5 böcker om den speciella relationen mellan mamma och dotter (och ja, det blir ofta bråk!)
Böckerna

5 böcker om den speciella relationen mellan mamma och dotter (och ja, det blir ofta bråk!)

Av: Stephanie Tärnqvist
Publicerad: 19 maj 2017

En sak har alla vi människor gemensamt: vi kommer från en mamma. Relationerna till våra mammor är dock lika många och brokiga som människor här på jorden, och kanske är det extra speciellt om man råkar vara just – en dotter. Är det möjligen därför så många böcker handlar om just mor- och dotterrelationen? Här listar vi våra favoriter:

En sen tonårsrevolt mot martyrmamma:
Det mest förbjudna av Kerstin Thorvall

Tonårsrevolt deluxe när en snäll och lydig dotter med en rigid martyrmor exploderar sent i livet i ett tonårstrots som hon skjutit upp i tjugofem år. Och inte nog med dramatiken i handlingen i denna moderna klassiker, det höjdes minsann på både ett och annat ögonbryn när den kom ut på 1970-talet. Moralpanik bröt ut och folk hetsade upp sig över Thorvalls skildring av kvinnlig sexualitet och ja, ni vet, överlag, kvinnor som inte vill passas in i en mall. Horribelt!

 

Klass, flykt och trasiga familjer av prisbelönt författare:
Mitt namn är Lucy Barton av Elizabeth Strout

Klass, flykt och trasiga familjer när Pulitzerprisvinnaren Elizabeth Strout släpper ny roman. En lågmäld och känslig skildring av den komplicerade kärleken mellan mor och dotter (”det finns inte ett uns av sentimentalitet i denna utsökta roman… med varsamma ord och vibrerande tystnad återger Mitt namn är Lucy Barton ett sällsynt spektrum av känslor” skrev The New York Times Book Review). Även i Sverige har boken hyllats av recensenterna, bland annat av Yukiko Duke.

Kända mammor skriver till sina döttrar:
Brev till min dotter av bland andra Elcim Yilmaz

När Elcim Yilmaz fick cancer i benet var hon säker på sin död. Hon satte sig ned och skrev hon ett brev till sin dotter med allt hon ville säga. När Elcims kompis Mia Skäringer fick läsa brevet lät hon meddela att brevet borde bli en bok – och så fick det bli. I Brev till min dotter har, förutom Elcim och Mia, bland andra Elaine Eksvärd, Martina Montelius, Märta Tikkanen, Carolina Neurath och Alexandra Pascalidou skrivit till sina döttrar. Det bästa av allt? Elcim är idag fri från sin cancer.

Om att bryta sig loss från sitt kvinnoarv:
Dotter till en dotter av Inger Alfvén

28-åriga Eva-Marie lever i ett äktenskap där det råder full jämlikhet: frihet för honom att komma och gå som han vill; frihet för henne att sitta och vänta. Eva-Marie inser att hon underkastar sig ett mönster som hon återser hos sin mamma, hos sin mammas mamma… Hon bär på ett kvinnoarv som hon måste befria sig ifrån. Hon måste bryta upp.

Dotter till en dotter utkom första gången 1977, och har sen dess getts ut flera gånger och lästs och älskats om och om igen.

 

Tre generationer kvinnor:
Anna, Hanna och Johanna av Marianne Fredriksson

I Anna, Hanna och Johanna får vi följa tre kvinnor i tre generationer. Ja, de är såklart släkt! Hanna är mamma till Johanna som i sin tur är mamma till Anna (hängde ni med?). Historien startar på 1860-talet i Dalsland och avslutas i nutid (nåväl – boken kom ut på 1990-talet) i Göteborg, där Anna bor och på olika sätt tar del av mammans och mormoderns liv: försöker förstå, berörs och påverkas.

Av: Stephanie Tärnqvist

En sida till? Fortsätt läs!