Boktips! Här är böckerna vi bara måste läsa i sommar
Böckerna

Boktips! Här är böckerna vi bara måste läsa i sommar

Av: Tove Kullenberg
Publicerad: 20 april 2018

Så fort solen och värmen kommer börjar vi genast längta efter de där semesterdagarna med en bok i hängmattan. Här är böckerna vi på SelmaStories-redaktionen slänger oss över i sommar.  

Dagarna i solstolen närmar sig och det är helst enkelt hög tid att planera semesterläsningen.  Här är några av de böcker som vi på SelmaStories-redaktionen gärna läser i sommar.

Toves val:
Mellan himmel och hav av Anna Fredriksson

Anna Fredriksson kan verkligen konsten att skriva om Sveriges Provence –  Österlen – så att man riktigt känner doften av hav och sanden mellan tårna.  Det går inte att ta miste på att Anna kan miljöerna, och älskar dem – och svårt är väl att göra annat?  Dessutom har hon ett alldeles unikt sätt att berätta på, det är lågmält, vardagligt och samtidigt väldigt spännande, med ett sådant dramatiskt driv att man  bara måste läsa vidare. Den här gången skriver hon om tre generationer kvinnor: mormor Vanja 72 år, Sally 49 år och Josefin 23 år, som alla bär på sina hemligheter.

Läs mer: Succéförfattaren: Jag blev ofta övergiven som barn

Konturer av Rachel Cusk

Kanadensiska Rachel Cusk har jämförts med Karl-Ove Knausgård och hennes nya bok har hyllats av bland andra Jeffrey Eugenides (författaren till en riktig favoritbok, Middlesex). Då blir iallafall jag nyfiken!

Huvudpersonen i Konturer är författaren Faye, som står mitt i en livskris efter en skilsmässa. Boken utspelar sig under en sommarvecka i Grekland där hon ska hålla i en skrivarkurs. Redan på planet dit får hon ta del av stolsgrannes livshistoria, och så fortsätter det – Faye visar sig vara en person folk gärna öppnar sig för. Och hon träffar många intressanta människor på plats i Grekland…

Moas val:

En halv gul sol av Chimamanda Ngozi Adichie

Bokomslag En halv gul sol av Chimimanda Ngozi Adichie

Efter att två personer inom loppet av ett dygn har sagt att det är ”bland det bästa jag har läst i mitt liv” känner jag att jag bara måste läsa den. Helst nu genast.
Boken skildrar 60-talets Nigeria där inbördeskriget totalt vänder upp och ner på livet för de två välbärgade och extremt olika tvillingsystrarna Olanna och Kainene. Chimamandas fantastiska språk och förmåga att fängsla sina läsare gör att de nästan 700 sidorna bara kommer swischa förbi.

Läs även: 12 böcker om jämställdhet alla borde få läsa i skolan

Johannas val:

Detta ska passera av Cecilia Davidsson

Detta ska passera Cecilia Davidsson

Jag älskar verkligen att läsa om moderna livsöden, som gärna får börja i tonåren. Så jag är väldigt förväntansfull inför Cecilia Davidssons nya roman Detta ska passera. Den handlar om  Sara som åker till Tyskland som barnflicka, lever på lögner och halvsanningar för att undkomma en klibbande pojkvän och en oberäknelig mor. Långt senare gör hon en resa tillbaka för att komma i kapp sitt liv.

Stekta gröna tomater på Whistle stop café av Fannie Flagg

 

Stekta gröna tomater Fannie Flagg

För ett tag sedan intervjuade jag Katarina Bivald som kommer med ny bok i höst och hon påminde mig som sin – och min! – favoritbok från början av 1990-talet: Stekta gröna tomater på Whistle stop café av Fannie Flagg. En helt underbar bok om kvinnlig vänskap och kärlek – tänk er lyckan när jag samma helg hittade den i en låda i källaren, sönderläst och älskad. Den ska jag läsa om i helgen!

Annas val:

Ingen jämfört med dig  av Jonas Brun

Ingen jämfört me dig, Jonas Brun

Jag läste ut den här boken på en dag, man kan verkligen känna sommarvärmen och solen när man läser och passar perfekt en solig dag. Samtidigt vilar något mörkt över hela berättelsen.

Sommaren är ovanligt het. På radion går Sinéad O’Connors Nothing compares 2 U i ständig loop. Stewe är på landet med sina föräldrar, tristessen och hemligheterna är lika tryckande som värmen. Men i det tomma lantstället en bit ner för älven har någon flyttat in, en äldre kille med solblont hår. Deras blickar hakar i varandras.

Här finns fler lästips för dig som slukar böcker

 

En sida till? Fortsätt läs!