10 nya böcker som passar att läsa i höstens bokcirkel
Böckerna

10 nya böcker som passar att läsa i höstens bokcirkel

Att prata om böcker är bland det roligaste som finns, och nu kanske bokcirkeln äntligen kan ses på riktigt igen! SelmaStories har listat tio nyheter som passar bra att läsa tillsammans.

Av: SelmaStories
Fotograf: Getty
Publicerad: 31 augusti 2021

Att prata om böcker är bland det roligaste som finns, och nu kanske bokcirkeln äntligen kan ses på riktigt igen! SelmaStories har listat tio nyheter som passar bra att läsa tillsammans.

Bok 1

"Vackra värld, var är du" av Sally Rooney

Efter romansuccéerna Samtal med vänner och Normala människor är irländska Sally Rooney äntligen aktuell med en ny bok.

Vackra värld, var är du handlar om Alice, en ung och firad romanförfattare. Hon träffar lagerarbetaren Felix på Tinder och bjuder med honom på en resa till Rom. Samtidigt befinner sig Alice bästa vän Eileen i Dublin. Hon gör sitt bästa för att komma över sitt ex och söker upp barndomsvännen Simon. Alice och Eileen värderar sin vänskap högt, men en spricka har uppstått mellan dem.

Bok 2

"Memorial" av Bryan Washington

Romaner om kärleksrelationer brukar vara bra bokcirkelböcker!

Memorial handlar om Benson och Mike, ett par som efter flera år nu är osäkra på vad som finns kvar av relationen. Situationen försvåras när Mike får reda på att hans pappa, som bor i Osaka och övergav familjen för många år sedan, är döende. Samtidigt som Mikes mamma anländer till Houston bestämmer sig Mike för att resa till sin pappa. Kvar hemma i lägenheten lämnas Benson med Mikes mamma, som han aldrig tidigare har träffat. Såväl Mikes vistelse i Japan som Bensons tid med Mikes mamma förändrar båda männen i grunden.

Bok 3

"Även om allt tar slut" av Jens Liljestrand

Det brinner. Halva Sverige står i lågor, städer och byar evakueras. Jens Liljestrands nya roman skildrar sommaren då klimatkatastrofen plötsligt eskalerar bortom våra värsta mardrömmar. Ändå måste livet pågå som vanligt: tonårsförälskelser, äktenskapskollapser, identitetskriser och föräldrauppror fortsätter att utspelas, även när verkligheten rämnar.

Bok 4

"Löpa varg" av Kerstin Ekman

Har ni några Kerstin Ekman-fans i cirkeln? Nu är den både folkkära och hyllade författaren bokaktuell med sin första roman på tio år. Löpa varg handlar om Ulf Norrstig, en pensionerad jägmästare, som berättar om sin relation till jakten och skogen, till minnena och det egna åldrandet.

Bok 5

"Döda löv" av Tom Malmquist

Tom Malmquist romandebuterade med I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv. I höst är han aktuell med Döda löv där vi får bekanta oss med bluesartisten Nils. När hans pappa dör kan han inte komma till begravningen, men några veckor senare tar han sig ändå dit, till orten han lämnade tjugofem år tidigare. Det är en magisk plats, By. Men det är också där Nils möter sin gamla mamma igen, Gölu, som har ett särskilt förhållande till fjärilarna som kan kamouflera sig till döda löv.

Bok 6

"Dit du går, följer jag" av Lina Nordquist

Lina Nordquist debuterade med en historisk roman i augusti. Det handlar om Unni, Armod och lille Roar som vid sekelskiftet 1900 flyr från Norge för att finna ett nytt hem. I Hälsingland slår de sig ner i ett ödetorp i skogen mellan människoland och vildmark. Mer än sjuttio år senare sitter Kåra vid köksbordet som Armod byggde. Hon planerar begravningen för sin svärfar Roar. Vad var det egentligen som hände för länge sedan, när Roars föräldrar kom till huset?

Bok 7

"Ett gott nytt år" av Malin Stehn

Om ni ska välja en spänningsroman är Malin Stehns debut ett bra tips.

17-åriga Jennifer försvinner från en fest. I en annan del av staden skålar hennes mamma Lollo in det nya året med sina gamla vänner, Nina och Malena. De har inte så mycket gemensamt längre, men familjernas nyårsfirande är fortfarande tradition. När föräldrarna vaknar efter en kväll med för många glas och lite för mycket ärlighet är mardrömmen ett faktum. Försvinnandet sätter vännernas värld i gungning och mörka hemligheter tvingas upp till ytan. Hur väl känner de varandra? Och vad hände egentligen på nyårsnatten?

Bok 8

"Vad hon klagar över när hon klagar över hushållsarbetet" av Heidi Linde

En rolig relationsroman att ta er an i bokcirkeln!

Det handlar om Vigdis, som efter tjugotvå års äktenskap vill bryta sig loss. Men hur kan hon rättfärdiga beslutet att lämna en man som är en bra far, inte slår och inte ligger runt? Och så är det Linn, hon som alltid varit den vackra, men nu inser att män inte längre vänder sig om efter henne på gatan. Och om hon har förlorat sin attraktionskraft, vem ska hon då vara? De två kvinnornas historier flätas in i varandra av tillfälligheter. När historien är slut befinner de sig båda på en helt annan plats än när den startade.

Bok 9

"Nya människor i fel ordning" av Jonas Karlsson

Skådespelaren och författaren Jonas Karlsson har tidigare gett ut tre novellsamlingar som översatts till flera språk. I höst är han aktuell med en samling berättelser om några människor som alla vill bli något annat än de är. Vad vill de bli? Nya människor? Vi möter en rad olika individer: en far, en son, en fru, en kompis, en flickvän, en arbetslös, en tyst, en präst, en kille i grön jacka, bröderna Anders och Patrik, deras respektive Frida och Victoria. Fast inte i den ordningen.

Bok 10

"Harlem Shuffle" av Colson Whitehead

Pulitzerprisbelönade Colson Whitehead kommer med en ny bok på svenska i höst. Den utspelar sig i 60-talets Harlem och handlar om Carney, en hederlig möbelförsäljare som gör sitt bästa för att försörja sin familj. Han och hans fru Elizabeth väntar sitt andra barn, och om hennes uppåtsträvande föräldrar inte gillar honom eller deras trånga lägenhet bredvid tunnelbanespåren, känns det ändå hemma. Men få människor känner till Carneys släktband till det skumma övre Manhattan, och att hans normala fasad har mer än ett fåtal sprickor. Sprickor som blir hela tiden blir större.

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!