7 författare som själva läser in sina böcker
Böckerna

7 författare som själva läser in sina böcker

Av: Tove Kullenberg
Publicerad: 29 november 2018

En del författare väljer att själva läsa in sina texter till ljudbok. Resultatet är riktigt bra! Här listar vi våra favoriter. 

Läs mer: 7 tips till dig som vill börja lyssna på ljudböcker

Alla som någon gång lyssnat på en ljudbok vet att uppläsaren spelar roll. Stor roll. Och vad som kan vara en fantastisk uppläsare för någon, väcker rysningar för en annan. Diskussionerna går heta bland ljudboksälskare: det betonas fel eller rätt, det dramatiseras för mycket eller för lite…

Någon som borde veta hur en text ska läsas – det är väl författaren själv, kan man tycka. Och en del av dem väljer faktiskt att själva läsa in sina böcker när det är dags för ljudbok. Hur det funkar?  Döm själva! Vi har listat några av våra favoriter.

 Så som jag minns det av Mikael Persbrandt

Det fanns nog inte en tanke på att någon annan än just Mikael Persbrandt skulle läsa in boken om honom själv. ”En av de bästa böcker jag lyssnat på och helt suveränt inläst” skriver en lyssnare, och journalisten Lasse Anrell skriver bland annat: ”Jag lyssnar mycket på ljudböcker. Men jag måste ändå slå fast att det här är den bästa ljudboken jag hört. Överlägset. Han har en sådan sanslös förmåga att få varje mening att verka livsviktig”.

Boken finns att lyssna på här.

Håpas du trifs bra i fengelset av Susanna Alakoski

Susanna Alakoski skriver om utsatta människor, som kämpar med sin överlevnad. Hennes berättelse är fylld av sorg och vrede, men också av styrka, humor och inte minst – kärlek. Susanna kan sina miljöer efter uppväxten och arbetet som socionom, och här läser hon också in sin gripande roman själv.

Boken finns att lyssna på här.

Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö av Håkan Nesser

Håkan Nesser har läst in en hel del av sina böcker själv, och lyssnarna älskar det! Några kommentarer: ”Han är väldigt bra! Jag är smått besatt av att lyssna på honom”, ”Han är underbar, likaså hans böcker och uppläsning” och ”Nesser är fantastisk! Välj gärna de där han läser själv”.’

Boken finns att lyssna på här.

Innanför murarna av Maria Ernestam

Maria Ernestam skriver inte bara hyllade romaner – hon är också sångerska och utbildad musikalartist. Hennes stämma är djup och dramatisk, och passar perfekt till den nya, spännande romanen, som baseras på verkliga händelser. Lyssna och njut!

Boken finns att lyssna på här.

Billie. Avgång 9:42 till nya livet av Sara Kadefors

Sara Kadefors har skrivit både hyllade romaner för vuxna och för barn. Nya serien om elvaåriga Billie, som hamnar i fosterfamilj, läser Sara Kadefors själv med sin charmiga göteborgska. ”Det är omöjligt att värja sig. Och fantastiskt att få vara en del i tolvåriga Billies nyfikna ögon” skriver Upsala Nya Tidning.

Boken finns att lyssna på här.

Snedtänkt av Kalle Lind

Kalle Lind kallar sig ”diversearbetare i kulturbranschen”, kanske främst känd för sin radiohumor. Sedan 2014 driver Kalle Lind podden Snedtänkt med underrubriken ”podden som pratar om det som andra poddar inte pratar om”. Där har han och hans gäster väckt nytt liv i de bortglömda och det perifera från den svenska kultur- och nöjessfärens nittonhundratal. Nu gräver han vidare och fördjupar dessa ämnen i boken som handlar om det som andra böcker inte handlar om. Har man en gång hört Kalle Lind på radion så glömmer man aldrig hans röst. Hans distinkt skorrande skånska är svår att efterlikna, och givetvis fick han läsa in sin bok själv.

Boken finns att lyssna på här.

Vardagar av Ulf Lundell

Vardagar är Ulf Lundells dagboksurval från 2017. Musiken, familjelivet, skrivandet, naturen, politiken, hälsan, samhället. Han iakttar nutiden och ser tillbaka på sitt liv. Och självklart läser Ulf Lundell själv in Ulf Lundells dagboksanteckningar.

Finns att lyssna på här.

Foto: Daniel Lagerlöf, Ola Torkelsson

En sida till? Fortsätt läs!