona. Hennes uppgift är att ta reda på vad som hänt med en av ministrarna i Francos regering, den tidigare fängelsechefen Mauricio Valls, som försvunnit under mystiska omständigheter. Har Valls dunkla förflutna i Montjuic-fängelset hunnit ikapp honom? I sin ägo hade ministern en mytomspunnen bok ur serien Andarnas labyrint, som får Alicia att minnas smärtsamma händelser i sin egen historia. Boken leder henne in i Barcelonas skuggvärld, och till den förtrollande bokhandeln Sempere & söner, djupt inne i stadens hjärta. Men svaren som Alicia finner i bokhandeln sätter inte bara hennes eget liv på spel, utan riskerar också att utsätta de människor hon älskar mest för fara.

Boken finns här.

Om Carlos Ruiz Zafón 

Carlos Ruiz Zafón
Foto: Carlos Ruiz

Carlos Ruiz Zafón, född 1964 i Barcelona, blev med Vindens skugga en av världens mest lästa författare, översatt till över fyrtio språk. Zafón har även skrivit prisbelönta ungdomsböcker och varit verksam som manusförfattare.

3. Den snillrike riddaren Don Quijote av La Mancha av Miguel Cervantes

Den snillrike riddaren Don Quijote av La Mancha av Miguel Cervantes

Berättelsen om Riddaren av den sorgliga skepnaden, hans trogne vapendragare Sancho Panza och hans älskade Dulcinea av Toboso har trollbundit läsare världen över ända sedan den först utkom i början av 1600-talet. Romanen kan läsas som en äventyrsroman, med både komiska och tragiska inslag, men också som en allegori över dåtidens Spanien. Drömmaren och romantikern Don Quijote symboliserar kungamaktens utopiska ideal, medan Sancho Panza är realisten, den vanliga människan, som försöker klara sig så gott han kan under rådande förhållanden.

Boken finns här.

Om Miguel Cervantes

Miguel Cervantes

Miguel Cervantes föddes 1547 i Alcalá de Henares i Kastilien och avled 1616 i Madrid. Hans är främst känd för sitt verk Don Quijote, och är även Spaniens nationalskald. På Plaza España i Madrid, står ett monument över författaren, samt hans fiktiva figurer Don Quijote och Sancho Panza.

4. Staden och hundarna av Mario Vargas Llosa

Staden och hundarna av Mario Vargas Llosa

Cava, Boa och Rullen är tre kadetter vid militärskolan Leoncio Prado i Lima, Peru. De hör till den fruktade Jaguarens kamratgäng och ägnar sig åt inbrott, utpressning och försäljning av stulen sprit och cigaretter. Kadetten Slaven förväntas se mellan fingrarna när han har vakten vid militärförrådet och släppa in Jaguarens och hans underhuggare. Slaven åker fast och tjallar på Jaguaren under de hårda förhören utan att begripa att han däri­genom blir lovligt byte. När Slaven skjuts kort därefter under en övning är det ingen som bryr sig, alla talar om en vådaskjutning. Alla utom kadetten Poeten, som är övertygad om att Jaguaren är den skyldige.

Boken finns här.

Om Mario Vargas Llosa

Mario Vargas Llosa fotograferad av Cato Lein
Foto: Cato Lein

Mario Vargas Llosa är född i Peru, men är sedan 1993 bosatt i Spanien med sin familj och har dubbla medborgarskap. Han har bland annat mottagit Premio Cervantes år 1994 som är Spaniens främsta litterära utmärkelse. 2010 tilldelades han Nobelpriset i litteratur.

5. Kvinnodramerna av Federico García Lorca

Kvinnodramerna av Federico García Lorca

Kvinnodramerna är en samlingsvolym med tre av Lorcas mest spelade, älskade och omtalade pjäser: Blodsbröllop, Yerma och Bernadas hus. Samlingen går även under namnen ”trilogin om den otillfredsställda kärleken” och ”trilogin om den spanska jorden”. De skrevs alla på 30-talet under Lorcas mest produktiva år. Bernadas hus var den sista pjäs Lorva skrev, som han bara hann högläsa ur för några goda vänner innan han mördades av extremhögern.

Om Federico García Lorca

Federico García Lorca

Federico García Lorca föddes 1898 i Granada i södra Spanien och avled på samma plats 1936. Han var en spansk poet och dramatiker och debuterade 1920 med dramat El maleficio de la mariposa (Fjärilens förbannelse). Hans verk genomsyrades av ett tydligt politiskt engagemang.

En sida till? Fortsätt läs!