7 nya böcker som passar att läsa i höstens bokcirkel
Boktips

7 nya böcker som passar att läsa i höstens bokcirkel

Hösten är i antågande och det är dags att dra igång bokcirkeln igen! Men det är inte alldeles lätt att välja bok att samtal om, i den djungel av ny litteratur som kommer ut varje höst. Vi har besparat er en del av mödan och gjort ett urval.

Av: SelmaStories
Fotograf: Getty
Publicerad: 05 augusti 2022

Hösten är i antågande och det är dags att dra igång bokcirkeln igen! Men det är inte alldeles lätt att välja bok att samtal om, i den djungel av ny litteratur som kommer ut varje höst. Vi har besparat er en del av mödan och gjort ett urval.

Bok 1

Malma station av Alex Schulman

Inbunden
229 kr
Köp boken

Alex Schulmans nya roman väcker en hel del tankar hos läsaren. Genom att djupdyka i fem karaktärers livsöden och berättelser lyckas Schulman i Malma station komma åt den allmänmänskliga gåtfullheten inför sitt förflutna. Fem personer som alla sitter på tåget till Malma. Genom boken växlas perspektivet, från karaktär till karaktär och mellan tidsplan. Vi vet inte förrän mot slutet av boken på vilket sätt berättelserna hänger samman. Och det är heller inte det viktiga. För längs resans väg skildrar Schulman de brustna relationer, trauman och svek som dessa fem personer bär på. Och alla deras sökande efter svaret på gåtan; gåtan om sin egen historia.

Förslag på fråga att diskutera: Hur är de tre berättelserna sammankopplade och vem är den sinnesförvirrade kvinnan som Yana möter när hon kommier fram till Malma?

Bok 2

Kvinna sedd bakifrån av Jesper Wung-Sung

Inbunden
199 kr 229 kr
Köp boken

Jesper Wung-Sung är en av Danmarks främsta författare, men först med Kvinna sedd bakifrån ges han nu ut på svenska. Romanen berättar den verklighetsbaserade historien om konstnären Vilhelm Hammershøi och hans fru Ida Ilsted. Vackert porträtterar Wung-Sung hur det unga paret möts och gifter sig, trots att deras respektive familjer inte alls är lika entusiastiska inför deras nyvunna kärlek. Vilhelm och Ida giver sig ut på en resa i Europa på jakt efter inspiration till konsten. Men Hammershøi hade redan funnit sitt motiv. Det är nämligen i hans porträtt av hustrun som han är som allra bäst.

Förslag till diskussionsfråga: Hur skildrar författaren förälskelsen mellan Vilhelm och Ida? Vad är det de ser hos varandra?

Bok 3

Kärlek och tro av Monica Ali

Inbunden
239 kr
Köp boken

Monica Ali är en av Englands mest populära författare. I höst är hon aktuell på nytt med relationsromanen Kärlek och tro. Yasmins och Joes bröllop närmar sig och deras två familjer möts för första gången. Detta ska komma att ställa inte bara relationerna till och mellan föräldrarna på prov, utan även tvinga det unga paret att ställa sig viktiga frågor om både sig själva och varandra.

Fråga: Vad är det som krockar när Yasmins föräldrar och Joes mamma möts?

Bok 4

Djävulsgreppet av Lina Wolff

Inbunden
229 kr
Köp boken

Lina Wolffs Djävulsgreppet är ett intimt skärskådande av en manipulativ våldsam relation. Med briljans skildrar Wolff den destruktiva logik utifrån vilken kvinnan stannar kvar hos sin förövare. Just som vi känner författarskapet sedan innan är det särpräglade språket stringent och gripande. Romanens två platser, Florens och New Orleans, porträtteras båda lika monumentalt men på helt olika sätt. Magnifika Djävulsgreppet är en berättelse som verkligen letar sig in under huden.

Fråga: Hur använder sig författaren av symboler och metaforer i romanen?

Bok 5

Livet innan du dör av Lina Nordquist

Inbunden
205 kr 219 kr
Köp boken

När Lina Nordquist debuterade med den sorgliga historiska berättelsen Dit du går följer jag häpnade kultursverige. Det var som om hon aldrig gjort annat än att skriva hjärtskärande romaner. Men det har hon. Hon är förutom författare även docent, forskare, apotekare och riksdagsledamot. I hennes nya roman Livet innan du dör vävs fyra personöden samman till en kollektiv berättelse. En som inte slutar väl.

Fråga: Lina Nordquists karaktärer bär ofta på en stor sorg. Hur kommer det sig att man som läsare ändå kan känna hopp trots misären?

Bok 6

En lyckligare tid av Claire Lombardo

Inbunden
199 kr 239 kr
Köp boken

Romanen En lyckligare tid passar perfekt att läsa i en bokcirkel. Det finns nämligen mycket att diskutera, när man som läsare fått grotta ned sig i denna familj — så fylld av kärlek och ändå ofullständig. Marylin och Davids barn känner sig utestängda från sina föräldrars äktenskap, som varit lyckligt i 40 år. Samtidigt har livet utsatt dem alla för prövningar. Kan omtanken för varandra lösa deras problem?

Fråga: En lyckligare tid är Claire Lombardos litterära debut och hon har till följd av bokens framgångar kallats ett litterärt stjärnskott. Vad är det med berättelsen som fått den att nå ut till sådana enorma mängder läsare världen över?

Bok 7

Drömmarnas flod av Elisabet Nemert

Inbunden
229 kr
Köp boken

Elisabet Nemerts böcker engagerar och berör. Den nya romanens tre platser är Wall Street, Amazonas och Blekinge. I Drömmarnas flod berättas historien om Noha som lämnat sitt toppjobb i finansbranschen och givit sig ut på en resa som ska ge honom nya perspektiv på livet och världen. Parallellt får vi möta ex-partnern Kassandra som lämnat Noha och flyttat till Sverige där hon har sina rötter. Som vanligt hos Nemert knyts trådarna ihop alldeles briljant.

Fråga: Hur tar romanen upp frågan om girigheten och vad finns för exempel på girighet i boken?

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!