5 starka och känslofyllda böcker att ge bort i julklapp
Boktips

5 starka och känslofyllda böcker att ge bort i julklapp

Av: Elsa Sjögren
Publicerad: 29 november 2018

Ge bort en bok som väcker starka känslor i läsaren i jul. Vi tipsar om fem böcker om sorg, smärta och kärlek.

1. Kring denna kropp av Stina Wollter

bokomslag för kring denna kropp av stina wollter
En självbiografi där Stina Wollter ger sig ut på upptäcksfärd i den egna kroppens historia och det som har berört, sänkt, lyft och invaderat den. Hon skriver om motstånd, ideal, sorg och de olika kvinnorna som lever i Stina.

Läs också: Stina Wollter: ”Jag har inte hunnit sörja min mamma — det pågår nu”

Boken finns här.

2. Låt oss hoppas på det bästa av Carolina Setterwall

Låt oss hoppas på det bästa
En dag finner Carolina sin man död i sängen. Hon blir ensam kvar med deras son och tvingas in i ett helt nytt liv. Samtidigt rannsakar hon det liv hon har haft. En uppgörelse med döden och livet, kärlek och föräldraskapet och den moderna relationen.

Boken finns här.

Läs mer: 14 rörande romaner om sorg, saknad och förlust

3. Bön till havet av Khaled Hosseini

Bokomslag för Bön till havet
Författaren till Flyga drake och Tusen strålande solar har skrivit en ny roman som garanterat kommer få tårkanalerna att öppnas. Bön till havet är inspirerad av det som hände Alan Kurdi, den 3-åriga syriska pojken som drunknade i Medelhavet 2015. På en strand vaggar en pappa sin sovande son i väntan på gryningen och en båt som de hoppas ska ta dem till ett nytt hem. Han berättar för sin pojke om barndomens somrar, sin farfars gård i Syrien och hur staden Homs myllrade av liv innan bomberna började falla.

Boken finns här.

4. De hemlösa katterna i Homs av Eva Nour

De hemlösa katterna i Homs
En berättelse om Sami som växer upp i Homs i Syrien. Han har en trygg barndom, men som vuxen blir regimens förtryck allt mer märkbart. I militären blir han mot sin vilja själv delaktig i övergreppen mot civilbefolkningen. Samtidigt börjar demonstrationer äga rum runt om i landet, och på en av dem deltar Sarah. En dag får Sami ett sms från henne: ”De skjuter oss”. En skakande berättelse om död, lidande och kärlek i en stad i ruiner.

Boken finns här.

5. Har döden tagit något ifrån dig så ge det tillbaka: Carls bok av Naja Marie Aidt

Har döden tagit något ifrån dig så ge det tillbaka
En kväll i mars 2015 får poeten Naja Marie Aidt beskedet att hennes son Carl ligger för döden på sjukhuset. Han är 25 år gammal. Hon skriver om kvällen då Carl dör, om livet med och utan sin son. En vacker och rå bok om sorg, smärta och kärlek.

Boken finns här.

En sida till? Fortsätt läs!