9 böcker som får dig att vilja sova med lampan tänd
Böckerna

9 böcker som får dig att vilja sova med lampan tänd

Har du sett avsnittet av Vänner när Joey läste The Shining (Varsel) och la den i frysen när den blev för läskig? Vi har listat ett gäng böcker som också kan behöva en omgång eller två i frysen. Men vi varnar dig: det här är ingenting för den lättskrämda eller äckelmagade.

Av: Moa Linette Lindahl
Fotograf: Shutterstock
Publicerad: 25 maj 2018

Har du sett avsnittet av Vänner när Joey läste The Shining (Varsel) och la den i frysen när den blev för läskig? Vi har listat ett gäng böcker som också kan behöva en omgång eller två i frysen. Men vi varnar dig: det här är ingenting för den lättskrämda eller äckelmagade.

1. Nattberättelser av Johan Theorin

9 böcker som får dig att vilja sova med lampan tänd

Gillar du korta men intensiva doser med skräck? I december kommer skräckmästaren Johan Theorins novellsamling Nattberättelser i ljud. Den första novellen, Bengångarna, sätter tonen. Karl stjäl på jobbet på gruppboendet för att dryga ut lönen. Han tar inga risker och allt han stjäl mellanlandar hos den mest förvirrade åldringen. Först när föreståndaren går på semester brukar han plocka hem dyrbarheterna. Just nu finns alltihop hos Asta, nedstoppat i en vit kofta. Problemet är att Asta har koftan på sig, och nu ligger hon nedgrävd i en kista på kyrkogården…

Förbeställ boken här.

2. Skräcken på Wakenhyrst av Michelle Paver

9 böcker som får dig att vilja sova med lampan tänd

Författaren bakom succéromanen Evig natt är tillbaka med en ny skräckhistoria som får ditt blod att isa. I ett bortglömt hörn av England ligger det ståtliga godset Wake’s End. Intill huset finns ett kärr, en mörk våtmark där vassen viskar hemligheter. Här lever Maud, en ensam flicka som har förlorat sin mor. Huset styrs av hennes dominante, stränge far. Maud lockas av vildmarken som omger Wake’s End, särskilt det mystiska kärret…

En medeltida målning av djävulen väcker någonting till liv och hemligheter från det förflutna stiger till ytan. Maud måste kämpa ensam när demoner från hennes fars förflutna ger sig tillkänna.

Boken finns här.

3. Kritgubben av C. J. Tudor

Bild på bokomslaget till Kritgubben av C.J. Tudor

Kritgubben, som är C. J. Tudors debutroman, är betydligt mindre blodig än vissa andra böcker på den här listan, men spänningen och obehaget förföljer en boken igenom.

Tolvårige Eddie träffar Kritgubben, eller Mr Halloran som han egentligen heter, som berättar om hur han och hans vänner brukade rita kritfigurer för att skicka hemliga meddelanden till varandra när de var små. Eddie och hans vänner börjar göra samma sak och alla har en egen färg på kritorna för att de ska veta vem avsändaren är: rött, blått, grönt, gult och orange. Så vem var det egentligen som ritade vita kritgubbar?

När kritfigurerna en dag leder dem till en död kropp är det roliga slut. Men trettio år senare kommer plötsligt ett kuvert med en krita och en kritfigur…

”Om du gillar mina grejer kommer du gilla denna” har Stephen King sagt om Kritgubben. Det säger ju en del.

Boken finns här.

4. Jurtjyrkogården av Stephen King 

Bild på omslagsbilden till Stephen Kings bok Jurtjyrkogården

Frysboxen rymmer definitivt fler böcker av Stephen King, som ju är något av en mästare på genren. Att välja ut den läskigaste av hans många titlar som Carrie, Cujo, Det och Lida är inte det enklaste. Men det är ändå något extra obehagligt med Jurtjyrkogården som är en av Kings tidigare och mest lästa titlar.

Den handlar om läkaren Louis som tillsammans med sin familj flyttar till ett litet idyllområde i Maine. Deras nya hem är fantastiskt och omgivningen likaså, men i utkanten ligger en djurkyrkogård där barnen i området begraver sina husdjur. Ganska snabbt känner familjen obehaget från kyrkogården och när familjens katt återuppstår efter att ha blivit påkörd förstår de att något verkligen inte är som det ska.

Boken finns här.

5. Till skogs av Tana French 

Bild på bokomslaget till Till skogs av Tana French

Om du gillar polisromaner kommer du att älska denna! Tana Frenchs debutroman är en otroligt spännande och mörk psykologisk deckare skriven ur ett inifrånperspektiv i jag-form som gör att det bara inte går att komma undan huvudpersonens starka upplevelser och känslor.

När Adam Ryan var tolv år lekte han en varm och solig sommardag med sina två vänner i skogen. Senare samma kväll hittades han paralyserad mot en trädstam och med skorna fyllda av blod. Hans vänner hittades aldrig, Adam mindes ingenting från händelsen och fallet löstes aldrig.

Tjugo år senare hittas en flicka mördad på nästan samma plats och de två kriminalassistenterna Rob och Cassie blir tilldelade fallet och märker snart att det tycks finnas ett samband mellan flickans död och fallet för tjugo år sedan.

Vad ingen vet är att Rob är ett nytaget namn och att han egentligen är den Adam Ryan som hittades i skogen för tjugo år sedan…

Boken finns här.

6. Hypnotisören av Lars Kepler

Bild på bokomslaget till Hypnotisören av Lars Kepler

Egentligen är allt från paret Kepler riktiga nagelbitare till böcker, men jag är en stor förespråkare av att rekommendera den första boken i en serie ifall man vill läsa resten av serien. Dessutom kanske den faktiskt också är den värsta, fylld av familjetragedier, mental ohälsa, otrohet och personliga trauman. Och blod. Mycket blod.

En man hittas brutalt mördad i ett omklädningsrum och senare hittas även hans fru och dotter lika brutalt mördade i familjens radhus. Sonen överlever, men är svårt skadad och pendlar in i och ur medvetande. Kriminalkommissarie Joona Linna inser att det finns en syster kvar i livet och förstår att han måste hitta henne innan mördaren gör det. Till sin hjälp har han läkaren Erik Maria Bark som använder sig av hypnos för att påskynda förhörsprocessen med sonen.

Boken finns här.

7. Färjan av Mats Strandberg 

Bild på bokomslaget till Färjan skriven av Mats Strandberg

Det här är en bok för dig som älskar när det är riktigt äckligt och läskigt. Som namnet och bokomslaget vittnar om utspelar den sig på en färja, på en 24-timmarskryssning fram och tillbaka till Åbo. Efter några timmar ute till havs åker plötsligt färjan ut i tomma intet. Det finns ingenstans att ta vägen, ingenstans att fly. Och en barnvampyr härjar fritt…

OBS. Det finns en överhängande risk att du inte vågar sätta din fot på en färja igen. Någonsin.

Boken finns här.

8. Lilla stjärna av John Ajvide Lindqvist 

Bild på bokomslag till Lilla Stjärna av John Ajvide Lindqvist

Låt den rätte komma in är kanske den mest kända boken av John Ajvide Lindqvist, men Lilla Stjärna sägs vara hans mörkaste, blodigaste och mest hjärnsubstansfyllda roman.

En svensktoppsartist hittar en dag ett spädbarn nedgrävt i en plastpåse. När barnet börjar börjar skrika förundras artisten över de fantastiska tonerna och beslutar att ta med henne hem till sin källare för att utnyttja hennes musikalitet.

Vid samma tid föds en annan flicka som inte har några musikaliska eller andra förmågor och som är ganska alldaglig. Hon kämpar med fetma och utanförskap och sysselsätter sig med att ”trolla” på internet – att skriva elaka kommentarer på olika internetforum.

Så småningom korsas flickornas vägar och mötet resulterar i total katastrof.

Boken finns här.

9. Psykopaten av Dean Koontz 

Bild på omslaget av Psykopaten av Dean Koontz

Gillar du böcker med extremt högt tempo, gestaltande (och blodiga) detaljer och en riktigt vidrig och sjuklig psykopat till mördare? Då kommer du absolut att gilla den här rysliga boken som utspelar sig under endast 36 timmar.

Chuna åker till sin väns familj för att tillbringa en helg där, men under natten vaknar hon och upptäcker att hela familjen har blivit mördad. Hon gömmer sig i mördarens husbil och blir kvar när han åker därifrån. När Chuna får reda på att mördaren har en 16-årig flicka inlåst i sin källare bestämmer hon sig för att befria henne istället för att själv försöka fly.

Boken finns här.

En sida till? Fortsätt läs!