18 vackra bilderböcker som är lika mycket konst som bok
Boktips

18 vackra bilderböcker som är lika mycket konst som bok

En del böcker verkar dubbelt som både bok och konst. Vi listar 18 barnböcker med extra fina illustrationer och omslag att visa upp och bläddra i.

Av: SelmaStories
Fotograf: Lisa Aisato
Publicerad: 30 maj 2022

En del böcker verkar dubbelt som både bok och konst. Vi listar 18 barnböcker med extra fina illustrationer och omslag att visa upp och bläddra i.

Bok 1

Tora och Tytte planterar av Lotta Geffenblad

Inbunden
129 kr
Köp boken

Tora och Tytte är olika varandra. Tora är jättestor och Tytte är ytte-pytte-liten. Men de är ändå bästisar. Idag är det planteringsdags hemma hos de två vännerna. Lökar och frön ska ner i jorden. Tora är stark och duktig. Hon bär på jord och krukor, gräver, trycker ner, vattnar och fixar. Lilla Tytte struttar mest runt och kikar i blomkrukorna och leker med allting. Men hallå…! Var tog Tytte vägen? Tora verkar inte märka att hon ställt till med något i sin planteringsiver. Fast det märker säkerligen alla uppmärksamma läsare.

Läs mer: 14 bilderböcker som vuxna kommer att älska

Bok 2

Livets alla färger av Lisa Aisato

Inbunden
199 kr
Köp boken

Livets alla färger är en fantastisk presentbok med underbara bilder som fångar livets alla stora och små ögonblick. Illustrationerna är såväl gamla som nya, och alla utsökta exempel på Lisa Aisatos säregna uttryck. En makalöst vacker och hoppingivande bok där bilderna varsamt bär berättelsen och påminner oss om tidens – och livets – flyktighet.

Översättare: Ulrika Caperius

Bok 3

Elsa Beskows sagoskatt. Tusselull av Elsa Beskow

halvklotband
249 kr
Köp boken

En vacker och lyxig samlingsvolym med illustrationer, sagor, visar, rim och ramsor. Frossa i nostalgi med sagor som Blomsterfesten i täppan, Barnen på Solbacka, Ocke, Nutta och Pillerill och andra klassiker.

Bok 4

Den sista utposten av Cecilia Heikkilä

Inbunden
129 kr
Köp boken

Följ med på ett episkt bilderboksäventyr signerat Cecilia Heikkilä. En liten och en stor björn ger sig iväg på en resa till andra sidan världen. De letar efter den sista utposten – världens sista vilda plats. Men mycket har hänt sedan morfars tid. Finns den kvar? Cecilia Heikkiläs har tidigare designat mönster till både tapeter och Fjällrävens klassiska Kånken-ryggsäck.

Bok 5

Snösystern av Maja Lunde

Inbunden
189 kr
Köp boken

Stämningsfull och julig läsning i HC Andersen-anda för hela familjen. Julian älskar julen, han fyller till och med på julafton. Men i år är ingenting som vanligt. Julian och hans familj bär på en stor sorg efter storasyster Juni, och Julians föräldrar verkar helt ha glömt bort att det snart är jul. En dag träffar Julian Hedvig, som är full av konstiga ord och som förstår hur viktig julen är, och de blir snart vänner. Men det är något som inte stämmer. Varför är Hedvig alltid ensam hemma? Vem är den mystiske mannen som smyger runt i hennes trädgård? Och varför verkar det vara omöjligt att lära henne simma?

Bok 6

Ensam med min bror av Ulf Stark

Inbunden
139 kr
Köp boken

En nyutgivning av en älskad klassiker. Mamma och pappa åker utomlands och Ulf och hans bror får bo hos goda vänner. På nätterna följer Ulf med brorsan på upptåg. På dagarna tränar han magmusklerna och tänker på presenten han ska få när mamma och pappa kommer hem. En dag bestämmer brorsan att Ulf behöver klippa håret, och när mamma och pappa kommer hem känner de knappt igen honom. Ulf får sin present men nu känns den för liten och passar inte alls till hans nya frisyr.

Bok 7

Trollet är inte hemma av Lars Lerin

halvklotband
159 kr
Köp boken

I Lars Lerins barnboksdebut får vi följa med på promenad med sonen Rafael och katterna Mimi och Silling. Det är en magisk berättelse i ord och akvarell, men 4-åriga Rafael som huvudperson. De går på promenad genom det värmländska landskapet och möter på vägen olika djur. De passerar även passerar jordkällaren där trollet kanske bor. Rafael kikar in i det svala mörkret och ropar, men ingen svarar. Trollet är nog inte hemma, kanske ligger det och sover.

Bok 8

Du. Dikter för nyfödingar av Stina Wirsén

Kartonnage
199 kr
Köp boken

Stina Wirsén har skapat en vacker och poetisk bok om det lilla och stora i livet. Finstämda dikter möter bilder som även går att sätta upp som affischer på väggen. En storslagen bok som går rakt in i hjärtat. Passar barn mellan 0-3 år.

Bok 9

Här är vi av Oliver Jeffers

Inbunden
149 kr
Köp boken

En poetisk faktabok om allt du behöver veta om att bo på jorden. Fakta blandas med funderingar i den här magiska kärleksförklaringen till vår planet och livet på den. Passar barn mellan 3-6 år.

Översättare: Marcus Olsson

Bok 10

Snart sover du av Haddy Njie

Inbunden
129 kr
Köp boken

En god natt-bok om årstiderna som sover och vaknar till liv. Texterna på vers kopplar barnens sömn till årstiderna som tillsammans med vackra illustrationer skapar poesi i både ord och bild. Passar barn mellan 3-6 år.

Översättare: Lotta Bergqvist

Bok 11

Bokbarnet av Sam Winston

Kartonnage
149 kr
Köp boken

En magisk bilderbok som inspirerar läsaren att utforska, ifrågasätta, skapa och använda sin fantasi. En flicka seglar på sin flotte över ett hav av ord. Hon träffar en ung pojke och de dras in i ett äventyr i berättelsernas värld. De färdas genom skogar av sagor och över höga låtsasberg som lockas fram pojkens fantasi. Passar barn mellan 3-6 år.

Översättare: Annika Thor

Bok 12

Elsa Beskow : tavelbok - sagobilder att rama in av Elsa Beskow

Kartonnage
179 kr
Köp boken

En vacker tavelbok med 20 av Elsa Beskows mest älskade illustrationer och några mindre kända pärlor. Boken innehåller 20 konstblad att rama in eller läsa som en vanlig bilderbok. På baksidan av bilderna finns rim, ramsor och texter ur de klassiska bilderböckerna.

Bok 13

Den långa vandringen av Martin Widmark

Inbunden
129 kr
Köp boken

En flicka och en pojke befinner sig på varsin sida av havet med sina respektive bästa vänner, katten Missan och hunden Rufus. Rufus är en gammal och trött hund och när han dör försvinner pojken in i sig själv. Flickan och Missan ger sig ut på en lång och mödosam vandring för att hitta pojken. Passar barn mellan 3-6 år.

Bok 14

Olles skidfärd av Elsa Beskow

halvklotband
159 kr
Köp boken

När Olle fyller sex år får han av sin far ett par skidor i present. När vintern och snön äntligen kommer skyndar han sig ut i skogen och ger sig ut på äventyr. I skogen träffar han på Farbror Rimfrost som erbjuder sig att ta med honom till Kung Vinters slott. Passar barn mellan 3-6 år.

Bok 15

Lilla Sticka i landet Lycka av Martin Widmark

Inbunden
129 kr
Köp boken

En kväll berättar tant Julia en fantastisk berättelse för Daniel. När hon var en liten och ledsen flicka som saknade sin bror styrde hon av misstag in kälken under en gran. Hon for genom is och snö och hamnade i landet Lycka. Här träffar hon fantastiska figurer som Herr Jacobi och den girige Krabban. Passar barn mellan 3-6 år.

Bok 16

Flickan som ville rädda böckerna av Klaus Hagerup

halvklotband
149 kr
Köp boken

Anna älskar böcker. Hon ska snart fylla tio, något hon bävar inför eftersom hon är rädd för att bli gammal och dö. En dag berättar bibliotekarien fru Monsen om vad som händer med de böcker som ingen lånar på biblioteket, de försvinner och förstörs av den mystiske Milton Berg. Anna står inte ut med tanken och måste rädda böckerna. Passar barn mellan 6-9 år.

Bok 17

Boken om Mademoiselle Oiseau av Andrea de La Barre de Nanteuil och Lovisa Burfitt

En fantastisk, härlig saga om vänskapen mellan en liten flicka och en tidlös dam, om livet och kärleken och drömmarna. Om det som är sant och det som är nästan-sant, och om allt det som nästan är för bra för att vara sant men likväl är sant ändå. Eller? Lovisa Burfitts skira illustrationer fångar på pricken den magiska charm och förtrollande dekadens som råder i en överdådig Parisvåning där tiden verkar stå stilla. Passar barn mellan 6-9 år.

Bok 18

Till vildingarnas land av Maurice Sendak

halvklotband
149 kr
Köp boken

Den busiga Max skapar en fantasivärld full av vildingar. Max lyckas tämja vildingarna med sin magiska blick och upplever många spännande äventyr. Men efter ett tag längtar han hem till tryggheten och någon som tycker om honom. Passar barn mellan 3-6 år.

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.