8 nya lästips för sommarens bokcirkel
Böckerna

8 nya lästips för sommarens bokcirkel

Allt man vill efter att ha läst ut en bok är ju att få prata den. Och att kombinera det med en picknick utomhus gör det inte mindre trevligt. Vi har listat några nya böcker där det finns mycket att diskutera tillsammans.

Av: SelmaStories
Fotograf: Getty & Shutterstock

Allt man vill efter att ha läst ut en bok är ju att få prata den. Och att kombinera det med en picknick utomhus gör det inte mindre trevligt. Vi har listat några nya böcker där det finns mycket att diskutera tillsammans.

Bok 1

"Allt vi inte sa" av Sara Osman

Giftig vänskap och rasismens konsekvenser är två ämnen att diskutera utifrån Sara Osmans debut till samtidsroman. Den handlar om Amanda som är bäst på fest, kanske lite väl bra. Och Sofia som briljerar men är advokatbyråns enda svarta kvinna. Och Caroline som har allt, minus en miljon Instagramföljare. De tre vännerna avnjuter vuxenlivets förrätt i Stockholms innerstad. På ytan är allt bra. Där under pågår något helt annat.

Bok 2

"Fråga mig igen" av Mary Beth Keane

Relationsromaner brukar passa bra för bokcirkeln! Mary Beth Keanes bok handlar om två unga par som flyttar in på samma gata i en småstad utanför New York. Lena Gleeson längtar efter vänskap, Anne Stanhope avvisar henne. Men deras barn Kate och Peter finner varandra med en vänskap och kärlek som är självklar från start. Bakom stängda dörrar står dock allt inte rätt till, och en våldsam tragedi påverkar båda familjerna under årtionden. Hur mycket kan man egentligen förlåta?

Bok 3

"Catfight" av Johanna Wester

”Tjejer är så falska” eller ”kvinnor klarar inte av att samarbeta”. I den nya debattboken Catfight går Johanna Wester till botten med idén om kvinnor som missunnsamma rivaler. Hon skriver om hur kvinnliga gemenskaper nedvärderas och förhindras, utan att vi ens tänker på det. Och genom att avslöja myterna om kvinnor i grupp visar boken hur vi kan hindra dem från att fortsätta gå i arv.

Abigail Deans psykologiska thriller sägs vara omöjlig att lägga ifrån sig. Det handlar om Lex Gracie. Hon vill inte tänka på sin familj, inte heller på föräldrarnas skräckhus där hon och hennes syskon tvingades växa upp. Och hon vill inte tänka på sin identitet som Flicka A – flickan som till slut rymde och befriade sina syskon. Som framgångsrik advokat i New York har det varit enkelt för Lex att undvika de smärtsamma minnena, men när modern dör i fängelset kommer hennes förflutna ikapp henne. Plötsligt måste hon förenas med syskonskaran och möta den barndom hon gjort allt för att glömma. Men vad döljer vi egentligen för varandra, och kan minnen förråda oss?

Bok 5

"Älskade barn" av Ashley Audrain

Ashley Audrains psykologiska thriller har under våren gjort succé i USA och här i Sverige är den nominerad till läsarpriset Årets bok. Det handlar om Blythe som vill ge sitt barn all den kärlek hon själv undanhölls när hon växte upp. Men hon har det inte lätt med sitt första barn Violet och Blythe inser att det måste vara något fel med flickan – eller med henne själv. Efter en familjetragedi blir Blythe övertygad om att hennes värsta farhågor är sanna.

Bok 6

"Flicka, kvinna, annan" av Bernardine Evaristo

Bernardine Evaristos roman berättar om tolv öden och har tagit världen med storm. Amma är en radikal pjäsförfattare som i medelåldern ser sin karriär ta fart. Nu ska hon sätta upp en pjäs på National Theatre, ett genombrott som förunnats få svarta dramatiker. I publiken sitter gamla vänner och partners, var och en med sin egen historia, och med olika erfarenheter av att leva som svart i England.

Bok 7

"Blodskam" av Caroline Engvall

Caroline Engvall är författaren som gjort sig känd för sitt stora engagemang och synliggörande av sexuella övergrepp, och för sina spänningsromaner. Nu inleder hon en ny serie i Thailand och i norra Sverige. Första boken, Blodskam handlar om en familj som hoppas att en utlandssemester ska bli början på ett nytt, lyckligare liv. Men det festliga nyårsfirandet i Thailand går inte som de tänkt sig.

Bok 8

"Ingen kommer att tro dig" av Anna Kölén

Anna Köléns debut till samtidsroman handlar om Daphne. Hon jobbar som bartender, pluggar litteraturvetenskap och har lovat att aldrig mer dejta. Då möter hon Leo. I honom finner hon både den stora kärleken och en inträdesbiljett till den litterära världen. De gifter sig snabbt och Daphne tror att livet äntligen fallit på plats, när allting ännu en gång brister. Från barndomens småstad bär hon med sig känslan av att inte höra till, av att inte bli trodd. Men när metoo blir ett faktum inser hon att hon en gång för alla måste våga möta det hon så gärna vill stänga dörren om.

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Jag accepterar villkoren.

En sida till? Fortsätt läs!