9 nya debutböcker att upptäcka hösten 2021
Böckerna

9 nya debutböcker att upptäcka hösten 2021

En deckardebut om ett försvinnande i nyårsnatten, en historisk roman om två kvinnoöden i Hälsingland och en poesidebut om Saddam Hussein. Litteraturhösten 2021 bjuder på flera intressanta debutböcker. Här är några att lägga på att-läsa-listan!

Av: SelmaStories
Fotograf: Getty
Publicerad: 16 augusti 2021

En deckardebut om ett försvinnande i nyårsnatten, en historisk roman om två kvinnoöden i Hälsingland och en poesidebut om Saddam Hussein. Litteraturhösten 2021 bjuder på flera intressanta debutböcker. Här är några att lägga på att-läsa-listan!

Bok 1

"Dit du går, följer jag" av Lina Nordquist

Lina Nordquist debuterar med en historisk roman i augusti. Det handlar om Unni, Armod och lille Roar som vid sekelskiftet 1900 flyr från Norge för att finna ett nytt hem. I Hälsingland slår de sig ner i ett ödetorp i skogen mellan människoland och vildmark. Sjuttio år senare sitter Kåra vid köksbordet som Armod byggde. Hon planerar begravningen för sin svärfar Roar. Vad var det egentligen som hände för länge sedan, när Roars föräldrar kom till huset?

Bok 2

"Kräldjursmemoarer" av Silje Ulstein

"Olidligt spännande". Så skrev en recensent i norska Dagbladet om Kräldjursmemoarer som nu finns på svenska. I Silje Ulsteins psykologiska thriller försvinner 11-årige Iben från sin mamma Mariam i köpcentret. Mariams omedelbara reaktion är flykt. Hon sätter sig i bilen och kör. Långt. Ett kollektiv skaffar sig en pytonorm som sällskapsdjur. När Liv möter ormen Nero för första gången blir hon alldeles överväldigad. Hon trodde inte att det var möjligt för henne att känna så starkt inför ett levande väsen.

Johanna Hedmans hypade debutroman såldes till sju länder innan den ens hade kommit på svenska. I Trion får vi följa Thora, Hugo och August – tre vänner i tjugoårsåldern som studerar i Stockholm. Det handlar om klass, kärlek och identitetssökande och debutanten har jämförts med irländska Sally Rooney.

Bok 4

"Dödsängel" av Axel Burénius

En kontemplation över livet och döden. Axel Burénius debut beskrivs som tät och nervig berättelse om medmänsklighet. Romanen tar sin utgångspunkt i en trafikolycka utanför Bollnäs. Lastbilschauffören Ivar Järve får tre unga människors liv på sitt samvete och plötsligt förändras allt. Intensivt medveten om allt i sin närhet, om ljuden och snön, inleder Ivar ett samtal med sig själv. En svindlande tankeström tar form där det vardagliga ställs mot det extraordinära.

Bok 5

"Glaspojken" av Zanyar Adami

Zanyar Adamis debuterar med en självbiografisk uppväxtskildring. Pojken, som är bokens berättarröst, föds i början av 80-talet av två kurdiska gerillasoldater. Det upptäcks att han har en blodsjukdom som utan rätt vård kan innebära döden. Han lämnas hos sina morföräldrar, men familjen tvingas fly kriget från Iran till Irak där de överlever svält och bombanfall. De lyckas skicka pojken till Sverige där han som ensamkommande femåring hamnar hos en fosterfamilj. Året därpå flyr även föräldrarna och pojken får äntligen bo med dem. Men föräldrarna är nedbrutna och förtvivlade över att ha lämnat pojkens syster i Kurdistan.

Bok 6

"Prologer" av Elnaz Baghlanian

En lyrisk berättelse om moderskap, arv och migration. Så beskrivs Elnaz Baghlanian debutbok som kommer i augusti. Diktjaget i Prologer räknar ner veckorna medan hennes mage växer. Hon försöker skilja kroppen från sorgen, sorgen från minnet. Kan minne gå i arv? Där hon befinner sig är handdukarna broderade med släktingars initialer. Hennes förflutna skär sig med den här platsen.

Bok 7

"Ett gott nytt år" av Malin Stehn

I Malin Stehns debut till spänningsoman försvinner 17-åriga Jennifer från en fest. I en annan del av staden skålar hennes mamma Lollo in det nya året med sina gamla vänner, Nina och Malena. De har inte så mycket gemensamt längre, men familjernas nyårsfirande är fortfarande tradition. När föräldrarna vaknar efter en kväll med för många glas och lite för mycket ärlighet är mardrömmen ett faktum. Försvinnandet sätter vännernas värld i gungning och mörka hemligheter tvingas upp till ytan. Hur väl känner de varandra? Och vad hände egentligen på nyårsnatten?

Bok 8

"Saddam Husseins nya roman" av Ali Derwish

Ali Derwich blandar fiktion med dokumentärt material i sin poesidebut. Författaren Ali lever med Saddam Hussein vid sin sida, en diktator som är lika mycket vålnad som faktisk person, lika fruktansvärd som mänsklig. Med absurd, våghalsig humor skrivs Saddam Hussein fram. För att Ali ska stå ut med att möta denne fruktade diktator skapas vännen Samir, i vilken författaren kan lägga allt sitt tvivel.

Bok 9

"Brev till mannen" av Bianca Kronlöf

Komikern och skådespelaren Bianca Kronlöf skriver brev till olika män hon mött. Till pappa och farfar. Till den ofödde sonen. Till ragget. Till dig som gått på myten och till dig som aldrig har höjt handen. Debutboken, som kommer i september, handlar om känslor, sex, våld och maskulinitet.

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Jag accepterar villkoren.

En sida till? Fortsätt läs!