Sommarens pärlor! 14 böcker att läsa och älska i sommar
Boktips

Sommarens pärlor! 14 böcker att läsa och älska i sommar

Mysrys på Österlen, psykologisk spänning om föräldraskap och svindlande kärlek. Sommaren bjuder på massvis med bra läsning. SelmaStories har valt ut 14 böcker att tillbringa semestern med.

Av: Elsa Sjögren
Fotograf: Getty
Publicerad: 02 juli 2021

Mysrys på Österlen, psykologisk spänning om föräldraskap och svindlande kärlek. Sommaren bjuder på massvis med bra läsning. SelmaStories har valt ut 14 böcker att tillbringa semestern med.

Bok 1

Lämna världen bakom dig av Rumaan Alam

Inbunden
219 kr
Köp boken

Semester.
Ett sommarhus i oväntad radioskugga.

Två privilegierade familjer som plötsligt tvingas dela på utrymmet.
En katastrof.

Rumaan Alams roman Lämna världen bakom dig gjorde succé bland både läsare och kritiker när den gavs ut i USA hösten 2020, i sommar är den utan tvekan en av säsongens mest hajpade böcker. Romanen nominerades till National Book Award och ska bli tv-serie med Julia Roberts och Denzel Washington i huvudrollerna.

Bok 2

Döden går på visning av Måns Nilsson, Anders De La Motte

Inbunden
229 kr
Köp boken

Den första delen i Anders de la Mottes och Måns Nilssons pusseldeckarserie ”Morden på Österlen”. Stjärnmäklaren Jessie Anderson hittas mördad i samband med en husvisning på Österlen. Den fyrkantige och något bufflige kommissarien Peter Vinston är på besök i trakten men dras in i utredningen. Till sin hjälp får han den lokala polisassistenten Tove Esping, oerfaren men ambitiös och vaken. Till en början retar sig de båda kollegorna på varandra, men snart formar de en motvillig vänskap i katen på sanningen. För i de idylliska byarna på Skåneslätten lurar en mördare. Frågan är bara vem.

Bok 3

Flicka, kvinna, annan av Bernardine Evaristo

Inbunden
219 kr
Köp boken

Amma är en radikal pjäsförfattare som i medelåldern ser sin karriär ta fart. Nu ska hon sätta upp en pjäs på National Theatre, ett genombrott som förunnats få svarta dramatiker. I publiken sitter både gamla vänner som partners, alla med egna historier och erfarenheter av att leva som svart i England. Flicka, kvinna, annan är en kollektivroman där tolv öden interfolieras. Tillsammans skapar rösterna ett modernt körverk som tagit världen med storm.

Bok 4

Pestön av Marie Hermanson

Inbunden
219 kr
Köp boken

Det är 1925 i Göteborg när överkonstapel Nils Gunnarsson blir kallad till de laglösa vrakarnas kåkstad. Bland de fallfärdiga barackerna vid ån ligger en död man som vrakarna har bärgat ur vattnet. Den okände mannen leder Gunnarsson på en jakt, först till stadens finare kretsar och senare till den beryktade Pestön. Ön fungerade tidigare som karantänstation, där sjömän hölls isolerade för att inte sprida smitta. Men vad försiggår där nu? Och vem är mannen som hålls fången på ön? För att lösa gåtan får Gunnarsson återigen hjälp av den försigkomna Ellen Grönblad.

Bok 5

Det är någonting som drar i mig av Elin Persson

danskt band
179 kr
Köp boken

Efter sin kritikerhyllade första roman De afghanska sönerna är Elin Persson tillbaka med en ny bok för unga vuxna. Andréa känner ett starkt behov att lämna barndomen bakom sig för något större. Hennes ensamstående mamma orkar inte gå upp ur sängen och hänget med barndomskompisen Anja känns inte givande längre. Något måste hända. En kväll hoppar hon in i Alex blå epa och känner äntligen något som liknar frihet. Men att lämna flickrummet, leken och hemligheterna har ett pris.

Bok 6

Medan världen ser på av Anna Larsson

Inbunden
219 kr
Köp boken

Romanceälskarens måste-läsning i sommar! Förlagsekonomen Sara gillar sitt lugna liv i Stockholm, men tvingas iväg på en tjänsteresa till Hollywood tillsammans med förlagets guldkalv. I Hollywood träffar hon stjärnskådisen John Williams som till en början verkar vara precis så arrogant som hon misstänkt. Men precis som hon har han hemligheter och oläkta sår. Sara och John inleder en trevande relation men de har vitt skilda liv och drömmar – har deras kärlek en chans?

Bok 7

Flicka A av Abigail Dean

Inbunden
229 kr
Köp boken

En psykologisk thriller som beskrivs som omöjlig att lägga ifrån sig. Abigail Deans Flicka A är ett mörkt familjedrama om svek och lojalitet. Lex Gracie vill inte tänka på sin familj, inte heller på föräldrarnas skräckhus där hon och hennes syskon tvingades växa upp. Och hon vill inte tänka på sin identitet som Flicka A – flickan som till slut rymde och befriade sina syskon. Som framgångsrik advokat i New York har det varit enkelt för Lex att undvika de smärtsamma minnena, men när modern dör i fängelset kommer hennes förflutna ikapp henne. Plötsligt måste hon förenas med syskonskaran och möta den barndom hon gjort allt för att glömma. Men vad döljer vi egentligen för varandra och kan minnen förråda oss?

Bok 8

Älskade barn av Ashley Audrain

Inbunden
219 kr
Köp boken

Blythe vill ge sitt barn all den kärlek hon själv undanhölls när hon växte upp. Men när dottern Violet föds är det något som inte stämmer. Det måste vara något som är fel med Violet, eller med henne själv När en tragedi drabbar familjen blir Blythe övertygad om att hennes värsta farhågor är sanna. Älskade barn är en gastkramande roman om när moderskapet inte blir som man hoppades, men allt man fasade för.

Bok 9

Anteckningar om sorg av Chimamanda Ngozi Adichie

danskt band
149 kr
Köp boken

Sommaren 2020 förlorade Chimamanda Ngozi Adichie sin älskade far. Sorgen blev överväldigande för författaren och situationen komplicerades av att den inträffade mitt under pandemin. Precis som många andra var hon strandsatt långt ifrån sin familj. Anteckningar om sorg är en djupt personlig essä där Adichie skriver om den stora saknaden efter förlusten och om sorgens väsen.

Bok 10

"Kvinnor som vi" av Dolly Aderton

En bok för dig som älskar Sally Rooney. Nina George Dean är 32 år gammal och en framgångsrik matskribent bosatt i London. Men att passera 30-årsstrecket har inte inneburit den okomplicerade befrielse som Nina hoppats på. En dag träffar hon den charmiga Max via en dejtingapp, har lyckan vänt? Men från att ha förklarat henne sin eviga kärlek på det mest romantiska sätt, går han plötsligt inte att få tag på. Det är som att Max har försvunnit från jordens yta.

Samtidigt planerar Ninas ex sitt bröllop och hennes bästa vän väntar sitt andra barn. När Ninas pappa glider allt längre in i demensens dimma drömmer hon sig tillbaka till ungdomens sorglösa vänskaper och relationer.

Bok 11

Rose är borta av Katja Kettu

Inbunden
219 kr
Köp boken

Ettu inser att Rose är förvunnen från deras hem i Minnesota. Hos polisen får han än en gång veta att det är fyrtio år sedan hans hustru försvann. När parets dotter återvänder är pappan svårt sjuk men har börjat minnas. Bit för bit fogar hon ihop bitarna till berättelsen om Rose och Ettu men också till sin egen historia med rötter hos finska immigranter och amerikansk ursprungsbefolkning.

Bok 12

Kvinnor jag tänker på om natten av Mia Kankimäki

Inbunden
239 kr
Köp boken

Mia Kankimäki säger upp sig från jobbet, hyr ut lägenheten och reser till Tanzania för att följa Karen Blixen. Hon reser till Japan för att se hur den världsberömda konstnären Yayoi Kusama lever och söker bortglömda renässanskonstnärer i Florens. Kankimäki inspireras av äldre tiders äventyrare, som Nellie Bly, amerikanskan som 1890 reste jorden runt på 72 dagar med bara en handväska. Om de här kvinnorna klarade sig i världen för hundra år sedan, varför inte hon? En fantastisk reseberättelse och självbiografi för alla som drömt om att resa till platserna de läst om.

Bok 13

Där isarna råmar av Jennie Lundgren, Ulrika Lundgren Lindmark

Inbunden
219 kr
Köp boken

Snön tinar och djupt inne i de norrbottniska skogarna hittas en cykel, som visar sig tillhöra en pojke vars försvinnande har förbryllat polisen. Irene har nyligen lämnat Stockholm för jobbet som polis i yttre tjänst, men på stationen i Kalix hamnar hon snart i konflikt med både chefer och fördomsfulla kollegor. I den glest befolkade bygden försiggår samtidigt verksamhet som undgår lagen. I en liten by bor flickan Nina med sin moster och sin allvarligt sjuka mamma. Framtiden är oviss, och mosterns vänner är farliga vänner. Mellan islossning och lövsprickning trappas en jakt upp, där människors sanna väsen ska träda i dagen.

Bok 14

Allt vi inte sa av Sara Osman

Inbunden
219 kr
Köp boken

Sofia briljerar i karriären men är advokatbyråns enda svarta kvinna. Amanda är bäst på fest, kanske lite väl bra. Caroline har allt förutom tillräckligt många många följare på Instagram. De tre vännerna lever i Stockholm, och på ytan är allt bra. Men där under döljer sig hemligheter och förakt. Allt vi inte sa är en berättelse i gränslandet mellan psykologisk spänning, mörk underhållning och samtidsroman i fritt fall och utan bromsanordning.

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!