10 guldkorn att fynda på årets bokrea
Boktips

10 guldkorn att fynda på årets bokrea

Bokrean 2021 är igång! Men hur hittar man rätt i djungeln? Här har SelmaStories-redaktionen valt ut några guldkorn att fynda.

Av: SelmaStories
Fotograf: Shutterstock
Publicerad: 23 februari 2021

Bokrean 2021 är igång! Men hur hittar man rätt i djungeln? Här har SelmaStories-redaktionen valt ut några guldkorn att fynda.

1. Samlade verk av Lydia Sandgren

10 guldkorn att fynda på årets bokrea

Den här Augustprisboken vill man ju ha i bokhyllan! Lydia Sandgrens debut var utan tvekan en av de mest omtalade böckerna 2020. Samlade verk utspelar sig under tre decennier och kretsar kring förläggaren Martin Berg som på 80-talet träffar sin vän, konstnären Gustav Becker, och den geniala Cecilia som han gifter sig med. De får två barn och när dessa är små försvinner hon spårlöst. Parallellt får vi följa deras dotter, den 20-åriga psykologistudenten Rakel, i nutid. Det förbereds ett retrospektiv över konstnären Gustav Beckers verk och på utställningsaffischen som är tapetserad över stan möter hon var hon än vänder sig sin försvunna mammas ansikte.

Köp boken här.

Läs mer: 7 bokexperter utser årets bästa romaner 2020

2. Spegelmannen av Lars Kepler

10 guldkorn att fynda på årets bokrea

Reatips till alla som inte räds att läsa en rå deckare! Lars Keplers deckare är ofta blodiga och fulla med vändningar – och den ruskiga bladvändaren Spegelmannen som kom i höstas är inget undantag. Det börjar med att en ung kvinna försvinner när hon är på väg hem från skolan. Fem år senare hittas hon mördad på en lekplats mitt i Stockholm. Via övervakningskameror lyckas Joona Linna spåra ett ögonvittne. När det visar sig att vittnet är en psykiskt sjuk man som inte har några som helst minnen av det han såg tar Joona kontakt med hypnotisören Erik Maria Bark.

Köp boken här.

3. Överlevarna av Alex Schulman

10 guldkorn att fynda på årets bokrea

Överlevarna blev både en läsar- och kritikerfavorit i fjol! Alex Schulman har sedan debuten för drygt tio år sedan skrivit självbiografiskt om släktens mörker – och hans senaste bok är en roman om att återuppleva sin barndom som vuxen. Här åker tre bröder tvärs över landet för att sprida sin mors aska. De ska till torpet som ingen av dem besökt på tjugo år.

Köp boken här.

4. Där kräftorna sjunger av Delia Owens

10 guldkorn att fynda på årets bokrea

Få bokälskare har nog missat surret kring Där kräftorna sjunger! Delia Owens roman blev den mest sålda boken i USA 2019 och i höstas utnämndes den till Årets bok 2020 i Sverige, en tävling där vinnaren röstas fram av läsarna. Den hypade romanen handlar om Kya Clark som lever ensam i samspel med naturen utanför en liten stad vid North Carolinas kust. Byborna kallar henne ”träskflickan” och har i många år spridit elaka rykten om henne. När en stilig quarterback hittas död i våtmarken blir hon därför omedelbart misstänkt och en mordutredning inleds. Men Kya är långt ifrån den obildade enstöring som alla tror, och snart uppdagas sanningen om hennes liv.

Köp boken här.

5. Ett år av vila och avkoppling av Ottessa Moshfeg

10 guldkorn att fynda på årets bokrea

Ottessa Moshfegs hyllade roman är ett av guldkornen på årets bokrea. Hennes bladvändare om att sova (!) handlar om en tjej som har allt. Ungdom, skönhet och pengar. Hon är nyutexaminerad från Colombia, lever på ett stort arv och har en lägenhet på Manhattan. Hon bor i New York 2000, den moderna världen står på sin absolut topp och det gäller att utnyttja dygnets alla timmar. Att sova betraktas som en svaghet, samtidigt som sömntabletter skrivs ut som godis. Efter att ha fått sparken för sina timslånga tupplurar på jobbet bestämmer hon sig för att sova bort ett år. Kanske är kemisk dvala den enda utvägen ur en speedad samtid? En sak är säker: hennes psykiatriker hjälper gärna till.

Köp boken här.

Läs mer: Bland rikedom och dekadens – 10 romaner i överklassmiljö

6. Stormvakt av Kristina Ohlsson

10 guldkorn att fynda på årets bokrea

Stormvakt är en favorit bland deckarfynden! Kristina Ohlssons bok blev en riktig läsar- och lyssnarfavorit när den kom sent i höstas. Den inleds med att finansmannen August Strindberg anländer till Hovenäset i Bohuslän samma blåsiga natt som den mycket omtyckta läraren Agnes spårlöst försvinner. Han flyttar dit för att förverkliga sin dröm och öppna ”Strindbergs second hand”. Men hela västkustidyllen skakas av Agnes försvinnande. Polisen söker efter den försvunna läraren dag och natt samtidigt som hoppet om att hitta henne vid liv krymper. Vad är det hon har råkat ut för? Och varför får August den obehagliga känslan av att han själv sitter på en del av gåtans lösning?

Köp boken här.

7. Med hjärtat som insats av Simona Ahrnstedt

10 guldkorn att fynda på årets bokrea

Ett reatips för alla feelgoodälskare! Med hjärtat som insats är Simona Ahrnstedts senaste bok om revansch, livsval och passion. Efter en skyddad uppväxt valde Dessie att gå sin egen väg, idag är hon livvakt och exmilitär. Det går bra på jobbet, med vännerna – och Tinderdejterna. Men hon bär på en hemlighet som kan rasera allt. Sam är den fattige invandraren som på egen hand har skapat ett hotellimperium – lika ökänd för sina lyxiga sviter som sitt vilda förflutna. När Sam behöver en livvakt väljer han Dessie – mot hennes vilja. De delar ett mörkt förflutet, svek i ungdomen har lämnat oläkta sår. Medan en okänd fiende trappar upp insatserna måste Dessie och Sam hejda den livsfarliga attraktion som hotar att explodera. De intalar sig att en gång är ingen gång, men inget är så enkelt.

Köp boken här.

Läs mer: Simona Ahrnstedt kompromissar aldrig med sitt kvinnofokus

8. Den högsta kasten av Carina Rydberg

10 guldkorn att fynda på årets bokrea

Fynda Carina Rydbergs kultklassiker! Den högsta kasten från 1997 har beskrivits som obeveklig och skoningslös. Efter en förödande resa till Indien befinner sig Carina återigen på sin favoritplats: vid bardisken på en av Stockholms mest klassiska restauranger PA & Co. Där sitter skådespelare och musiker, advokater och servitörer, de utvalda och de oönskade. Hon förälskar sig i en av stamgästerna, en advokat, men vad vill han egentligen? Leker han med henne, ingår hon i något slags spel? En bok om besatthet, svek och hämnd, och dessutom en sedeskildring från nattens Stockholm.

Köp boken här.

9. Normala människor av Sally Rooney

10 guldkorn att fynda på årets bokrea

”En modern Jane Austen” och ”Irlands Lena Dunham”. Sally Rooney har kallats för den första stora millenialförfattaren och vi är nog inte ensamma om att vilja ha den här snygga kärleksromanen hemma i bokhyllan. I Normala människor (som man nu kan förboka inför bokrean) möter vi Connell och Marianne som växer upp i samma småstad. Han är en populär fotbollskille, hon är rik men ensam. De börjar prata för att sedan ligga och kort därefter göra slut. Så fortsätter det, hela vägen till universitetet i Dublin. Där är rollerna plötsligt omvända: Marianne omges av människor som vill vara henne nära medan Connell sluter sig inåt.

Köp boken här.

10. Den obeboeliga planeten av David Wallace-Wells

10 guldkorn att fynda på årets bokrea

Den obeboeliga planeten har hyllats av kritikerkåren och skapat en våg av globalt engagemang för klimatkrisens allvar.

Det var med den ödesmättade meningen ”Jag lovar er, det är mycket värre än ni tror” som David Wallace-Wells inledde sin artikel Den obeboeliga planeten som snabbt blev den mest lästa i New York Magazines historia. Boken bygger ut artikelns premisser och här försöker författaren ge en sannare bild av klimatförändringarnas förödande konsekvenser, i polemik mot det önsketänkande som velat tona ner efterverkningarna.

Köp boken här.

 

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!