1. Emilia-böckerna av Anna Dunér
En riktigt populär serie bilderböcker om Emilia och hennes vardag. Anna Dunér skildrar varmt och ömsint vardagliga och spännande händelser i ett småbarns liv. Vi följer med Emilia till simhallen, på gymnastik, till doktorn och dagmamman och tittar på fyrverkerier.
Boken finns här.
Missa inget
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!
2. Bäbis-böckerna av Ann Forslind
En serie bilderböcker för de minsta, om stora känslor. I Bäbis arg hittar en liten bäbis en sax som den vill prova. Men plötsligt är saxen borta. Oj, vad bäbisen blir arg! Genomgående i Bäbis-böckerna är också att bäbisen är könsneutral.
Boken finns här.
3. Kan du vissla Johanna av Ulf Stark och Anna Höglund
lf Starks julklassiker från 1992 gavs ut på nytt 2003. Boken handlar om Berra och Uffe, båda sju år gamla. Berra drömmer om en morfar för han har ingen. Så Uffe tar med honom till ett ålderdomshem, där finns en massa gamla gubbar. De kliver in till en ensam farbror i ett av rummen.
– Jag heter Bertil, säger Berra. Varsågod morfar, säger han sen och sträcker fram en ringblomma från Gustavssons trädgård.
– Va, säger farbrorn. Är jag din morfar?
– Ja, det har liksom inte blivit av att komma förr, säger Berra.
Då ger farbrorn Berra en kram och säger att han blivit stor.
Boken finns här.
4. Billy-böckerna av Birgitta Stenberg och Mati Lepp
Böckerna om Billy har getts ut sedan 1989 — och än kommer det nya böcker i serien. Birgitta Stenberg och Mati Lepps berättelser om den finurliga lilla Billy, hans mamma och kompis Lotta har klivit rakt in småbarns och föräldrars hjärtan. Vi följer med Billy i hans vardag när han är på sjukhuset, är i skolan, träffar katter och grodor.
Boken finns här.
5. Så gör prinsessor av Per Gustavsson
”Prinsessor kan inte fäktas. De kan bara gifta sig och få barn”, sa Kajsa en dag till sin pappa Per. Det satte igång en livlig diskussion om vad prinsessor gör och inte gör. Och inte bör göra. Så började en bok ta form. Per Gustavssons prinsessa har klackskor och svärd, hon tacklar hårdast i ishockeyn, räddar livet på prinsar och letar efter monster i källaren. När boken först kom ut 2003 väckte den debatt — såhär hade en prinsessa aldrig skildrats förut.
Boken finns här.
6. Var är min syster? av Sven Nordqvist
En otroligt vacker och stämningsfull bilderbok som tilldelades Augustpriset 2007. Boken handlar om lillebror som ger sig ut för att leta efter storasyster. Till sin hjälp har han minnen från tidigare utflykter och systerns berättelser. I en luftballong som bärs upp av ett upp och nedvänt päron åker lillebror genom luften. Landskapen är fantasifulla och har många detaljer: kor som dricker öl, en groda som spelar pingis med en gumma och älgar som sover i en soffa. Bilderna är konstverk i sig och projektet är riktigt ambitiöst — Sven Nordqvist började jobba på boken redan på 1980-talet.
Boken finns här.
7. Vem är arg? av Stina Wirsén
Stina Wirséns första bok i den älskade Vem-serien kom ut 2005. Nalle sitter och bygger med klossar, då kommer katt och vill vara med. Det får han inte, säger nalle. Vem är arg? är en liten bok om stora känslor. Om hur arg och ledsen man kan bli när man leker tillsammans, men också om hur roligt man kan ha.
Boken finns här.
8. Det var det fräckaste! av Werner Holzwarth och Wolf Erlbruch
En berättelse som har kallats för ”världens roligaste bok” och har fått både barn och vuxna att kikna av skratt. Mullvaden sticker upp huvudet ur sin håla på morgonen och något avlångt och brunt dunsar ner på huvudet. Närsynt börjar han leta efter förövaren. Mullvaden frågar de andra djuren vem som har gjort det men får inget svar. Till slut råkar han på ett par riktiga experter som snabbt identifierar den skyldige.
Boken finns här!
9. Bajskorv av Stephanie Blake
Kiss- och bajshumor när den är som bäst! När mamma väcker honom på morgonen säger kaninen bara en sak: bajskorv. När pappa har lagat middag säger han bara bajskorv och när storasyster ska bada honom säger han bajskorv. Men vad ska kaninen säga när han stöter på en hungrig varg?
Boken finns här.