Sommarens guldkorn – 8 nya böcker att lägga på att-läsa-listan
Boktips

Sommarens guldkorn – 8 nya böcker att lägga på att-läsa-listan

I sommar frossar vi i psykologisk spänning i London, rom-com-läsning om moderskap och drabbande familjekrönikor. SelmaStories har valt ut åtta riktigt bra böcker som kommer ut i handeln i sommar.

Av: Elsa Sjögren
Fotograf: Getty
Publicerad: 04 juli 2022

I sommar frossar vi i psykologisk spänning i London, rom-com-läsning om moderskap och drabbande familjekrönikor. SelmaStories har valt ut åtta riktigt bra böcker som kommer ut i handeln i sommar.

Bok 1

Löftet av Damon Galgut

Inbunden
229 kr
Köp boken

Sydafrikanska författaren David Galgut belönades med Booker-priset 2021 för romanen Löftet, en drabbande familjekrönika om det moderna Sydafrika. Berättelsen börjar 1986. Apartheidregimen går mot sitt slut och familjen Swart är på begravning. Moderns död har drivit isär familjemedlemmarna som nu bara träffas vid begravningar. Det enda som består är familjegården och de obesvarade frågorna kring ett löfte som aldrig infriats.

Översättare: Niclas Hval

Läs mer: Här är SelmaStories sommarläsutmaning 2022

Bok 2

Passera av Nella Larsen

Inbunden
219 kr
Köp boken

Passera är en amerikansk klassiker från 1929 som för första gången nu har översatts till svenska. Det är sommar 1927 och två kvinnor möts på en hotellterrass i Chicago. Irene Redfield lägger märke till att någon stirrar på henne. Till en början tror hon att hon har blivit avslöjad, men så inser hon att hon känner kvinnan vid bordet intill. Det är Clare Kendry, barndomsvännen från en helt annan del av staden. Båda kvinnorna passerar som vita på en plats där de egentligen inte har tillträde. Mötet mellan dem leder in på en väg som obönhörligen slutar i tragedi.

Översättare: Klara Lindell

Bok 3

Detransition, baby av Torrey Peters

Torrey Peters bästsäljare beskrivs som en både rolig och sorglig rom-com om moderskap. Läsaren möter Reese. Hon har destruktiva relationer med gifta män och är olyckligt kär i sitt ex. Amy, ex:et, har genomgått en detransition och lever åter som man. Han saknar visserligen Reese men har andra saker att ta tag i. För trots hormonbehandlingarna har han lyckats göra sin chef gravid. När han återser Reese slås han av tanken: tänk om en annan slags familj är möjlig?

Översättare: Julia Gillberg

Bok 4

Hekneväven av Lars Mytting

Inbunden
219 kr
Köp boken

Hekneväven är den efterlängtade uppföljaren till Lars Myttings Systerklockorna och utspelar sig i det mycket vackra Gudbrandsdalen år 1903. Det är en mäktig berättelse om ett Norge som är på väg in i en ny tid, och om ett stort krig i Europa.

Översättare: Lotta Eklund

Läs mer: Läs en norsk författare! Här är 11 böcker du inte får missa

Bok 5

Ruth & Pen av Emilie Pine

Inbunden
219 kr
Köp boken

Emilie Pine skrev 2019 den hyllade essäsamlingen Allt jag inte kan säga. I sommar är hon aktuell med sin första roman Ruth & Pen. Ruth är terapeut och är mitt i en äktenskapskris. Hennes man Aidan är på konferens i London, men kommer han att komma tillbaka? Paret har varit gifta länge och är ofrivilligt barnlösa. Efter flera års misslyckade IVF-behandlingar, positiva graviditetstest och missfall vill Ruth sluta med behandlingarna. Aidan vill fortsätta.

Läsaren får också träffa Pen som är 17 år och har en diagnos inom det autistiska spektrumet. Hon är högkänslig, har tidigare haft problem med mobbning, tänker vissa tankar på latin och har mängder av knep och metoder för att klara av sin vardag. Hon finner stöd i sin vän Alice, som hon är hemligt förälskad i.

Översättare: Jan Hultman, Annika Hultman-Löfvendahl

Läs mer: 8 intressanta böcker som på olika sätt berör barnlöshet

Bok 6

Tribunalen av Nina Åkestam Wikner

Nina Åkestam Wikner är skribent och debattör som debuterade 2014 med Meningen med hela skiten och senast var aktuell med Feministfällan 2018.

En dag häktas Josephine K. utan att veta vad hon står anklagad för. Hennes öde vilar i händerna på influencern Unicorn97, domare i det som kallas för Tribunalen, och tusentals arga följare.

Bok 7

Nord av Katarina Ekstedt och Anna Winberg Sääf

Är du på jakt efter en unik thriller att läsa i sommar? Då kan Nord vara något för dig. En olycka i tonåren har lämnat Alex ensam och arbetslös. När han får ett jobberbjudande som köksassistent på den världsberömda stjärnkrogen Nord i Jämtland tackar han direkt ja.
Jobbet är hårt och det hela blir mer komplicerat när han faller för ägaren Alice Duwal. Hon är vacker och spännande men betydligt äldre än Alex och gift. Alice är en person med många hemligheter och Alex dras in i en härva av lögner, sex och hot.

Bok 8

Hennes rykte av Sarah Vaughan

Inbunden
219 kr
Köp boken

Sarah Vaughans Efter skandalen blev under våren till Netflix-serie och i sommar kommer författarens tredje roman på svenska.

Läsaren får träffa Emma Webster, en politiker som utsätts för mer och mer hat och hot. När hon drar igång en kampanj för att skydda offer för hämndporr på nätet riktas mediernas strålkastarljus mot hennes eget privatliv. Kort därefter hittas en man död i Emmas övernattningslägenhet. Plötsligt finner sig Emma anklagad för mord.

Läs mer: 9 böcker som kommit till i kölvattnet av metoo

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på SelmaStories

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!