Stora spänningslistan! 21 nya deckare att läsa hösten 2021
Boktips

Stora spänningslistan! 21 nya deckare att läsa hösten 2021

Från brutala mordhistorier till mysiga pusseldeckare. Hösten 2021 bjuder på mycket nytt i spänningsgenren! Vi har gjort en lista för alla deckarfantaster – och här hittar du nyheter från författare som Stephen King, Åsa Larsson och Arne Dahl.

Av: SelmaStories
Fotograf: Getty
Publicerad: 11 augusti 2021

Från brutala mordhistorier till mysiga pusseldeckare. Hösten 2021 bjuder på mycket nytt i spänningsgenren! Vi har gjort en lista för alla deckarfantaster – och här hittar du nyheter från författare som Stephen King, Åsa Larsson och Arne Dahl.

Bok 1

"Mannen som dog två gånger" av Richard Osman

Gillade du Torsdagsmordsklubben? Britten Richard Osmans pusseldeckare har hyllats av både läsare och kritiker. I uppföljaren, som kommer i höst, råkar Ibrahim på äldreboendet Cooper Chase illa ut vid ett rån. Förövaren är en 16-årig pojke med band till den lokala knarkdrottningen Connie. Elizabeth, Ron och Joyce bestämmer sig omedelbart för att sätta fast den skyldige. Den svindlande jakten på de inblandade blir upptakten till en rad ovanliga och blodiga händelser som leder till oväntade avslöjanden.

Bok 2

"Fädernas missgärningar" av Åsa Larsson

I september kommer Åsa Larssons sista bok om åklagaren Rebecka Martinsson! I Fädernas missgärningar blir hon ombedd att utreda ett preskriberat mord. Martinsson går motvilligt med på detta, fast hon egentligen är arbetstrött och slutkörd. Snart har hon även en ny mordutredning på sitt bord. Spåren löper samman och leder också till mörka hemligheter i hennes egen familjehistoria.

Bok 3

"Ur förtärande eld" av Paula Hawkins

Sträckläste du också Kvinnan på tåget ? Nu kommer en ny thriller av Paula Hawkins .

När en ung man hittas brutalt mördad på en husbåt i London väcks frågor kring tre kvinnor som kände honom. Stökiga Laura som spenderade natten på båten var den som sist sågs i offrets hem. Carla är hans sorgedrabbade moster, som redan sörjer en annan familjemedlems plötsliga död. Miriam är den nyfikna grannen som uppenbart inte berättar allt hon vet för polisen. Tre kvinnor med olika kopplingar till offret, tre kvinnor som av olika anledningar hyser agg och bär på sorg. Tre kvinnor, som vare sig de är medvetna om det eller inte, brinner inombords av längtan efter att få något tillbaka efter allt de fått utstå.

Arne Dahl är aktuell med en ny bok i thrillerserien Berger och Blom. I den femte och fristående boken går vårvinter mot försommar. Sam Berger, Molly Blom och inte minst deras poliskontakt Deer, som måste lära sig gå igen efter attacken som förändrade hennes liv, tycker sig märka ett oklart samband mellan de kroppar som en efter en hittas i den upptinande skärgården. Någon kommer att mörda igen. Kan Sam, Molly och Deer ingripa? Eller är sanningen bortom vad de kan föreställa sig?

Bok 5

"Debutanten" av Christina Erikson

Författaren Sandra Thulin har tagit sitt liv. Hon lämnar en förkrossad make och två små barn efter sig. När Sandras pappa kontaktar kommissarie Elias Svensson och ber honom undersöka självmordet öppnas fallet på nytt. Elias och Cornelia Lind börjar gräva i Sandras bakgrund och konstaterar snabbt att den fasad familjen Thulin visade upp dolde en sårigare verklighet. Men poliserna får inte bara information om Sandra och hennes familj, komprometterande uppgifter om Sandras pappa ställer utredningen på ända.

Bok 6

"Billy Summers" av Stephen King

Billy Summers är en yrkesmördare med hjärta – och den bästa i branschen. Nu vill han lämna sitt tidigare liv, det är bara ett sista jobb kvar. Billy är en av världens bästa krypskyttar, han är Irakveteran och en riktig Houdini som försvinner spårlöst när jobbet är gjort. Så vad skulle kunna gå fel? Tja, allt. Stephen Kings nya är en berättelse om kärlek, hämnd och en tvivelaktig hjältes försök till försoning.

Bok 7

"Inferno i snö" av Marie Bengts

I höst kommer Marie Bengts tredje pusseldeckare. I nya Inferno i snö är det år 1957 och några dagar innan jul. Hannah Lönn och hennes faster Lilly är på väg till det öländska pensionat där de ska fira julafton. På vägen överraskas de av snöfåken och tvingas söka skydd på en närbelägen gård, där de får stanna tills stormen är över. Det visar sig snart att de kommit till ett allt annat än harmoniskt hushåll, och Hannah anar att de rent bokstavligt kanske har hamnat ur askan i elden.

Bok 8

"Väktarna" av John Grisham

I John Grishams Väktarna hittas en ung advokat skjuten till döds på sitt kontor. Misstankarna faller mot en av advokatens tidigare klienter, den unge svarte Quincy Miller. Miller fälls för mordet och döms till ett tjugotvåårigt fängelsestraff. Men Miller bedyrar hela tiden att han är oskyldig. Från sin cell försöker han få någon att intressera sig för hans fall. Till slut får han kontakt med byrån Guardian Ministries. När grundaren till byrån börjar engagera sig i Quincy Miller märker han snabbt att mäktiga människor såg till att sätta Miller i fängelse för tjugotvå år sedan.

I september kommer Box av den nya deckarduon Camilla Läckberg och Henrik Fexeus.

När en kvinna hittas död i en låda som genomborrats av svärd står polisen frågande: Rör det sig om ett urspårat trolleritrick eller ett extremt brutalt mord? Mina Dabiri är polisinspektör vid Stockholmspolisen och tar hjälp av mentalisten Vincent Walder. De gör kopplingar till ett tidigare fall, och inser att de jagar en hänsynslös seriemördare som måste stoppas. Men Minas och Vincents kantiga personligheter ställer till det. Båda bär dessutom på mörka hemligheter.

Bok 10

"Kaninfaktorn" av Antti Tuomainen

Antti Tuomainens Kaninfaktorn beskrivs som en humoristisk deckare.

Henri Koskinens älskar det förutsägbara. När han oväntat blir arbetslös och samtidigt får beskedet att hans bror Juhani är död och han ärvt broderns kaotiska äventyrspark YouMeFun, skakar hans ordnade och ensamma tillvaro som försäkringstjänsteman rejält. Horder av skrikande barn, en brokig skara anställda och våldsamma indrivare av broderns spelskulder blir en regelrätt mardröm, men i parken finns också den förtjusande driftansvariga Laura. Snart inser Henri att både parkens överlevnad och hans eget liv hänger på en skör tråd. Men också att han kan ha ett liv fyllt av äventyr och kärlek framför sig, om han bara vågar.

Bok 11

"Djävulens advokat" av Katarina Wennstam

Katarina Wennstam kommer med en ny bok i Justitia-serien! I Djävulens advokat är Nora Ljungberg försvunnen. Spåren pekar mot ett gammalt fall där mördaren aldrig dömdes för mord, utan bara för brott mot griftefriden. Det spektakulära fallet leder kriminalkommissarie Charlotta Lugn och journalisten Jane Wester tillbaka i tiden. Jane såg på nära håll hur mördarens advokat lyckades utnyttja de juridiska kryphålen, och kanske blev priset för högt?

Bok 12

"Ett gott nytt år" av Malin Stehn

I Malin Stehns debut till spänningsoman försvinner 17-åriga Jennifer från en fest. I en annan del av staden skålar hennes mamma Lollo in det nya året med sina gamla vänner, Nina och Malena. De har inte så mycket gemensamt längre, men familjernas nyårsfirande är fortfarande tradition. När föräldrarna vaknar efter en kväll med för många glas och lite för mycket ärlighet är mardrömmen ett faktum. Försvinnandet sätter vännernas värld i gungning och mörka hemligheter tvingas upp till ytan. Hur väl känner de varandra? Och vad hände egentligen på nyårsnatten?

Bok 13

"I mörkret" av Lina Areklew

En iskall vinternatt försvinner en fyraårig flicka från familjens landställe utanför Örnsköldsvik. Föräldrarna är utom sig av oro och hela trakten engageras i sökandet. Har hon lämnat huset frivilligt? Eller har någon fört bort henne? Snart visar det sig att ytterligare en familjemedlem är försvunnen och utredningen blir en kamp mot klockan för utredaren Sofia Hjortén och hennes kollegor. Fallet väcker starka känslor hos den höggravida Sofia, som tvingas riskera sitt och sitt ofödda barns liv för att ta upp jakten på en hänsynslös person som är beredd att offra ett barn för att få sin vilja igenom.

Bok 14

"Frusen timme" av Britt Peruzzi

Kriminalkommissarien Alda Luppi vid Nice-polisen får ännu ett svårlöst fall på sitt bord. Det är vinter på Franska rivieran och snön faller över Promenade des Anglais. Mitt under polisens årliga bal kommer ett larm. Ett svenskt par i 50-årsåldern har hittats döda i lägenheten de brukar hyra i badorten Beaulieu. Någon har skjutit dem under efter vad som ser ut att ha varit en kärleksnatt. För att lösa det komplicerade fallet tvingas Alda ta sig till den karga, svenska ön Ven. Under resan får hon tid att reflektera över sin egen livssituation och de svåra val hon måste göra.

Bok 15

"Windsorknuten" av S.J. Bennett

Det är vår 2016 och Drottning Elizabeth är på Windsor för att förbereda inför sin 90-årsdag, men allt avstannar en morgon när en gäst hittas död i ett av slottets sovrum. Allt pekar på att den unge ryske pianisten hängt sig, men Windsorknuten på slipsen får MI5 att fatta misstankar. Drottningen lämnar undersökningen till dem, i alla fall tills hon noterar att deras undersökning leder dem åt fel håll. Med hjälp av biträdande privatsekreterare Rozie Oshodi börjar Drottningen själv att nysta i fallet, i största hemlighet såklart, men snart är duon något på spåren.

Bok 16

"Plats 7 A" av Sebastian Fitzek

Psykiater Mats Krüger vet att det är irrationellt att vara flygrädd. Något annat han vet är att den sämsta platsen att sitta på – om något ändå skulle hända – är plats 7A. När han för första gången på tjugo år måste flyga för att träffa sin gravida dotter, bokar han därför plats 7A också. Men precis efter start får Mats ett telefonsamtal. Hans dotter och hennes ofödda barn är kidnappade – och den som ringer hotar med att mörda dem, om inte Mats övertygar piloten om att krascha planet och döda alla passagerare.

Bok 17

"Blickfångarna" av Mons Kallentoft

I oktober kommer Mons Kallentoft med en ny bok i Malin Fors-serien. Det är bitande vinter i Linköping. Ett gammalt fall med en mördad pojke gäckar kriminalinspektören och hennes kollegor. Vem är pojken? Hur hamnade han ensam på en äng, med vartenda ben i kroppen krossat? Så en dag ger sig en kvinna i Algeriet till känna: Jag är hans mamma. Malin Fors jagas av sina demoner, och ett nyligen kraschat förhållande. När fallet med pojken tätnar dras hon i en värld där hon inte ens vet vem hon själv är och tvingas inse att till och med den egna blicken kan vara en bedragare: ingenting är vad det först synes vara.

Bok 18

"Ärende 1569" av Jørn Lier Horst

Nu kommer den sista och fristående delen i Jørn Lier Horsts deckarserie om polisen William Wisting. I Ärende 1569 är han inne på sin andra semestervecka. På håll observerar han hur ett lokalt försvinnande blir till nationell angelägenhet med förstasidor. Agnete Roll har varit borta i tre dagar utan ett livstecken. Samtidigt hittar Wisting ett meddelande i brevlådan med en speciell kombination av tal som han förstår syftar till ett gammalt fall och att någon söker hans uppmärksamhet.

Bok 19

"Dalskuggan" av Viveca Sten

Läste du Offermakaren? Nu kommer den andra delen i Viveca Stens Åremorden. Det är sportlov när ett illa tilltygat lik hittas en bit utanför byn. Offret har inga kända fiender och Årepolisen står rådlös. Samtidigt har en frikyrklig sekt fått starkt fäste i de isolerade byarna nära norska gränsen. Den unga Rebecka drömmer om att tjäna Gud som trofast pastorshustru, men hon blir mer och mer utsatt och isolerad. Ingen tar hennes parti och snart fruktar hon för sitt liv. När nya hemligheter avslöjas börjar en allt mörkare historia nystas upp. Hanna Ahlander och hennes kollega Daniel Lindskog dras in i en komplicerad utredning som handlar om att överleva – till varje pris.

Bok 20

"Benvittring" av Johan Theorin

En man dör i ett stenras på en ödslig öländsk strand. På marken har han hunnit lägga en krans av rosor. När polisen Tilda Davidsson lyfter på kransen hittar hon benrester från en man som sist sågs i livet tillsammans med hennes 86-årige släkting, skepparen Gerlof. Gerlof är sjuklig och kraftlös, men måste ändå ta reda på varför en gammal tragedi ännu skapar rädsla och hat. Hat så starkt att mordet på stranden bara är början.

Bok 21

"Agenturen: Ett livsavgörande beslut" av Christina Larsson

Göteborg kokar av gängkriminalitet i Christina Larssons nya spänningsserie. Olika falanger strider om herraväldet och Louise Olsen, utredare vid sektionen för grova brott, hamnar mitt i stormens öga som nyckelvittne i en kommande rättegång. Vem kan hon lita på? Samtidigt är det något som är rejält fel med senaste fallet som hennes man, säkerhetsexperten Max, har åtagit sig.

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!