8 böcker att ge till studenten
8 böcker att ge till studenten
Böckerna

8 böcker att ge till studenten

Av: Anna Olsson
Publicerad: 29 maj 2018

Nu är det studenttider, och det kan innebära presentpanik!  Men stressa inte, vi har bästa tipsen – för alla vet ju att hårda paket är de bästa. 

1. Väldigt bra liv av J.K. Rowling

väldigt-bra-liv-jk-rowling

År 2008 håller J.K. Rowling ett tal för studenter på Harvard Universitetet. Ett tal om att våga misslyckas och vikten av fantasi. Berättelserna som Rowling delade med sig av och de utmanande frågorna som hon ställde till de unga studenterna har sedan dess inspirerat andra till att fråga sig själva av det innebär att ha ett gott liv. Talet är nedskrivet i en liten bok som kan ge både tröst och vara en ögonöppnare för den som befinner sig vid en avgörande vändpunkt – som studenten. Och vem kan inte göra det bättre, än kvinnan som gav dem Harry Potter? 

Boken finns här.

2. Framgångsboken av Alexander Pärleros

framgångsboken-alexander-pärleros

Alexander Pärleros driver den populära Framgångspodden, där han intervjuar flera av Sveriges och världens mest framgångsrika personer. I den här boken berättar han om sin resa mot ett framgångsrikt liv och delar med sig av sina bästa tips och verktyg. Med andra ord en perfekt bok att sätta i händerna på en student som precis ska börja ”det riktiga livet”. 

Boken finns här.

3. 5 ingredienser av Jamie Oliver

5-ingredienser-jamie-oliver

Snabb och enkel matlagning. Behövs mer motivation för den här boken? Det här är den optimala vardagskokboken fylld med hela 130 superenkla recept, alla uppbyggda på 5 ingredienser. Lätt att komma ihåg i affären, snabbt att slänga ihop. Kokböcker är dessutom en grej man sällan köper själv, men alltid blir glad av och därmed en perfekt present. 

Boken finns här. 

4. Samlade dikter i nyutgåvor 

Edith-södergran-samlade-dikter erik-axel-karlfeldt-samlade-dikterkarin-boye-samlade-dikterwerner-aspenström-samlade-dikter

Samlade dikter från några av våra mest folkkära poeter: Edith Södergran, Karin Boye, Erik Axel Karlfeldt och Werner Aspenström i otroligt snygga nyutgåvor.

5. Vego på 30 minuter av Ylva Bergqvist 

 

vego-på-30-min-ylva-bergqvist

Mer mat! Vegetarisk för att vara specifik. 100 enkla recept som inte tar mer än ett par minuter att laga blandat med mer djupgående recept, t.ex. hur du gör din egen kimchi. Ännu en smart kokbok, fylld med matinspiration världen över. Trendigt, grönt och hållbart.

Boken finns här.

6. Svenska noveller: Från Almqvist till Stoor av Ingrid Elam och Jerker Virdborg

 

svenska-noveller-från-almqvist-till-stoor

Svenska noveller från Almqvist till Stoor vänder sig till både den nyfikna och experten. Boken innehåller över 90 noveller, av kända och mindre kända författare. En present som kommer att hålla många år.

Boken finns här.

 

7. Duktiga flickors revansch av Birgitta Ohlsson

duktiga-flickors-revansch-birgitta-ohlsson

Ofta hör man att ”kvinnor bör sänka kraven på sig själva för annars kan vi drabbas av psykisk ohälsa” – den här boken säger motsatsen. Flit, strävsamhet och höga förväntningar möjliggör klassresor, krossar glastak och får drömmar att slå in. Med utgångspunkt i sitt eget liv visar Birgitta Ohlsson att duktighet och höga prestationskrav inte behöver vara en börda. Det kan lika gärna vara ett maktmedel och ett redskap på vägen mot ett mer jämställt samhälle.

Boken finns här.

 

8. Livet – en handbok av Farzad Farzaneh

Livet-en-handbok-Farzad-Farzaneh

”Jag har ju levt i snart 32 år – det är ungefär halvvägs till pensionen. Och under de här åren har jag hunnit lära mig otroligt mycket.
När man är yngre så är man fortfarande nybörjare och då är det ju väldigt smart, och ganska snällt, om en 32-åring berättar en massa saker för en som kan vara bra att veta.” /Farzad

Boken finns här. 

 

Av Anna Olsson. 

En sida till? Fortsätt läs!

Crazy rich i Asien är en en galen roadtrip genom Singapores rikaste elit