8 nya debutböcker att upptäcka i sommar
Boktips

8 nya debutböcker att upptäcka i sommar

Plötsligt händer det: personen som i åratal har skrivit och drömt om att bli publicerad debuterar. SelmaStories listar några av sommarens nya debutböcker! Här finns allt från en poetisk berättelse om en uppväxt i Paris till en kulinarisk feelgoodroman av en kock.

Av: SelmaStories
Fotograf: Getty
Publicerad: 22 juni 2022

Plötsligt händer det: personen som i åratal har skrivit och drömt om att bli publicerad debuterar. SelmaStories listar några av sommarens nya debutböcker! Här finns allt från en poetisk berättelse om en uppväxt i Paris till en kulinarisk feelgoodroman av en kock.

Bok 1

Kärlekens exil av Sandy Harry Ceesay

Inbunden
209 kr
Köp boken

Sandy Harry Ceesays poetiska debutroman handlar om Kamil och Peti. Under uppväxten flyttar de från Sverige till Paris med familjen. Deras gambiske pappa älskar staden, men livet på 2 rue Lamarck slås sönder när mamman dör. När Kamil som ung vuxen utsätts för ett hatbrott kompliceras hans relation till fadern. Samtidigt pågår den spirande kärlekshistorien mellan Kamil och jämnårige Lamin.

Bok 2

Ambassadören på Portland Place av Denize Karabuda

Inbunden
219 kr
Köp boken

I Denize Karabudas romantiska debut får läsaren bekanta sig med William Fogelström. Han har precis blivit utnämnd till ambassadör i London när hans fru Louise meddelar att hon vill satsa på sin egen karriär i Sverige. Trots att relationen länge gått på sparlåga står William ändå handfallen och han saknar sin dotter Julia. När årets Nobelpristagare i litteratur tillkännages åker William hem till författaren Constance Miller för att gratulera. Det blir starten på en kärleksaffär som ställer hela Williams liv på ända.

Läs mer: Mind the gap! 8 romaner som utspelar sig i London

Bok 3

Sommarsorger av Nina De Geer

I podden Debutera eller dö har vi under flera år kunnat följa Nina De Geers resa och slit för att bli publicerad. Tillslut blev drömmen till verklighet då hon i våras debuterade med Sommarsorger. Romanen handlar om Agnes. Hennes liv med man och barn i den välbärgade villaförorten hade kunnat vara perfekt. Men hon har mer gemensamt med den trotsiga barnflickan i huset mittemot än med grannarna. Och hon vill inte veta vem hon är utan sin man Martin. Men så ser Agnes något hon inte borde, och hennes förflutna gör sig påmint. Återigen måste hon uppfinna sig själv.

Bok 4

Sarek av Ulf Kvensler

Inbunden
219 kr
Köp boken

Ulf Kvenslers psykologiska thriller kom i våras och har redan nominerats till Årets bok av Bonniers Bokklubbar. Hans debutbok handlar om några vänner som ska fjällvandra. Tre av dem brukar ta en årlig tripp till Sarek och den här gången följer en fjärde person med – Milenas kille Jacob. Han är trevlig men Anna får känslan av att hon känner igen honom. Vandringen utvecklas snart till en mardröm och beslutet att låta Jacob följa med får konsekvenser som de aldrig hade kunnat ana..

Läs mer: 20 nya deckare att sträckläsa i sommar

Bok 5

Detransition, baby av Torrey Peters

Inbunden
219 kr
Köp boken

En både rolig och sorglig rom-com om moderskap. Så beskrivs Torrey Peters debut och bästsäljare som vi tror kan väcka många frågor inför bokcirkel-träffen. Läsaren möter Reese. Hon har destruktiva relationer med gifta män och är olyckligt kär i sitt ex. Amy, ex:et, har genomgått en detransition och lever åter som man. Han saknar visserligen Reese men har andra saker att ta tag i. För trots hormonbehandlingarna har han lyckats göra sin chef gravid. När han återser Reese slås han av tanken: tänk om en annan slags familj är möjlig?

Översättare: Julia Gillberg

Bok 6

Hannas Sweet Deli av Kristina Ahlström

Inbunden
219 kr
Köp boken

Kocken Kristina Ahlström debuterar med en feelgoodroman som bjuder läsaren på en kulinarisk läsupplevelse! Det handlar om Hanna Dahlman. Hon är 48 och har precis blivit lämnad av sin man Erik efter ett långt äktenskap. Hanna vill helst bara gå under jorden. Men hennes son Carl, den unge stjärnkrögaren, föreslår att hon ska driva hans nya satsning: ett trendigt café på Södermalm i Stockholm. Där ska hon få jobba med det som hon älskat sedan barnsben – att baka. Hannas Sweet Deli är fött. Och i sin egen trappuppgång möter hon en dag en farligt attraktiv och uppvaktande man. Men vågar hon tro på kärleken igen?

Bok 7

Allt jag finner i er ska jag finna i mig av Malin Ekman

Inbunden
229 kr
Köp boken

Journalisten och USA-korrespondenten Malin Ekman debuterar med en roman om arv och familjerelationer.

”Mamma säger att man kan dö när som helst, så det gäller att ta vara på livet, det är ingen idé att ångra sig. Men för Anna är det en tillvaro färgad av overklighetskänslor och oro, och hon vet vad mormor tycker om mammas olika val i livet.”

Bok 8

Drömmar till salu av Ada Wester

Bokförläggaren Ada Westers debutroman handlar om två kvinnor i olika tider. De söker båda sin väg i livet, och kommer båda till samma plats: ett hus på den sörmländska landsbygden. Anni har ärvt huset av sin farmor Ester. Hon ska sälja det och då huset är är fullt av femtiotalsmöbler och trakten full av loppisar så startar hon Instagramkontot Drömmar till salu. Här visar hon upp sitt ”underbara” liv på landet. Ett liv som egentligen är ganska ensamt. I alla fall tills Love dyker upp.

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

ljudböcker