9 böcker som blir film och serier i år
Boktips

9 böcker som blir film och serier i år

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 06 februari 2018

Klassiker, storsäljare och sanna berättelser. I år blir riktigt många böcker film eller tv-serier. Vi har samlat ihop de nio som vi längtar efter allra mest! 

1. Britt-Marie var här av Fredrik Backman

Britt-marie var har

 

Efter oscarssuccén med En man som heter Ove är det dags för ännu en Backman-film att nå bioduken, den här gången med regidebutanten Tuva Novotny bakom kameran. Precis som boken handlar filmen om 63-åriga Britt-Marie som står inför en efterlängtad livsförändring när hon efter ett 40-årigt äktenskap flyttar till ett krisdrabbat litet samhälle där allt som återstår är fotboll och pizza. Det är en berättelse om längtan och kärlek och allt som kan hända när man vågar.

Britt-Marie var här har premiär i december i år.

 

2. Du av Caroline Kepnes

 

I här nervkittlande thrillern följer vi en passionerad relation som utvecklas till livsfara. När Guineveres pojkvän försvinner, lockar Joe, butiksbiträdet i bokhandeln och de påbörjar en skruvad, destruktiv relation. Det är en bok som är omöjlig att lägga ifrån sig, och den kommande tv-serien kommer vara minst lika gastkramande.

Du har premiär på amerikansk tv i höst.

3. Sagan om Pelle Kanin av Beatrix Potter

sagan om pelle kanin

 

Beatrix Potters klassiska bokserie om Pelle Kanin som kom redan 1902, alltså över 100 år sedan, kommer äntligen i en ny filmversion. I Sagan om Pelle Kanin får vi för första gången träffa den olydiga kaninen Pelle när han försöker smyga sig in i Herr Karlssons morotsträdgård. När han blir avslöjad flyr han och blir av med sina nya fina kläder. I denna delvis animerade långfilm får vi följa med Pelle och hans vänner på deras äventyr.

Sagan om Pelle Kanin har premiär den 21a februari.

 

 

 

4. Störst av allt  av Malin Persson Giolito

Störst av allt

 

Malin Persson Giolitos storsäljande boksuccé Störst av allt är en fängslande rättegångsthriller om en skolskjutning i Djursholm. I år blir den till den första svenska Netflixoriginalserien någonsin! Det här medryckande dramat behandlar samhällsklyftor, ansvar och straff, allt medan vi får följa med i rättegången mot artonåriga Maja. Bakom manuset står Camilla Ahlgren som bland annat skrivit manus till tv-serien Bron.

Störst av allt har premiär på Netflix senare i år.

 

5. Every day av David Levithan

every day film

 

Varje morgon vaknar En upp i en helt ny kropp, i ett helt nytt liv. Det har fungerat hela livet, fram till hen blir förälskad i 16-åriga Rhiannon. Varje dag får Rhiannon och En kämpa för att hitta varandra, för att nästa dag börja om när En byter kropp igen. Detta eviga letande tär på deras kärleksrelation och de tvingas fatta ett tufft beslut. Författaren David Levithan har i den här boken utmanat klassiska skildringar av genus och sexualitet med ett spännande resultat.

Every day har biopremiär 23e februari

 

6. Tårtgeneralen av Filip Hammar och Fredrik Wikingsson

tartgeneralen

 

Efter tumultet med Robert Gustafssons avhopp från rollen som Hasse, är filmatiseringen av Tårtgeneralen äntligen på banan igen med Mikael Persbrandt som ersättare. Året är 1984 och Köping har blivit utsedd till Sveriges tråkigaste stad. Mitt i uppståndelsen beslutar sig köpingsbon Hasse för att få in staden i Guinness Rekordbok genom att bygga världens längsta smörgåstårta. En sann berättelse om en sömnig småstad satt i gungning med en ny oväntad ledargestalt.

Tårtgeneralen har premiär 7 mars.

 

 

 

7. Det som inte dödar oss av David Lagercrantz

det som inte dödar oss

 

Den fjärde och fristående fortsättningen på Stieg Larssons Millenniumtrilogi ska självklart även den bli till film. Nya ägare har tagit över tidningen Millennium och chefredaktören Mikael Blomkvists roll börjar ifrågasättas. Samtidigt börjar hackern Lisbeth Salander ta risker, något som är ovanligt för henne. När Blomkvist får nys på ett världsavgörande scoop är det dags för honom och Salander att mötas igen.

Det som inte dödar oss har premiär i oktober i år.

 

8. Vassa föremål av Gillian Flynn

 

Efter publiksuccén med Gone Girl, ska ännu en av Gillian Flynns populära deckare bli filmatiserad. Den här gången är det hennes debutbok Vassa föremål från 2006 som blir en tv-serie i åtta delar hos HBO. En journalist åker tillbaka till sin hemstad, där hon inte varit på många år, för att skriva om två försvunna flickor. Hon stöter på svårigheter när ingen av hennes ledtrådar leder någonvart. När hon faller in i samma känslor som under uppväxten upptäcker hon att hon måste gräva i sitt förflutna för att komma ur situationen levande.

Vassa föremål kommer ut på HBO i sommar.

 

9. Hustrun av Meg Wolitzer

hustrun

 

Likt Britt-Marie var här handlar även den här berättelsen om en kvinna som lämnar ett 40-årigt äktenskap. Joan Castleman bestämmer sig plötsligt för att lämna sin självupptagne författarman då hon till slut tröttnat på att ge upp sina egna drömmar för hans skull. Vi får följa paret Castlemans relation från att de träffades på College, där han var hennes lärare, till avslöjandet av en hemlighet som kom att bli början på slutet för deras relation.

Hustrun har premiär i höst.

 

 

Herobild: Svensk filmdatabas

 

Relaterade artiklar

Här är fyra böcker som blir film i år

5 tv-serier som bygger på böcker vi älskar

26 böcker du kan läsa när du saknar Skam

 

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!