7 böcker att fynda på årets bokrea!
Boktips

7 böcker att fynda på årets bokrea!

Av: Karin Eklund
Publicerad: 27 februari 2017

Nedräkning… Om bara några timmar är det dags för den årliga bokrean! Men hur hittar man rätt i djungeln? Vi har valt ut några guldkorn för såväl barn som vuxna. Bland annat en Augustprisvinnare, en av våra mest lästa författare och en bok för dig som kanske hellre sjunger än läser.

9789100151041

Allt du inte hann förra året:
Allt jag inte minns av Jonas Hassen Khemiri

Allt jag inte minns av Jonas Hassen Khemiri belönades inte bara med Augustpriset, boken utsågs dessutom till en av 2016 års bästa böcker av självaste Joyce Carol Oates (i TLS Books of the Year). En oförglömlig roman om kärlek, ekonomi och vänskap, om känslor och öden som krockar med varandra i dagens Stockholm. Om priset vi människor betalar för att leva tillsammans.

9789146228585

Vedmannen som visade sig vara så mycket mer:
Simma med de drunknade av Lars Mytting

Lars Mytting, för många känd som mannen bakom succéboken Ved, visade sig ha fler strängar på sin lyra än att vara en skicklig trähuggare. Simma med de drunknade är en spännande och underhållande släktkrönika om en föräldralös bondpojke som beger sig ut i världen för att finna sina rötter. Sökandet leder honom till Frankrike och Shetlandsöarna och han tvingas gräva i de allra mörkaste hörnen av sin familjs historia. Romanen fick det prestigefulla norska Bokhandlerprisen 2014.

9789100167547

Vårt enorma släktträd:
Svenskarna och deras fäder – de senaste 11 000 åren av Karin Bojs

När vi lägger ihop DNA-resultat från professionella forskare och släktforskande privatpersoner, framträder en ny bild av Sveriges historia. En mycket finkalibrerad bild, där de flesta svenska män kan hitta sina egna linjer i det stora gemensamma släktträdet. Svenskarna och deras fäder – de senaste 11 000 åren borrar vidare efter Karin Bojs Augustprisbelönade Min europeiska familj och Peter Sjölunds populära Släktforska med DNA.

9789174242706

Ännu lite äldre släktingar:
Vikingar i krig av Kim Hjardar och Vegard Vike

Vikingar i krig är en oumbärlig bok för alla som intresserar sig för Nordens historia för över tusen år sedan. Här berättas om det samhälle som vikingarna skapade åt sig själva, om deras livsföring i krig och fred, såväl i västerled som österled. Om bärsärkagång, slavhandel och om deras stenhårda hederskultur som kombinerades med ett starkt matriarkat hemma på gården. En av de mest spännande epokerna i Europas historia.

9789163860768

Läsa tillsammans:
Gregs Bravader och Femte Hjulet av Jeff Kinney

Jeff Kinneys serie Dagbok för alla mina fans har vuxit till ett globalt fenomen med mer än 164 miljoner böcker i tryck världen över. Böckerna prisas för sin träffsäkra humor och förmåga att fånga in motvilliga läsare. Den roliga och spännande formen med streckteckningar och ”handskriven” text lockar både lässvaga och läsvana.
Jeff Kinney är, förutom författare, spelutvecklare och formgivare. Dessutom har en egen bokhandel i Massachusetts där han bor med sin familj.

9789163882180

Sjunga tillsammans:
Den blå barnkammarboken

Det är få som inte har en relation till Barnkammarboken, en svensk klassiker med över 25 år på nacken. Ta fram den vid läggdags, när det är dags för mysstund, när ni vill sjunga tillsammans, eller läsa högt en liten stund… Ramsor, sagor och sånger för den som är 2-4 år.

En sida till? Fortsätt läs!