Vårens guldkorn! 11 böcker att sluka
Böckerna

Vårens guldkorn! 11 böcker att sluka

Kazuo Ishiguro, Karin Smirnoff, Elin Cullhed och många fler författare syns på vårens utgivningslistor. SelmaStories har plockat russinen ur kakan och valt ut elva aktuella böcker som du inte vill missa.

Av: Elsa Sjögren
Fotograf: Getty
Publicerad: 25 januari 2021

Kazuo Ishiguro, Karin Smirnoff, Elin Cullhed och många fler författare syns på vårens utgivningslistor. SelmaStories har plockat russinen ur kakan och valt ut elva aktuella böcker som du inte vill missa.

Vårens guldkorn! 11 böcker att sluka

I mars kommer Elin Cullheds Eufori, en roman och en fantasi om den mytomspunna författarinnan Sylvia Plaths sista år i livet. Här ryms kärleken till barnen, längtan efter att få skriva och frustrationen över maken Ted Hughes ovilja att dela ansvaret. Hennes författarskap får alltid stå tillbaka för hans, men hennes inre monolog visar en konstnär av ovanlig kaliber.

Köp boken här.
Lyssna på boken här.

2. Drunkna tyst av Åsa Leijon

Vårens guldkorn! 11 böcker att sluka

Åsa Leijons debut handlar om ett försvinnande. Det har snart gått ett år sedan den där kvällen då Jannica steg av bussen vid stora vägen och sedan dess har ingen sett henne. Den enda som vet vad som verkligen hände är Minna, Jannicas syster – men sanningen är farlig. I den lilla trakten hanterar alla sorgen, saknaden och skulden i livet efter på sitt eget sätt, och om natten sker skamliga ting. Samtidigt pyr misstänksamheten – mellan de som minns, de som saknar så att de håller på att gå sönder, och de som tiger som muren. Och de som väntar.

Köp boken här.
Lyssna på boken här.

3. Ett livsavgörande ögonblick av Julia Quinn

Vårens guldkorn! 11 böcker att sluka

Efter att människor världen över genom Netflix-succén har upptäckt familjen Bridgertons magiska värld kommer äntligen den sista och åttonde boken på svenska. Ett livsavgörande ögonblick handlar om Gregory Bridgerton. Han är en riktig romantiker och när han träffar Hermione Watson är han övertygad om att hon är den rätta. Men han vet inte att hennes hjärta tillhör någon annan. Hermiones väninna, Lucy Abernathy, allierar sig dock med Gregory för att hjälpa honom att vinna Hermiones kärlek. Men efter ett tag börjar Lucy få komplexa känslor för Gregory, något som är ett stort problem – hon är nämligen förlovad med en annan.

Köp boken här.
Lyssna på boken här.

Läs också: Jane Austen möter Bridget Jones – lär känna familjen Bridgerton

4. Stöld av Ann-Helén Laestadius

Vårens guldkorn! 11 böcker att sluka

Ann-Helén Laestadius nya roman bygger på verkliga händelser. Som nioåring blir renskötardottern Elsa vittne till hur en man dödar en av hennes renar. Hon hotas till tystnad och blir smärtsamt medveten om att hennes ursprung väcker ett glödande hat. Hotet mot Elsa förändrar henne för alltid och genom åren bär hon med sig ett lent renöra som en ständig påminnelse. Familjen och släkten kämpar för rättvisa men i det tysta växer en desperation. Stöld skildrar en verklighet i norr där renar tjuvjagas och dödas brutalt och polisen inte utreder brotten. Där spänningarna mellan samer och andra bybor förgiftar generationer.

Köp boken här.
Lyssna på boken här.

Läs mer: Ann-Helén Laestadius nya roman är en jojk till renskötarlivet

5. Klubben för lyckliga slut av Caroline Säfstrand

Vårens guldkorn! 11 böcker att sluka

En av vårens bästa feelgoodböcker! Cecilia har förlorat sin man i alldeles för tidig ålder, Lisbeth inser att hennes liv har stagnerat och Ivy är en person som oroar sig för allt. Vi får följa tre väldigt olika kvinnor som alla befinner dig vid vägskäl i livet när de en dag får ser en reklamannons för skrivkursen ”Klubben för lyckliga slut”. En dag i veckan träffas de i klubben, djupa hemligheter från det förflutna nystas upp och steg för steg lär de sig att älska, leva och skratta igen. Men kommer de att kunna forma sitt eget lyckliga slut?

Köp boken här.
Lyssna på boken här.

6. Morgonstjärnan av Karl Ove Knausgård

Vårens guldkorn! 11 böcker att sluka

Karl Ove Knausgårds nya roman är en berättelse om det vi inte förstår, det vi inte vet att namnge och aldrig tidigare har mött. Sent i augusti befinner sig litteraturprofessorn Arne och konstnären Tove på Sørlandet tillsammans med sina barn. Vännen Egil bor i närheten, prästen Kathrine är på väg hem från ett seminarium, fritidsledaren Emil repar med sitt band, journalisten Jostein är ute på stan och hans flickvän Turid jobbar natt på sjukhuset. Över var och en av dem dyker det plötsligt upp en jättelik stjärna på himlavalvet. Inte ens astronomerna har ord för att förklara vad det är som sker.

Är det ett stjärnfall? Men varför har då ingen sett stjärnan tidigare? Har den precis uppstått ur intet? Efter ett tag lägger sig nyhetsvärdet och livet återgår till det vanliga. Men något är förändrat i grunden och det sker allt märkligare saker som påverkat människornas tillvaro på ett oanat sätt.

Köp boken här.

7. Przewalskis häst av Maja Lunde

Vårens guldkorn! 11 böcker att sluka

Maja Lundes Przewalskis häst är historien om världens sista riktiga vildhästar som under 1900-talet utrotades överallt utom i europeiska djurparker och reservat. Läsaren får ta del av tre berättelser: Den om zoologen Michail från S:t Petersburg, som på 1880-talet reser till Mongoliet för att jaga de mytomspunna hästarna, veterinären Karin, som leder arbetet med att återföra vildhästarna till stäpperna efter Sovjetunionens fall på 1990-talet, och Eva, som år 2064 kämpar för att kunna bo kvar på sin gård i Norge tillsammans med dottern Isa, samtidigt som världen runt omkring dem håller på att falla samman.

Romanen ställer frågor om människor och djur, hur människan har påverkat andra arter på jorden, vad som skiljer oss från djuren och vad som krävs för att vi alla ska överleva.

Köp boken här.

8. Klara och solen av Kazuo Ishiguro

Vårens guldkorn! 11 böcker att sluka

I mars är Nobelpristagaren Kazuo Ishiguro aktuell med romanen Klara och solen, en berättelse om vår snabbt föränderliga värld som ställer frågan: Vad betyder det att älska? Klara är en artificiell vän med en enastående iakttagelseförmåga som från sin plats i butiken observerar köparnas beteenden. Hon hyser gott hopp om att en kund snart ska välja just henne. Men när möjligheten till ett helt nytt liv väl dyker upp varnas Klara för att inte lita för mycket på löften från människor.

Köp boken här.

Läs mer: Från Sherlock Holmes till Nobelpriset – så blev Kazuo Ishiguro författare

9. Sockerormen av Karin Smirnoff

Vårens guldkorn! 11 böcker att sluka

Karin Smirnoffs Jana Kippo-trilogi har älskats av tusentals läsare och i vår kommer en ny berättelse från författaren. Agnes, Kristian och Miika växer upp på 80-talet i en industristad i Mellansverige. De är 11 år gamla och har egentligen ingenting gemensamt, men deras musikbegåvning för dem samman och en stark vänskap uppstår. Tillsammans med den före detta världsartisten och musikläraren Frank Leide bildar de Ensemblen Bretzel. Till en början spelar de i kyrkor och på mindre konserter, men snart ska de även få se världen. Frågan är vem Frank Leide egentligen är: En trygghet när föräldravärlden sviker, eller det största sveket av dem alla?

Köp boken här.

10. Portföljen av Hiromi Kawakami

Vårens guldkorn! 11 böcker att sluka

Hiromi Kawakami är en av Japans mest populära samtida författare och Portföljen, som nu kommer ut på svenska, blev hennes internationella genombrott. Läsaren får träffa Tsukiko. Hon är 38 år och lever ensam. Livet blev inte riktigt som hon tänkt sig: hon har få vänner, träffar sällan sin familj, börjar bli uppgiven om att någonsin träffa någon. Och så dricker hon kanske lite för mycket. En kväll stöter hon på sin gamla japanskalärare från gymnasiet på den lokala sake-baren. Hon kallar honom Sensei (magistern) eftersom hon inte kan minnas hans namn. Tsukiko och Sensei fortsätter att träffas i baren, där de äter, dricker och konverserar. Men vad är det för portfölj som Sensei alltid bär runt på? Tsukiko undrar, men frågar aldrig. Medan årstiderna skiftar växer bandet mellan de två till något starkare än bara vänskap.

Köp boken här.

11. Barnen på Hidden Valley Road av Robert Kolker

Vårens guldkorn! 11 böcker att sluka

Familjen Galvin tycktes vara en mönsterfamilj på alla sätt. Pappa Don gjorde karriär inom militären, hemma var mamma Mimi en strävsam matriark som uppfostrade de tolv barnen, varav tio pojkar, alla födda under babyboom-åren mellan 1945 och 1965. De bodde på Hidden Valley Road, i Colorado Springs, som en inkarnation av den amerikanska drömmen under rekordåren. Men under det turbulenta 60-talet rämnade den lyckliga fasaden. Sex av familjens söner skulle komma att diagnosticeras med schizofreni, och sjukdomen förde familjen till ruinens brant. Robert Kolkers berättelse är en hisnande skildring av en familjs kamp mot en sjukdom som alltid gäckat vetenskapen.

Köp boken här.
Lyssna på boken här.

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Jag accepterar villkoren.

En sida till? Fortsätt läs!