7 bästa deckarna i höst
Böckerna

7 bästa deckarna i höst

Av: Moa Linette Lindahl
Publicerad: 31 oktober 2018

Äntligen är det höst, den kanske absolut bästa årstiden för riktigt mysiga lässtunder. Kura ihop dig i soffan med en kopp te och någon av dessa 7 nagelbitare till deckare.

Francesca av Lina Bengtsdotter

Francesca av Lina Bengtsdotter

Nu släpps äntligen uppföljaren till Lina Bengtsdotter debutroman  Annabelle, där vi får lära känna kriminalinspektör Charlie Lager.
I den lika gripande och suggestiva uppföljaren Francesca får vi åter möta kriminalinspektören i ett nytt fall, om en ny flicka. Charlie är mitt uppe i en utredning i Stockholm när hon får höra talas om tonårsflickan Francesca som för snart trettio år sedan försvann från Gullspång – trakten där hon själv växte upp, och som var brottsplatsen även i Annabelle. Något i det gamla olösta fallet påverkar Charlie och snart plågas hon också av märkliga drömmar om sin mamma och diffusa minnen från uppväxten. Charlie åker tillbaka till Gullspång, men upptäcker snart att inte alla i bygden uppskattar att hon börjar gräva i fallet.

Boken finns här.

Lazarus av Lars Kepler

Lazarus

Precis som de tidigare böckerna i Joona Linna-serien går den senaste boken Lazarus från 0-100 på en gång, och spänningen flåsar dig i nacken ända till slutet.
En död man hittas i en lägenhet i Oslo. När polisen öppnar frysboxen i köket gör de ett fruktansvärt fynd. Offret visar sig vara en dittills okänd gravskändare och trofésamlare. Några dagar senare kontaktar en tysk kommissarie Joona Linna och ber om hjälp med ett mordfall på en camping utanför Rostock. Joona förstår att mönstret som framträder är vansinnigt och samtidigt omöjligt att ignorera. Vissa skulle kalla det för ett mirakel om någon återvände från döden – andra skulle kalla det för en mardröm.

Läs våra intervjuer om Lazarus med Lars Kepler här och här.

Boken finns här.

Din vän Forsete av Christina Erikson

Din vän Forsete av Christina Erikson

Här kan man definitivt säga att omslaget återspeglar innehållet: obehagligt, vasst och stilfullt. Din vän Forsete är den första boken i Christina Eriksons nya serie spänningsromaner (och vi tackar gudarna för att det är en serie – för efter att du har läst den här boken kommer du att vilja ha mer av både Christina Erikson och Elias Svensson).

Din vän Forsete handlar om en mördare som leker med polisen, som ständigt ligger steget före. En rad brutala kvinnomord får kommissarie Elias Svensson att vända sig till författaren Cornelia Lind för att förstå mördarens psyke. Cornelia har egna, personliga erfarenheter som kan komma till nytta, men som samtidigt försätter henne i livsfara. Under tiden rör sig en annan kraft i skuggorna. Någon som utger sig för att vara en vän.

Se vår intervju med Christina Erikson här.

Boken finns här.

Himmelskriket av Mons Kallentoft

Himmelsriket av Mons Kallentoft

En dallrande het augustidag hittas en liten pojke död i en bil. När Malin Fors kommer till platsen sitter hans mamma i skuggan under ett träd med sonen tätt intill sig i famnen. Hennes förtvivlade skrik har övergått i ett klagande läte. Polisutredningen avslutas snabbt. Av allt att döma har mamman glömt den sovande pojken i bilen. Hon har nyligen varit utbränd och kan varken lita på sina sinnen eller minnen.

Veckorna som följer utsätts hon för hat och hot på nätet och av Linköpings invånare. Ska man kunna orsaka ett barns död utan att straffas för det? Malin vet att det inte finns några enkla svar, att gränsen mellan rätt och fel kan vara hårfin. Och hur ska man döma den som redan fått värsta tänkbara straff? Så sker ett mord som tvingar henne och hennes kolleger att återvända till fallet.

Boken finns här.

Dvalan av Camilla Grebe

Dvalan av Camilla Grebe

Du som älskade Camilla Grebes Älskaren från huvudkontoret och Husdjuret kommer även att älska uppföljaren Dvalan, som är en spännande berättelse om en samtid präglad av narcissism och gränslöshet.

Artonårige Samuel råkar sabotera en drogaffär och tvingas till en desperat flykt undan narkotikabossen Igor. Efter att ha gått under jorden svarar han på en annons: en familj i skärgården söker en assistent till sin hjärnskadade son. Men ingenting blir som Samuel har tänkt sig när han flyttar in hos den vackra Rakel och hennes son Jonas i det avsides belägna huset vid havet. Inte heller har Samuel räknat med att hans kärleksfulla, men kontrollerande mamma – den frireligiösa Pernilla – handgripligen ska försöka hjälpa honom att få ordning på sitt liv.
Kriminalinspektör Manfred Olsson är plågad av en familjetragedi. Han utreder två till synes drogrelaterade mord när hans väg korsar Samuels och Pernillas.

Boken finns här.

Outsidern av Stephen King

Terry Maitland – även kallad Coach T – är något av en lokalkändis i Flint City. Alla känner den omtyckte basebolltränaren, och chocken blir stor när han grips misstänkt för sexuella övergrepp och mord på ett barn. Men det dyker upp märkliga inslag i utredningen som inte går att förklara. Lika säkert som bevismaterialet mot Terry tycks vara, lika vattentätt är det alibi som basebolltränarens advokat presenterar. Kan en människa befinna sig på två olika platser samtidigt? De krafter som satts i spel har inte någon naturlig förklaring – och ondskan som ligger bakom det fruktansvärda mordet är fortfarande lös …

Outsidern är en mångbottnad spänningsroman som påminner läsaren om klassiker som Det, och samtidigt innehåller en kärleksfull blinkning till Kings senaste thrillerserie om kriminalaren Bill Hodges, som inleddes med Mr Mercedes.

Boken finns här.

Motiv X av Stefan Ahnhem

Motiv X av Stefan Ahnhem

Ännu en efterlängtad uppföljare till en populär bokserie: den fjärde boken om Fabian Risk vid Helsingborgspolisen!

Fabian Risk vakar vid sin skottskadade dotter Matildas sida, som ligger i koma på Helsingsborgs lasarett, samtidigt som ett brutalt mord på en flyktingpojke från Syrien kastar in stadens kriminalpolis i en ny komplicerad utredning med rasistiska förtecken.
Men inget är så enkelt som det först verkar och när flera nya mord äger rum befinner sig Lilja, Klippan och de andra på Helsingborgspolisen snart i en allt mer pressad jakt på flera gärningsmän. Till slut tvingas Fabian tillbaka i tjänst trots att han helst hade velat ägna sig åt sin familj, och kriminalpolisens chef Astrid Tuvesson avbryter sin tolvstegsbehandling mot alkoholism trots att den bara har börjat, för att leda arbetet med de parallella utredningarna.

Samtidigt brottas Fabian med information som hans döde kollega Hugo Elvin lämnat efter sig och påbörjar en egen privat utredning som kan komma att förändra den sammansvetsade utredningsgruppen för all framtid.

Boken finns här.

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag accepterar villkoren.

En sida till? Fortsätt läs!