9 nya deckare att läsa i vinter
Boktips

9 nya deckare att läsa i vinter

Mord i Norrland och märkliga fynd i Storbritannien. Här är nio nya böcker som höjer pulsen och ger dig en intensiv läsupplevelse under vinterns kalla dagar.

Av: Andrea Lindelöw
Fotograf: Getty
Publicerad: 10 december 2021

Mord i Norrland och märkliga fynd i Storbritannien. Här är nio nya böcker som höjer pulsen och ger dig en intensiv läsupplevelse under vinterns kalla dagar.

Bok 1

Silverview av John Le Carré

John le Carré dog 2020. Silverview blev hans sista roman, och kommer nu ut på svenska. Boken handlar om Julian Lawndsley, som flyttat från de hektiska finanskvarteren i London ut till den engelska kusten, där han startat en egen bokhandel. Edward, är en äldre förmögen man i Silverview, som tar kontakt med och intresserar sig för den nyinflyttade. Snart förstår läsaren att det är något lurt med denne Edward, och spåren leder till MI6.

Nu kommer den andra delen i Viveca Stens deckarserie Åremorden. Det är sportlov i skidorten när ett illa tilltygat lik hittas en bit utanför byn. Hanna Ahlander är kvar på sitt vikariat på Årepolisen men hoppas på en fast tjänst. Hennes kollega Daniel Lindskog slits mellan familjen och arbetet. Samtidigt har en frikyrklig sekt fått starkt fäste i de isolerade byarna nära norska gränsen. Den unga Rebecka drömmer om att tjäna Gud som trofast pastorshustru, men hon blir mer och mer utsatt och isolerad. Ingen tar hennes parti och snart fruktar hon för sitt liv.

Bok 3

Isbrytare av Kristina Ohlsson

Kristina Ohlsson påbörjade med Stormvakt en ny deckarserie om den stillsamme före detta finansmannen August Strindberg. Han flyttar till Hovenäset i Bohuslän för att förverkliga sin dröm och öppna ”Strindbergs second hand”. När vi nu återser honom är det vinter och August är lycklig och nykär. Men en natt bränns hans och hans grannes sjöbodar ner till grunden, och polisen inleder en mordutredning. Det verkar som om Augusts förälskelsebubbla spruckit till förmån för ren livsfara.

Bok 4

Nattfalkarna av Elly Griffiths

Trettonde delen i Elly Griffiths populära bokserie om rättsarkeologen Ruth Galloway.

Denna gång handlar det om en grupp metallsökare som kallas för Nattfalkarna. De är ute och letar efter skatter på en strand men hittar istället ett fynd i form av ett lik. Det visar sig vara en liten pojke från North Norfolk och Nelson, kriminalinspektör, får utreda fallet. Han tror att det skett en olycka men snart mördas ett par i närheten. Rättsarkeologen Ruth hittar snart en död hund i trädgården där paret hittades döda. Det sägs att en svart hund visar sig inför människor innan de går bort. Det är något märkligt med den isolerade gården Black Dog…

Bok 5

Allt för dig av Josefin Schygge

På Visingsö bor bloggaren Malin med sin man och deras två söner. Hon är känd för sitt perfekta liv. När en tjej vid namn Elma under skyddad identitet behöver någonstans att bo erbjuder Malin sitt hem. Men Malin börjar känna ett obehag kring Elma och hon påminner om Malins jobbiga förflutna. Nu börjar märkliga saker att inträffa och hon undrar om mannen som tidigare hotat henne har återvänt.

Bok 6

Enbart kvinnor av Christina Wahldén

I Darwins högsta domstol hittas en kvinnlig minister mördad. Hon har en kort tid innan fattat ett beslut om gruvexploatering vid en förlossningsgrotta som använts i tiotusentals år av ursprungsbefolkningen. Nu hotas den att sprängas och folk demonstrerar inför beslutet.

Bluey och Jess utreder fallet men inser att det är mer invecklat än vad de kunnat tro. Kan någon från ursprungsbefolkningen ligga bakom mordet på den kvinnliga ministern?

Ett botemedel mot Alzheimer har hittats och Celia Jensen är en av forskarna. Hennes pappa lider av sjukdomen och hon gör allt för att komma med en lösning. När Fas-3 försöken testats sker flera terrordåd och en 86-åring hugger ner andra personer på ålderdomshemmet där personen bor. En masskjutning på IKEA inträffar och den första försökspersonen hittas mördad i Paris. Nu inleder Adam Miller, forskare, en undersökning för att lösa gåtan och sambandet mellan morden och det nya läkemedlet.

Bok 8

Släcka liv av Pernilla Ericson

I Skageby, en liten by i Norrland, skakas invånarna av ett olöst mord. Lilly Hed som är polisutredare kallas in tillsammans med Liv Kaspi. Snart blir det översvämmningar, elavbrott och skyfall när en höststorm drar in över landet. Kontakten upphör med omvärlden och snart sker ett till mord.

Bok 9

Den svarta dolken av Veronica Sjöstrand

Rodins aktionshus ärvs av Stella Rodin. Hon tvingas ge upp Edinburgh och jobbet som expert på konstförfalskningar. Nu får hon återvända till Sverige och eftersom att hennes pappa är sjuk och ligger i koma blir hon tvungen att ta tag i aktionshuset på egen hand. Samtidigt börjar rasistiska mord ske med SS-dolkar.

Snart börjar Stella inse att aktionshuset kan vara inblandade i morden då hennes pappa handlat med nazistiska föremål. Nu börjar en jakt efter sanningen och det leder henne till farligare och farligare konsekvenser.

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

Läs mer