9 mysiga julböcker att läsa (eller lyssna på) för maximal julstämning
Böckerna

9 mysiga julböcker att läsa (eller lyssna på) för maximal julstämning

Av: Tove Kullenberg
Publicerad: 10 december 2018

Många höjer stämningen med en julfilm dan före dan. Men handen på hjärtat, har vi inte tröttnat på Love Actually nu? Prova att byta ut julfilmen mot en julbok! Du kommer inte ångra dig.

Här listar vi 9 stämningshöjande julpraliner, att läsa eller lyssna på lagom till jul!

Sju dagar med familjen av Fransesca Hornak

Engelsk, dysfunktionell överklass med diverse familjehemligheter som firar jul, instängda på släktgodset på landsbygden – what’s not to love? Fransesca Hornaks Sju dagar med familjen hyllas i hemlandet England och är ”perfekt för den som älskar mysiga komedier som Love Actually”, enligt en recensent. Ta fram chokladpralinerna, lägg dig på soffan genast och NJUT!

Boken finns här.

11 nätter före jul av Anna Fredriksson

Anna Fredriksson är drottningen av ”feel real”, enligt hennes förlag. Själv har hon sagt att hon vill ”skriva lättillgängligt, men med substans”. Här har hon skrivit en julberättelse om hur livslång kärlek kan framstå som omöjligt – men att räddningen kan komma från det mest oväntade håll! Och det precis till jul! En berättelse att läsa eller varför inte att lyssna på under julstöket, med tillhörande musik i ljudboksutgåvan.

Boken finns här.

Ditt livs affär av Fredrik Backman

Fredrik Backmans Ditt livs affär  är en magisk liten julhistoria om vad vår tid är värd och vad det vi lämnar efter oss egentligen betyder. Vem skulle du ge ditt liv för, om det inte räckte med att bara dö? Vad skulle du offra, om du visste att ingen skulle minnas det? Det är natten före julafton. När gryningen kommer är en av oss borta.

Boken finns här.

Let it snow: magisk julhelg i tre delar av John Green, Maureen Johnson, Lauren Myracle

När tre författargiganter för unga vuxna möts händer fantastiska grejer. En snöstorm sätter spelet i rullning: ett tåg spårar ur, mobilsamtal når inte fram, missförstånd, dikeskörningar, alldeles för många och för gapiga cheerleaders och första kyssar – allt under en förtrollad julhelg. Bästsäljande trion Maureen Johnson, John Green och Lauren Myracle skriver här varsin fristående – men sammanlänkad – charmigt romantisk berättelse i juletid.

Boken finns här.

En röd liten fågel i juletid  av Fannie Flagg


Det är november och snöstorm i Chicago när den medelålders Oswald Campbell får veta av sin läkare att han har högst några månader kvar att leva, och han uppmanas att söka sig till ett ”varmare klimat”. Av en slump hamnar han i den lilla sömniga staden Lost River i Alabama. Oswald tas till sin förvåning emot med stor entusiasm, inte minst av alla de änkor och ogifta damer som raskt börjar uppvakta honom, och han börjar för första gången njuta av livet. När julen kommer inträffar något så häpnadsväckande att de som är med aldrig kommer att glömma det. Och i centrum finns en liten flicka och en röd fågel…

Boken finns här.

En vinter i Paris av Jenny Oliver

En vinter i Paris är en oemotståndlig pralin till julroman av den brittiska feelgood-författaren Jenny Oliver. Följ med på en varm verklighetsflykt till kärlekens stad! Den här vintern tänker Rachel fly allt: sitt jobb, sin relationsrädde pojkvän och den lilla engelska byn som hon vanligtvis älskar.  Den lysande staden sveper snabbt in Rachel i snötäckt magi, men vad kommer hända när det plötsligt är dags att vända hem igen?

Boken finns här.

God jul: en berättelse av Jonas Karlsson

I Jonas Karlssons finurliga julhälsning skildrar han med sin sedvanliga pricksäkerhet och med ett stort mått av humor kontorslivets vedermödor under några hektiska veckor i december. Rekommenderas alldeles särskilt att lyssna på – Jonas Karlsson läser ju in den själv.

Boken finns här.

Juldagar av Jeanette Winterson

Kliv in genom dörren till Jeanette Wintersons magiska jul, där både lekfulla och mörka berättelser blandas med anekdoter och recept på den godaste julmaten. Låt dig förtrollas av de muntra andarna, tidsexperimenten, reflektioner kring kärleken, spökhusen, frostlandskapen och slädarna.Berättelserna passar perfekt att försjunka i medan snön yr utanför fönstret, på tåget hem till familjen, framför brasan eller hopkurad i soffan med en kopp te.Och vad vore julen utan den festliga maten? I Juldagar serverar Jeanette Winterson tolv personliga rätter att laga när andan faller på.

Boken finns här.

Julen kommer till Mumindalen av Tove Jansson och Cecilia Davidsson

Fira jul med stämningsfull Muminklassiker! Mumintrollen väcks ur sin långa vintersömn till ett jäktat Mumindalen. Något som kallas Julen ska tydligen komma redan samma kväll! Och den mystiska Julen verkar inte vara trevlig alls – åtminstone om man ska döma av hur stressande alla deras vänner verkar vara inför dess ankomst. Mat ska lagas, granar införskaffas och klappar inhandlas. De enda som inte jäktar är de fattiga och frusna små knytten. De längtar bara efter att få vara tillsammans och titta på de vackra ljusen. Kanske Muminfamiljen kan lära sig något av dem?

Boken finns här.

En sida till? Fortsätt läs!