11 böcker vi ser fram emot att läsa i höst
Böckerna

11 böcker vi ser fram emot att läsa i höst

Sommaren är inte riktigt över – men vi har redan hunnit gå på höstens utgivning. För säsongen bjuder på nyheter från många författargiganter. Vi listar elva böcker vi längtar lite extra efter att få läsa!

Av: Elsa Sjögren
Fotograf: Getty
Publicerad: 10 augusti 2021

Sommaren är inte riktigt över – men vi har redan hunnit gå på höstens utgivning. För säsongen bjuder på nyheter från många författargiganter. Vi listar elva böcker vi längtar lite extra efter att få läsa!

Bok 1

"Harlem Shuffle" av Colson Whitehead

Den Pulitzerpris-vinnande och hyllade författaren Colson Whitehead är under hösten aktuell med romanen Harlem Shuffle, en berättelse om familjeband, rasism, makt och ett kärleksbrev till Harlem. Det är tidigt 1960-tal och för kunderna och grannarna på 125:e gatan är Carney en hederlig möbelförsäljare. Han och frun Elizabeth väntar sitt andra barn. De bor trångt bredvid tunnelbanespåren men det känns som hemma. Det få människor känner till är att Carney har släktband till det skumma övre Manhattan. Hans normala fasad har flera sprickor som växer sig allt större.

Bok 2

"Vackra värld, var är du" av Sally Rooney

Irländska Sally Rooney fick ett enormt genombrott med debutromanen Samtal med vänner 2017. Succén fortsatte med Normala människor som dessutom blev en hyllad tv-serie. I september kommer Vackra värld, var är du som handlar om Alice, en ung och firad romanförfattare. Hon träffar lagerarbetaren Felix på Tinder och bjuder med honom på en resa till Rom. Samtidigt befinner sig Alice bästa vän Eileen i Dublin. Hon gör sitt bästa för att komma över sitt ex och söker upp barndomsvännen Simon. Alice och Eileen värderar sin vänskap högt, men en spricka har uppstått mellan dem.

Bok 3

"Lesbiska ligan" av Mian Lodalen

Den andra romanen i Mian Lodalens svit med verklighetsbaserade berättelser om samkönad kärlek i 1900-talets Stockholm. Det är 1943 och brinnande krig. Ransonering, motbok, bomblarm och gengasaggregat är en del av vardagen. Genom en gemensam bekant träffas Margot och Eva, det blir startskottet på en passionshistoria som slutar i rättegång. Inte mindre än fem kvinnor kommer att anklagas för ”otukt som mot naturen är” och får schavottera i pressen med sitt kärleksliv.

Bok 4

"Nattens drottning" av Simona Ahrnstedt

Romancedrottningen Simona Ahrnstedt är tillbaka med en berättelse som utspelar sig i den glamourösa nattklubbsvärlden. Kate Ekberg driver Stockholms hippaste nattklubb. Kate älskar män, vintagemode och sitt jobb. Hon har jobbat sig upp på egen hand och kan hantera allt från knarkare och kriminella till mansgrisar. Men ingen vet att Kate är är i klorna på en grym utpressare. Hon vänder sig till en bank för att låna pengar. Bankens chef, Jacob, är Kates motsats: tillknäppt, hämmad och på sin vakt efter ett trauma han aldrig hämtat sig från. Det blixtrar till mellan dem. Men samtidigt som deras kärlek växer pressas Kate bortom bristningsgränsen, och Jacobs förflutna hotar relationen.

Bok 5

"Ur förtärande eld" av Paula Hawkins

I slutet på augusti kommer Paula Hawkins, författaren bakom Kvinnan på tåget, nya spänningsroman. När en ung man hittas brutalt mördad på en husbåt i London väcks frågor kring tre kvinnor som kände honom. Laura, som spenderade natten på båten, var den sista som sågs i mannens hem. Carla, hans sorgedrabbade moster, och Miriam, den nyfikna grannen som inte berättar allt hon vet för polisen. Tre kvinnor med olika kopplingar till offret, tre kvinnor som av olika anledningar hyser agg och bär på sorg.

Bok 6

"Hunter i Huskvarna" av Sara Stridsberg

”På vägen hem passerar jag lasarettet, det är som en längtan som aldrig riktigt går över, längtan tillbaka till det som var då, efter att inte ha ett eget liv, att vara i början av någonting som man inte vet vad det är, att inte veta vad det ska bli av en.” Sara Stridsberg är tillbaka med en novellsamling som utspelar sig i trånga svenska landskap och ute i världen. Mellan barndom och förbrukade liv, mellan sorg och livsgnista, mellan rå verklighet och saga. Öden som tillsammans skapar en svindlande mytologi om kärlek och överlevnad.

Bok 7

"Fädernas missgärningar" av Åsa Larsson

Nio år efter att den femte boken om Rebecka Martinsson kom ut är Åsa Larsson tillbaka med den sista boken i serien. I Fädernas missgärningar ber rättsläkare Lars Pohjanen Rebecka Martinsson att utreda ett preskriberat mord. Hon går motvilligt med på detta, fast hon egentligen är arbetstrött och slutkörd. Det dröjer inte länge innan hon dessutom har en ny mordutredning på sitt bord. Spåren löper samman och leder också till mörka hemligheter i hennes egen familjehistoria.

Bok 8

"Löpa varg" av Kerstin Ekman

Efter två biografier och en essäsamling återvänder Kerstin Ekman till romanen. Löpa varg handlar om Ulf Norrstig, en pensionerad jägmästare, som berättar om sin relation till jakten och skogen, till minnena och det egna åldrandet.

Bok 9

"Memorial" av Bryan Washington

Benson och Mike bor tillsammans i Memorial, Houston. Mike är en kock med rötter i Japan, Benson är svart och jobbar på en förskola. De har varit tillsammans i flera år nu och är inte längre säkra på vad som finns kvar av relationen. En dag får Mike veta att hans pappa, som bor i Osaka och övergav familjen för många år sedan, är döende. Samtidigt som Mikes mamma anländer till Houston för ett besök bestämmer sig Mike för att resa till sin pappa och försöka att lära känna honom. Benson lämnas kvar i lägenheten i Houston med Mikes mamma, en kvinna som han aldrig tidigare träffat. Båda männen förändrats i grunden i takt med att de upptäcker nya sanningar om sig själva.

Bok 10

"Kräldjursmemoarer" av Silje Ulstein

"Olidligt spännande". Så skrev en recensent i norska Dagbladet om Kräldjursmemoarer som kommer på svenska i augusti. I Silje Ulsteins psykologiska thriller försvinner 11-årige Iben från sin mamma Mariam i köpcentret. Mariams omedelbara reaktion är flykt. Hon sätter sig i bilen och kör. Långt. Ett kollektiv skaffar sig en pytonorm som sällskapsdjur. När Liv möter ormen Nero för första gången blir hon alldeles överväldigad. Hon trodde inte att det var möjligt för henne att känna så starkt inför ett levande väsen.

Bok 11

"Kvinnor jag tänker på om natten" av Mia Kankimäki

En reseberättelse och självbiografi som berättar om fascinerande kvinnor från olika tidsperioder. Mia Kankimäki säger upp sig från sitt jobb och hyr ut lägenheten för att resa till Tanzania och följa Karen Blixen; hon reser till Japan för att se hur den världsberömda konstnären Yayoi Kusama lever. Hon reser till Florens och söker bortglömda renässanskonstnärer. Kankimäki inspireras av äldre tiders äventyrare, som Nellie Bly, amerikanskan som 1890 reste jorden runt på 72 dagar med bara en handväska. Om de här kvinnorna klarade sig i världen för hundra år sedan, varför inte hon?

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Jag accepterar villkoren.

En sida till? Fortsätt läs!