9 skärgårdsromaner som får dig att längta till salta vågor och varma klippor
Böckerna

9 skärgårdsromaner som får dig att längta till salta vågor och varma klippor

Vi tycks ha svårt att avstå från att frossa i skärgårdens solvarma klippor, salta vågor och väderbitna sjöbodar. Under våren mer än någonsin längtar vi till sommar och havet. SelmaStories listar nio favoriter för dig med en förkärlek för skärgården.

Av: Meja Uhlander
Fotograf: Shutterstock
Publicerad: 19 september 2018

Vi tycks ha svårt att avstå från att frossa i skärgårdens solvarma klippor, salta vågor och väderbitna sjöbodar. Under våren mer än någonsin längtar vi till sommar och havet. SelmaStories listar nio favoriter för dig med en förkärlek för skärgården.

1. Singer av Petter Lindgren

9 skärgårdsromaner som får dig att längta till salta vågor och varma klippor

En melankolisk skärgårdsroman med ett vackert språk. Singers tjänst på skäret Skrapan kommer inte att ersättas. Hans tid är utmätt. Till dess följer han sina rutiner, sköter ålagda uppgifter och fördjupar sig i tidskriften Febus eller hydrografen Petterssons arbeten. Men vem är han och vad förde honom dit, till den lilla stenflisan bland själarna längst ut i havsbandet?

Köp boken här.

2. I hemlighet begravd Viveca Sten

9 skärgårdsromaner som får dig att längta till salta vågor och varma klippor

Skärgårdsspänning när den är som bäst. I sensommarvärmen hittas skelettdelar på Telegrafholmen mittemot Sandhamn och Thomas Andreasson kallas dit. Spåren leder till två kvinnor som försvann tio år tidigare. Nora Linde är sjukskriven efter ett tragiskt brottmål. När hon hör om vad som hänt på Telegrafholmen vill hon ställa saker och ting till rätta. Riskabelt nog inleder hon en utredning vid sidan av polisens. Någon på ön vet sanningen. Måste ytterligare liv offras innan den avslöjas?

Köp boken här.
Lyssna på boken här.

 

3. Jakten efter vind av Gunilla Linn Persson

I Gunilla Linn Perssons roman Jakten efter vind får vi följa den föräldralösa Colombine och lilla Ursula på fartyget Arkansas of Copenhagen. Från skärgårdsön Hustrun längst ut i havsbandet seglar fartyget för fulla segel mot Kina. Colombine arbetar som skeppsläkare förklädd till man. Och så plötsligt befinner vi oss hundra år senare då postmästare Algot precis har dött på Hustrun. Det visar sig att han har lurat sin dotter Ellinor på arvet. Ellinor tvingas då tillsammans med fågelmålaren Herman tränga ihop sig i en liten sjöbod. I boden finns ett gammalt skeppsapotek, fyllt av loggböcker från fartyget Arkansas of Copenhagen där spåren leder tillbaka till Ursula och Colombine. Medan vintern bäddar in skärgårdsön i kyla börja Ellinor och Herrman nysta i det förflutna.

Köp boken här.
Lyssna på boken här.

4.Hemsöborna av August Strindberg

Han kom som ett yrväder en aprilafton och hade ett höganäskrus i en svångrem om halsen

Så inleds August Strindbergs berömda roman Hemsöborna från 1887. Är du en skärgårdsfantast och inte redan har läst den här boken, är det ett krav! Stadsbon Carlsson kommer till den lilla skärgårdsön Hemsö, för att hjälpa till med änkan Flods lantbruk. Och det blir allt annat än enkelt för storstadsbon Carlsson att anpassa sig till livet på landsbygden. Strindberg spenderade själv somrarna på skärgårdsön Kymmendö, från vilken han har hämtat inspiration till det fiktiva Hemsö. I Strindbergs Hemsöborna är skärgårdsmiljön autentisk – blommorna inte bara blommor – utan prästkragar, gökmat, tjärblomster och horletta och naturen vild och förrädisk för den som inte är van.

Köp boken här.
Lyssna på boken här.

5. Solviken av Anna Estassy

Marie Lindsjö lever ett alldeles vanligt liv i Solna och känner hur fyrtioårskrisen lurar inom en otäck framtid. En dag får hon ett brev med en förfrågan om att ta över faster Gretas färgglada renoveringsobjekt Solviken i Rosslagens skärgård. Marie har ingenting att förlora och bestämmer sig för att ge sig ut i det okända. I skärgården träffar hon Niklas, Ylva och Gabriel vars öden sammanflätas med hennes. Anna Estassys roman Solviken är en varm berättelse i fantastisk skärgårdsmiljö, om längtan efter kärlek och bekräftelse och om att våga för att vinna.

Köp boken här.
Lyssna på boken här.

6. Sommarhuset av Anna Fredriksson

När Evas mamma oväntat tar livet av sig, lämnas Eva chockad och uppgiven. I samband med begravningen återförenas hon med sina yngre syskon, Anders och Maja, vilka inte har haft samma nära relation till mamman. Syskonen är som främlingar för varandra och hamnar snart i en bitter arvstvist. Desperat och på flykt från sitt liv packar Eva sina väskor och tar båten ut till sommarhuset på skärgårdsön. Där tänker hon tillbringa sommaren, men ingenting blir som planerat. Bara några dagar senare överraskas hon av Anders med fru och barn, och Maja och hennes pojkvän. De har kommit för att, mot Evas vilja, förbereda huset för försäljning. Anna Fredrikssons roman Sommarhuset är en stark berättelse om komplicerade syskonrelationer, sorg och kärlek.

Lyssna på boken här.

7. Söta, röda sommardrömmar av Christoffer Holst

Cilla har just blivit dumpad och hennes karriär som skvallerjournalist går inte riktigt som hon har tänkt sig. Inte heller räcker sparkapitalet till sommarhuset som hon drömmer om. Nu har hon bara råd med en kolonilott på Bullholmen, en turisttät liten ö i Stockholms skärgård. På midsommardagen hittas en ung kvinna död och Cillas liv tar plötsligt en helt ny vändning. Hon blir genast indragen i utredningen – som leds av den stilige polisen Adam. Christoffer Holsts Söta, röda sommardrömmar är en charmig och spännande berättelse i mysig skärgårdsmiljö.

Köp boken här.
Lyssna på boken här.

Läs också: Såhär kombinerar Christoffer Holst mys med mord

8. Halta Hönans hotell av Viveca Lärn

Viveca Lärn har skrivit de sju älskade böckerna om Saltön, vilka också har filmatiserats. Låt oss då anta att ingen känner Göteborgs skärgård som hon. Halta Hönans hotell är Viveca Lärns åttonde och sista bok om Blomgren, Tjocka Emily och de andra udda, men ack så härliga karaktärerna på Saltön. I finalen av serien köper Roger Holkfjell, Göteborgs rikaste man, ett förfallet strandhotell med stor potential. Detta i hopp om att knäcka konkurrenten Philip, baddräktsdesignern som driver Saltöns Sköna Spa. Emily är återigen trött på Blomgren, som är mer intresserad av sin klarinett än av henne. Samtidigt försöker postänkan Karin Hurtig finna meningen med livet efter att ha blivit sol-och vårad av en italienare. Och mitt i allt anländer ett kryssningsfartyg, fullt av dollarstinna amerikaner… Med Halta Hönans hotell avslutar Viveca Lärn en era och vi måste säga farväl till Saltön!

Köp boken här.
Lyssna på boken här.

Läs också: Viveca Sten tar långsemester i skärgården

9. Skärgårdsdoktorn – första sommaren av Lars Bill Lundholm

Allas vår favoritdoktor Johan Steen och hans dotter Wilma, är tillbaka! Det finns mer att berätta om 90-talets stora succéserie Skärgårdsdoktorn. I Första sommaren har författaren Lars Bill Lundholm fått möjlighet att fördjupa sig i doktor Steen, Wilma, syster Berit och de andra på Saltö. Han går in på djupet i deras tankar, känslor och problem. Vi får också veta mer om karaktärernas förflutna: livet i Afrika, hur doktor Johan och Wilmas mamma Eva blev ett par och Axel Holtmans minnen från Evas barndom. Om du inte har fått nog av Saltöborna, måste du lyssna på den här.

Köp boken här.
Lyssna på boken här.

Vill du ha fler boktips?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag accepterar villkoren.

En sida till? Fortsätt läs!