Här är böckerna där kvinnorna slår tillbaka
Böckerna

Här är böckerna där kvinnorna slår tillbaka

Hösten 2017 gick till historien. Det finns ett tydligt före och efter – kvinnor vägrar acceptera förtryck och övergrepp en sekund till. Vi har letat upp klassiska och aktuella böcker på temat #metoo. De handlar om kvinnor som utsätts, som slår tillbaka, tar plats. 

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 15 december 2017

Hösten 2017 gick till historien. Det finns ett tydligt före och efter – kvinnor vägrar acceptera förtryck och övergrepp en sekund till. Vi har letat upp klassiska och aktuella böcker på temat #metoo. De handlar om kvinnor som utsätts, som slår tillbaka, tar plats. 

Inte så farligt av Roxane Gay

Här är böckerna där kvinnorna slår tillbaka

Roxane Gay samlar 30 röster om övergrepp, våldtäkt och sexuella trakasserier i denna råa och rättframma antologi. Hur är det att leva i en kultur där frågan tycks handla om när, inte om, en kvinna ska utsättas för någon form av sexuellt våld? Och hur är det för män att navigera i våldtäktskulturen, antingen de är likgiltiga inför den, arbetar för att få slut på den, eller bidrar till den i stort eller smått.

Konsten att bli känd av Caitlin Moran

Här är böckerna där kvinnorna slår tillbaka

I 90-talets London prövar 19-åriga Johanna Morrigan sina vingar bland britpops och wannabes. En kväll går hon hem med den populära skandalkomikern Jerry Sharp, och det snart florerar ryktena. Hur ska en ensam ung kvinna kunna stoppa en känd, inflytelserik man? En rolig och rättfram roman om vänskap, kärlek och att bli vuxen som även riktar skarp kritik mot patriarkatet och musikbranschen.

Män kan inte våldtas av Märta Tikkanen

Tova Randers, frånskild bibliotekarie och tvåbarnsmor, firar sin födelsedag. Hon går på restaurang, hon dansar, hon följer med en man hem. Och blir våldtagen. Tova Randers bestämmer sig för att hämnas. Hon ska våldta mannen och anmäla sig till polisen.

Män kan inte våldtas väckte hetsig debatt när den kom ut 1975. Den blev snabbt en klassiker, har översatts till tio språk och även filmats.

Foxfire av Jocye Carol Oates

Fem tonårstjejer i 1950-talets USA blandar blod och sluter ett hemligt förbund för att hämnas alla orättvisor och förödmjukelser de utsätts för – de kallar sig Foxfire. Kanske drömmer de också om att bli sedda. Det är långt från knallröd grafitti till billån och utpressning. Men ännu längre kommer de att gå. Till sist för långt.

Befrielsen av Maria Sveland

En roman  om det mest förbjudna – kvinnors hämnd. En serievåldtäktsman härjar i den lilla staden och medan kvinnorna tar omvägar runt parken och ser till att få sällskap hem, bestämmer sig en annan grupp för att det får vara nog. De kallar sig Kvinnornas Befrielsefront och börjar slå ner oskyldiga män för att få polis och samhälle att reagera.

Befrielsen är en berättelse om det sexuella våldet som finns i allas vår närhet, varje dag, varje timme. Det som skär genom varje kultur, varje land, varje tid. Hur ska vi kunna förstå det? Är det överhuvudtaget möjligt?  En berättelse som ställer de svåraste frågorna, om att vägra ge upp, om vänskapen den största och om våra mödrar, vardagshjältinnorna. Om att slå tillbaka.

Rädslans geografi av Anja Snellman

Filosofisk-psykologisk thriller om radikalfeminismen. Huvudpersonen, tandläkare och mor till två små tvillingpojkar, skriver tillsammans med sex andra utvalda kvinnor in sig vid ett seminarium ”Rädslans geografi och destruktiv feminism«” Under möten som blir alltmer våldsupptrappade genomför gruppen attacker mot män i Helsingforsnatten.

Rädslans geografi väckte enormt uppseende när den kom ut i Finland 1995.

Dirty Weekend / En jävla helg av Helen Zahavi

Helen Zahavis Dirty weekend (En jävla helg) och särskilt huvudpersonen Bella är en riktig 90-talsikon.. Bella blev en sorts feministisk personifiering av ilskan efter 1980- och 90-talens backlash. Hon bestämmer sig helt enkelt att det är NOG  av ovälkomna inviter och tar saken i egna händer.

Gudarna av Elin Cullhed

Bita, Lilly och Jane, a.k.a Janne, är sexton år och bor i Tierp.  Lilly är ihop med skolans guldgosse. När det kommer fram att han slår henne bestämmer sig Bita och Janne för att göra något. De måste hämnas. På Tierp, vuxenvärlden och alla sviniga, curlade killar. Och de ska göra det tillsammans.

Rent hus av Louise Boije av Gennäs

Det här är en historia om makt.
Om kärlek, saknad och ensamhet.
Om den lilla människan i skuggan av de styrande.

Det här är berättelsen om Siri, en kvinna med tankar, själ och minnen.
En kvinna som städar i Riksdagshuset.
En kvinna som ser mer än andra.

Plötsligt är revolutionen här.

Moxie av Jennifer Mathieu

Moxie är tonåringen som får nog. Nog av sexistiska klädkoder i skolan, trakasserier i korridoren, taskiga kommentarer och, framför allt, regler. Så hon startar en feministisk tidning som hon delar ut –  och det blir starten på en revolution.
Moxie ges ut på svenska 2018 av förlaget Gilla böcker.

Dialogen fortsätter av Elin Wägner

Författaren, journalisten och feministen Wägner var aktiv i kampen för kvinnlig rösträtt, v och blev som andra kvinna efter Selma Lagerlöf invald i Svenska Akademien 1944. Dialogen fortsätter från 1932 är en av hennes mest politiska böcker som lyfter Elin Wägners starka tro på att kvinnor, när de fått rösträtt och juridiskt mer lika möjligheter som männen, skulle förändra samhället inifrån.

Skuggorna av Katarina Wennstam

För ”skuggorna” är fängelse eller böter inte nog.  För dem gäller bränt för bränt, sår för sår.  Bokstavligen. I Skuggorna möter vi en annorlunda sorts brottslingar. De ser sig mer som rättsinstans. Om en man blivit dömd för ett brott, suttit av sitt straff och kommit ut igen, är det inte säkert att skuggorna tycker att han sonat sin skuld till samhället. För om det är en man som misshandlat eller förgripit sig på en kvinna så står de där och väntar på honom, på att få slå till och tillfoga sår för sår, brännmärke för brännmärke, syra för syra. De är starka, snabba och osynliga, och lika snabbt som de dyker upp ur skuggorna försvinner de igen.

Allt det där jag sa till dig var sant av Amanda Svensson

Hon tror hon har hittat kärleken på skrivarskolan – i själva verket är relationen trevande, konstig och destruktiv. Men in på arenan kliver då någon helt annan … Allt det där jag sa  till dig var sant är en  berättelse om en ung kvinna och hennes kamp för en egen identitet, om hur lätt det är att tappa sig själv och låta andra göra en ont.

Sekten på dimön av Mariette Lindstein

På en dimmig och vindpinad ö utanför Bohusläns kust har en New Age-rörelse slagit sig ner. Den karismatiske ledaren Franz Oswald har utvecklat en lära, ViaTerra, som sägs återställa kroppens naturliga balans. Sofia Bauman har precis avslutat sina universitetsstudier och dras till ViaTerra. Men när sommaren ger vika och höstdimman driver in över ön börjar Sofia undra om hon blivit indragen i en sekt.

Egalias döttrar av Gerd Brantenberg

Bildresultat för egalias döttrar

En klassiker. I landet Egalia äter männen p-piller, klämmer in sig i trånga särkar och bär pehå. Trött på att betraktas som mindre kompetent, på sexuella trakasserier och maktlöshet bildar den unge Petronius till slut Mansligan, en maskuliniströrelse, och gör uppror mot kvinnoförtrycket. Gerd Brantenbergs Egalias döttrar är en träffsäker parodi på det moderna patriarkatet.

Hägring 38 av Kjell Westö

Fru Wiik känner sig inte särskilt duglig. Hon jagas av minnen från inbördeskriget, då hon var sexton år gammal och tvingades uppleva saker hon försökt glömma sedan dess. En dag hinner minnena ikapp henne. Mer kan inte avslöjas här utan att förstöra läsupplevelsen…

Av Johanna Stenius och Elsa Gellermark

En sida till? Fortsätt läs!