9 böcker som blir film hösten och vintern 2018
Böckerna

9 böcker som blir film hösten och vintern 2018

Av: Anna Olsson
Publicerad: 28 augusti 2018

Boken är alltid bättre än filmen … eller? Nedan har vi listat vilka böcker (och författare!) som blir film under hösten och vintern 2018. 

1. Pappersväggar av John Ajvide Lindqvist

En av novellerna i samlingen Pappersväggar av John Ajvide Lindqvist blir filmen Gräns. Författaren är själv med och skriver filmmanuset och filmen visades upp på Cannes filmfestival. Kommer på bio 31 augusti. 

Boken finns här.

2. Book Club, en film om en bokklubb

Tekniskt sett är detta ingen bok som blir en film, men en film som handlar om en bokklubb måste väl ändå kvalificera in på denna lista?  Komedin Book Club handlar om fyra kvinnor i en livslång vänskap vars liv vänds upp och ner när deras bokklubb bestämmer sig för att läsa Femtio nyanser av honom. Kommer på bio 31 augusti.

Läs mer om filmen här.

3. Unga Astrid, en film om Astrid Lindgren

Kvinnan som gav oss Pippi Långstrump, Madicken, Bröderna Lejonhjärta och många fler blir själv film. Vem blir inte nyfiken på hennes ungdomsår? Kommer på bio 14 september.

Astrid Lindgrens böcker hittar du här.

4. Främlingen i huset av Sarah Waters

Främlingen i huset, eller The Little Stranger, är en suggestiv berättelse om klasstillhörighet och makt, men också en spännande spökhistoria som utspelar sig i 1940-talets England. Kommer på bio 21 september.

Boken finns här.

5. Det som inte dödar oss av David Lagercrantz

David Lagercrantzs andra uppföljande bok av Stieg Larssons Millenium-serie, visas på bioduken som The Girl in the Spider’s Web till hösten. Vi får åter möta Mikael Blomkvist och Lisbeth Salander. Kommer på bio 25 oktober. 

Boken finns här.

6. Halvdan Viking av Martin Widmark

Martin Widmarks älskade serie om den unge vikingapojken Halvdan och kompisen Meia, som hamnar i det ena äventyret efter det andra, blir äntligen film. I rollerna ser vi bland annat Peter Haber och Torkel Petersson. Kommer på bio 26 oktober.

Böckerna finns här.

7.  Fantastiska Vidunder: Grindelwalds brott av J.K. Rowling

Vi får återigen följa med till J.K. Rowlings fantastiska värld full av magi, där Newt Scamander har fullt upp med ett nytt uppdrag han har tillgivits av självaste Albus Dumbledore. Kommer på bio 16 november. 

Boken finns här.

8. Mortal Engines av Philip Reeve

de-vandrande-städerma

Philip Reeve har tidigare skrivit barnböcker som Asta och rymdkakorna och Oliver och havsperukerna. Nu kommer hans tonårsboksserie Mortal Engines på svenska som De vandrande städerna och Förrädarens guld, och blir dessutom film. Kommer på bio 14 december. 

Böckerna finns här.

9. Britt-Marie var här av Fredrik Backman

Britt-Marie var här av Fredrik Backlund

Efter Oscarssuccén med En man som heter Ove är det dags för ännu en Backman-film att nå bioduken, den här gången med regidebutanten Tuva Novotny bakom kameran. Precis som boken handlar filmen om 63-åriga Britt-Marie som står inför en efterlängtad livsförändring när hon efter ett 40-årigt äktenskap flyttar till ett krisdrabbat litet samhälle där allt som återstår är fotboll och pizza. Det är en berättelse om längtan och kärlek och allt som kan hända när man vågar. Kommer på bio 21 december.

Boken finns här.

En sida till? Fortsätt läs!