De 17 bästa julklappsböckerna att lägga under granen
Boktips

De 17 bästa julklappsböckerna att lägga under granen

Av: Elsa Sjögren
Publicerad: 02 oktober 2018

Satsa på hårda paket under granen och ger bort en bok eller två i julklapp. SelmaStories tipsar om de bästa julklappsböckerna 2018 för deckarfantasten, feel good-älskaren och många fler.

Till personen som älskar feel good

1. Sju dagar med familjen av Francesca Hornak

Bokomslag för Sju dagar med famljen
En bok som passar utmärkt att läsa i mellandagarna. Under långhelgen är hela familjen Birch för första gången på länge samlade under ett tak. De två föräldrarna och de båda vuxna döttrarna har alla egna hemligheter som de tvingas konfrontera under dessa sju dagar. När en oväntad gäst dyker upp ställs allt på sin spets.

Boken finns här.

2. Krutgummor på krigsstigen av Catharina Ingelman-Sundberg

Bokomslag för Krutgummor på krigsstigen
Två systrar och ett gäng kvinnor, alla över 70 år gamla, har fått nog av vapenskramlande galenskaper från världens ledare och slår med finess till mot vapenindustrin. De drar upp riktlinjer för sitt motstånd och tränar i civil olydnad. En dag uppenbarar det sig att de trevliga grannarna inte alls försörjer sig på att odla äpplen och tillverka must, utan snarare gör vapenaffärer med militärer och länder i krig. För att ta sig an grannarna anlitar kvinnorna en 15-årig hacker — med dramatiska konsekvenser. Ges med fördel till en annan krutgumma.

Boken finns här.

3. Förälskad i trubbel av Sarah Title

Färälskad i trubbel
Liam är bibliotekarie och bor i en liten stad på den amerikanska östkusten. Han älskar vänligheten, nyfikenheten och det lilla biblioteket som han jobbar på. En dag återvänder Johanna sitt staden och blir samtalsämnet på allas läppar. Efter ett tillbakadraget skivkontrakt och en farmor med ett brutet ben har hon tvingats tillbaka till sin tråkiga hemstad. Hon springer in i Liam vart hon än vänder sig, kanske kan hans närvaro göra staden lite mindre tråkig trots allt. Läs för mysig och modern romance om kärlek och bibliotekarier.

Boken finns här.

Till deckarfantasten

4.Katharinakoden av Jørn Lier Horst

Bokomslag för Katarinakoden
Fallet med Katharina Haugens försvinnande löstes aldrig och för 24:e året i rad plockar kommissarie Wisting fram papperen. Han har genom åren utvecklat en vänskap med den kvarlämnade maken. Men när kommissarie Wisting gör sitt årliga besök är stugan tyst och mörk, nu verkar även maken Martin Haugen vara spårlöst försvunnen.

Boken finns här.

Läs om fler deckartips: Här är vinterns hetaste deckare

5.Silvervägen av Stina Jackson

Silvervägen
Sedan tre år tillbaka tillbringar Lelle de ljusa sommarnätterna med att köra bil. Han kör utmed väg 95, den som kallas för silvervägen. För tre år sedan försvann hans 17-åriga dotter spårlöst, försvinnandet gnager sönder honom. Samtidigt anländer Meja och hennes mamma till orten Glimmersträsk. Meja är 17 år, lika gammal som Lelles dotter var när hon försvann. När en ung flicka försvinner blir Mejes och Lelles öden sammanlänkade. Silvervägen har utsetts till ”Årets bästa svenska kriminalroman” av Svenska deckarakademin.

Boken finns här.

6.Kvinnan i fönstret av AJ Finn

Bokomslag för Kvinnan i fönstret
En psykologisk thriller som har kallats för ”en av årets absolut bästa deckare” lär göra få besvikna. Anna Fox lever ett ensamt och isolerat liv i sin lägenhet i New York. Hon tillbringar sina dagar med att dricka vin, se på Hitchcockfilmer och spionera på sina grannar. När familjen Russell flyttar in i huset på andra sidan gatan ser de till ytan ut att vara den perfekta familjen. Men en kväll blir Anna vittne till något som hon inte borde ha sett och hennes värld rasar samman.

Boken finns här.

7. Vintereld av Anders de la Motte

Vintereld
Lucianatten 1987 utbryter en våldsam brand i en skånsk stugby och en ung kvinna dör i lågorna. I den följande polisutredningen ställs vänner mot varandra och familjer splittras innan en mordbrännade till sist erkänner. 30 år senare får Laura Aulin ärva den nedbrunna stugbyn av sin faster. Det är första gången sedan branden som hon återvänder till området och hennes närvaro rör upp känslor. Samtidigt börjar Laura misstänka att fastern kommit något på spåren innan hon dog och tvingas ifrågasätta sina minnen från lucianatten.

Boken finns här.

8. Lazarus av Lars Kepler

Lazarus
En död man hittas i en lägenhet i Oslo och när polisen öppnar frysboxen gör de ett fruktansvärt fynd. Offret är en dittills okänd gravskändare och trofésamlare. En tysk kommisarie tar kontakt med Joona Linna och ber om hjälp med ett mordfall på en camping utanför Rockstock. Mönstret som Joona ser framträda är vansinnigt men samtidigt omöjligt att ignorera.

Boken finns här.

Till personen som vill känna känslor

9. Kring denna kropp av Stina Wollter

bokomslag för kring denna kropp av stina wollter
En självbiografi där Stina Wollter ger sig ut på upptäcksfärd i den egna kroppens historia och det som har berört, sänkt, lyft och invaderat den. Hon skriver om motstånd, ideal, sorg och de olika kvinnorna som lever i Stina.

Läs också: Stina Wollter: ”Jag har inte hunnit sörja min mamma — det pågår nu”

Boken finns här.

10. Till minne av en villkorslös kärlek av Jonas Gardell

Bokomslag för Till minne av en villkorslös kärlek
Efter framgångarna med Torka aldrig tårar utan handskar är Jonas Gardell tillbaka med en stor, episk roman. Det är en bok om författaren och hans familj — och framför allt ett porträtt av Jonas Gardells excentriska mamma Ingegärd Rasmussen. Ingegärd är nära att dö när hon föder sonen Jonas, men när hon ser in i hans ögon förstår hon att hon måste fortsätta leva för hans skull. De två bildar ett förbund som de aldrig ska bryta.

Boken finns här.

Läs mer: 14 rörande romaner om sorg, saknad och förlust

11. Bön till havet av Khaled Hosseini

Bokomslag för Bön till havet
Författaren till Flyga drake och Tusen strålande solar har skrivit en ny roman som garanterat kommer få tårkanalerna att öppnas. Bön till havet är inspirerad av det som hände Alan Kurdi, den 3-åriga syriska pojken som drunknade i Medelhavet 2015. På en strand vaggar en pappa sin sovande son i väntan på gryningen och en båt som de hoppas ska ta dem till ett nytt hem. Han berättar för sin pojke om barndomens somrar, sin farfars gård i Syrien och hur staden Homs myllrade av liv innan bomberna började falla.

Boken finns här.

Till personen som mest kollar på Youtube

12. Mot framtiden av Clara Henry

Bokomslag för Mot framtiden
Clara Henry har skrivit ytterligare en rolig och inspirerande guide till feminism. Med Mot framtiden ställer hon frågor om vad feminism är, varför det behövs, vad som skiljer ett ”catcall” från en komplimang och hur man förhåller sig till privilegier. Clara Henry blandar humoristiska reflektioner med personliga erfarenheter i en bok som passar den som vill få en lättillgänglig introduktion till feminism.

Boken finns här.

Läs mer: Böckerna som väcker feministen i dig

13. Ni vann aldrig av Lisa Jonsson och Pernilla Karlsson

Bokomslag för Ni vann aldrig
Youtubern Misslisibell berättar om mobbningen som gjorde högstadiet till ett helvete. I takt med att hon blev alltmer populär på Youtube eskalerade mobbningen i vardagen och utfrysning, skitsnack och näthat var något som Misslisibell utsattes för varje dag. Hon berättar om just hennes erfarenheter av mobbning, dess konsekvenser och hur följarna blev räddningen. Boken tar även upp fakta om vad mobbning och näthat är och vad man kan göra om en själv eller ens barn blir utsatt.

Boken finns här.

Till personen som hänger i Litteraturgäris

14. Pappaklausulen av Jonas Hassen Khemiri

Bokomslag för Pappaklausulen
En av höstens mest omsnackade böcker handlar om en pappa som återvänder till Sverige och familjen som han en gång övergav. Nu är dottern gravid med fel man, sonen har fått egna barn och vill att pappan, som nu är farfar, ska ta hand om sig själv. Jonas Hassen Khemiri har skrivit en roman om familjehemligheter, kärlek, svek, blodsband och hur man försöker fortsätta vara en familj.

Boken finns här.

15. Se på oss nu av Geir Gulliksen

Bokomslag för Se på oss nu
50-åriga Hans har varit gift med Ingunn sedan han var 36 år gammal. Efter att ha sett en videoinspelning från ett bröllop börjar han fundera över hur lycklig han faktiskt är i det här äktenskapet. Samtidigt träffar han den mycket yngre, nyblivna mamman Harriet. Hans dras till henne och försöker reda ut sina känslor utan att såra sin fru.

Boken finns här.

16. Rich Boy av Caroline Ringskog Ferrada-Noli

Bokomslag för Rich Boy
Har du en bokälskare i din närhet som inte läste Rich Boy i somras? Ge bort den i julklapp! Caroline Ringskog Ferrada-Noli har skrivit en roman som gestaltar tre generationers kvinnoliv. Marianne kommer från en borglig familj på Lidingö som fallit samman efter pappens död, något som har gjort Marianne till en osäker kvinna. I 60-talets Stockholm läser hon till psykolog och är feminist, fast hon inte riktigt vet hur hon ska omsätta det i praktiken. Hon träffar den karismatiske Kaj och trots ett allt mer våldsamt beteende vill hon inte lämna honom.

Boken finns här.

Till fotbollsälskaren

17. Jag är fotboll av Zlatan Ibrahimovic och Mats Ohlsson

Bokomslag för jag är fotboll
Alla älskar inte att sluka böcker, men väldigt många är intresserade av Zlatan. Jag är fotboll är en bilddriven självbiografisk bok om fotbollsspelarens liv och karriär. Vi får läsa om åren i Malmö FF till Manchester United och flytten över Atlanten till nuvarande klubben LA Galaxy. Zlatan berättar om hur det var att gå från underdog till superstjärna och känslan av att alltid behöva vara bättre för att bli accepterad som svensk. I boken finner du även intervjuer med tränare, vänner och spelare såväl som samlad statistik över Zlatans karriär.

Boken finns här.

En sida till? Fortsätt läs!