10 nya debutböcker att upptäcka sommaren 2021
Böckerna

10 nya debutböcker att upptäcka sommaren 2021

En deckare som utspelar sig i de norska fjällen, en roman som föddes i kölvattnet av metoo och en lyrisk berättelse om att vara anhörig. SelmaStories har listat några av sommarens debutromaner.

Av: SelmaStories
Fotograf: Getty
Publicerad: 24 maj 2021

En deckare som utspelar sig i de norska fjällen, en roman som föddes i kölvattnet av metoo och en lyrisk berättelse om att vara anhörig. SelmaStories har listat några av sommarens debutromaner.

Bok 1

"Där isarna råmar" av Jennie Lundgren och Ulrika Lundgren Lindmark

Lundgren & Lundgren – så heter den nya deckarduon som består av svägerskorna Jennie och Ulrika som nu debuterar med spänningsromanen Där isarna råmar. Det är när snön tinar som en cyklas hittas djupt inne i de norrbottniska skogarna. Den visar sig tillhöra en pojke vars försvinnande har förbryllat polisen. Irene har nyligen lämnat Stockholm för jobbet som polis i yttre tjänst, men på stationen i Kalix hamnar hon snart i konflikt med både chefer och kollegor. I bygden försiggår samtidigt verksamhet som undgår lagen. I en liten by bor flickan Nina med sin moster och sin allvarligt sjuka mamma. Framtiden är oviss, och mosterns vänner är farliga vänner. Mellan islossning och lövsprickning trappas en jakt upp, där människors sanna väsen ska träda i dagen.

Bok 2

"Allt vi inte sa" av Sara Osman

Sara Osman debuterar med en samtidsroman om giftig vänskap och rasismens konsekvenser. Det handlar om Amanda som är bäst på fest, kanske lite väl bra. Och Sofia som briljerar men är advokatbyråns enda svarta kvinna. Och Caroline som har allt, minus en miljon Instagramföljare. De tre vännerna avnjuter vuxenlivets förrätt i Stockholms innerstad. På ytan är allt bra. Där under pågår något helt annat.

Bok 3

"Patient" av Sofia Dahlén

Sofia Dahléns prosalyriska debut om anhörigskap har fått fina recensioner. Patient handlar om en byggingenjör vars syster blir tvångsintagen på psyk. Till en början verkar fysikens lagar fortfarande gälla. Men för varje nytt självmordsförsök framstår naturvetenskapen som allt mer ödesmättad. Till slut återstår bara frågan: hur hålla den vid liv, som hela tiden vill dö.

Bok 4

"Jag är visst någonting" av Ida Ali Lindqvist

Ida Ali-Lindqvist skildrar i sin debutbok sina år på Hasselakollektivet i Hälsingland, ett av Sveriges mest omtalade behandlingshem. Hon kommer dit i mitten av nittiotalet. Här kanske hon äntligen kan få hjälp att förstå varför hon inte mår bra. Och här finns människor som förstår livets allvar. Men parallellt med det goda pulserar oron inom henne. Hon vill inte göra ledarna besvikna. Hon ska ta tag i sitt liv och göra rätt för sig. Framför allt ska hon bli en arbetarunge som de slipper skämmas för.

Bok 5

"Ett fall mot döden" av Randi Fuglehaug

Randi Fuglehaugs deckardebut utspelar sig bland norska fjäll och fjordar. Under en uppvisning störtar en fallskärmshoppare till marken. Undersökningar visar att någon har saboterat småbarnsmamman Veslemøy Lilands fallskärm, och den tragiska olyckan förvandlas till mord. Vem vill ta hennes liv – och varför? Journalisten Agnes Tveit har just återvänt från Oslo och börjat arbeta på lokaltidningen i sin hemstad. När hon börjar forska i fallet upptäcker hon snart att den idylliska staden Voss döljer mörka hemligheter.

Bok 6

"Sista sommaren" av Eleonore Holmgren

Eleonore Holmgren har skrivit en feelgoodberättelse om oväntad vänskap. Adam är utkastad hemifrån och på flykt från en knarklangare när han desperat bryter sig in i ett hus på Lindö i Stockholms skärgård. Där överraskas han av 86-åriga Britta, en vresig och bestämd dam som mot sina barns vilja har rymt till sitt älskade sommarställe. Britta låter Adam stanna eftersom hon inser att hon behöver hjälp. Han får betala för mat och uppehälle genom att jobba hårt och följa hennes minsta nyck. Till en början gnisslar det ordentligt mellan dem, men långsamt börjar en vänskap växa fram som kommer att förändra dem båda. Det blir en magisk sommar – en av de bästa i Brittas liv.

Abigail Deans debutthriller och mörka familjedrama sägs vara omöjlig att lägga ifrån sig. Det handlar om Lex Gracie som vill inte tänka på sin familj. Inte heller på föräldrarnas skräckhus där hon och hennes syskon tvingades växa upp. Och hon vill inte tänka på sin identitet som Flicka A – flickan som till slut rymde och befriade sina syskon. Som framgångsrik advokat i New York har det varit enkelt för Lex att undvika de smärtsamma minnena, men när modern dör i fängelset kommer hennes förflutna ikapp henne. Plötsligt måste hon förenas med syskonskaran och möta den barndom hon gjort allt för att glömma. Men vad döljer vi egentligen för varandra och kan minnen förråda oss?

Bok 8

"Vera Malms vidunderliga äventyr" av Tomas Tivemark

”Livet från den ljusa sidan” möter ”Forrest Gump”. Den beskrivningen får i alla fall oss att bli sugna på Tomas Tivemarks feelgoodberättelse. När Vera Malm fyller arton år dör hennes morfar. Det är hos honom hon har växt upp, det är han och hans gård som varit hela hennes värld. Nu kastas hon ut i ett Sverige hon vet alldeles för lite om. Tillsammans med sin ko Ella hamnar Vera i Stockholm där hon lär känna en vresig reklamman, en politiker som bara vill göra gott, en före detta värsting och en tjej som kan allt om influencers. Det blir en resa som kommer att förändra inte bara Vera och de människor som hon träffar, utan hela Sveriges framtid. Ingenting är sig likt efter att man har fått möta Vera Malm.

Bok 9

"Älskade barn" av Ashley Audrain

Ashley Audrains psykologiska thriller har under våren gjort succé i USA, och är nominerad till läsarpriset Årets bok. Läsaren får träffa Blythe som vill ge sitt barn all den kärlek hon själv undanhölls när hon växte upp. Men hon har det inte lätt med sitt första barn Violet och Blythe inser att det måste vara något fel med flickan – eller med henne själv. Efter en familjetragedi blir Blythe övertygad om att hennes värsta farhågor är sanna.

Bok 10

"Ingen kommer att tro dig" av Anna Kölén

I Anna Köléns debut till samtidsroman får vi bekanta oss med Daphne. Hon jobbar som bartender, pluggar litteraturvetenskap och har lovat att aldrig mer dejta. Då möter hon Leo. I honom finner hon både den stora kärleken och en inträdesbiljett till den litterära världen. De gifter sig snabbt och Daphne tror att livet äntligen fallit på plats, när allting ännu en gång brister. Från barndomens småstad bär hon med sig känslan av att inte höra till, av att inte bli trodd. Men när metoo blir ett faktum inser hon att hon en gång för alla måste våga möta det hon så gärna vill stänga dörren om.

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!