20 nya deckare att sträckläsa sommaren 2022
Boktips

20 nya deckare att sträckläsa sommaren 2022

Mystiska försvinnanden på Rivieran, brutala mord på Österlen och en minst sagt skrämmande mardrömsvandring i Sarek. Deckare hör sommaren till! SelmaStories har listat några nyheter i spänningsgenren som får dig att glömma både tid och rum.

Av: SelmaStories
Publicerad: 04 maj 2022

Mystiska försvinnanden på Rivieran, brutala mord på Österlen och en minst sagt skrämmande mardrömsvandring i Sarek. Deckare hör sommaren till! SelmaStories har listat några nyheter i spänningsgenren som får dig att glömma både tid och rum.

Bok 1

Isola av Katrine Engberg

Inbunden
199 kr
Köp boken

Nu kommer den fjärde delen i den danska deckarstjärnan Katrine Engbergs Köpenhamnserie! I Isola hittas ett lik i en park i Köpenhamn. Anette Werner blir ensam ansvarig för utredningen. Den leder henne till Bornholm och till Jeppe Kørner som har tagit tjänstledigt. Esther de Laurenti, pensionerad akademiker, är också på Bornholm. Hon ska skriva en biografi över antropologen Margrethe Dybris och i Dybris hus hittar hon brev och anteckningar som ger en överraskande bild av en händelse som kastar nytt ljus över det brott man försöker lösa. Läs mer: Allt du behöver veta om Köpenhamnserien

Bok 2

Sarek av Ulf Kvensler

Inbunden
199 kr 209 kr
Köp boken

Ulf Kvenslers nya psykologiska thriller handlar om några vänner som ska fjällvandra. Tre av dem brukar brukar ta en årlig tripp till Sarek och den här gången följer en fjärde person med – Milenas kille Jacob. Han är trevlig men Anna får känslan av att hon känner igen honom. Vandringen utvecklas snart till en mardröm och beslutet av låta Jacob följa med får konsekvenser som de aldrig hade kunnat ana. Visst låter det spännande?

Bok 3

Häger av Ann Cleeves

Inbunden
199 kr
Köp boken

Brittiskt deckarmys när det är som bäst! I Ann Cleeves Häger kallas poliskommissarie Matthew Venn till en mordplats i en konstnärsateljé. Den före detta läkaren Nigel Yeo har huggits till döds med en glasskärva. Yeo framstår som ett osannolikt mordoffer – vem kan ha velat honom ont? Utredningen för Matthew in i en härva av lögner som gör det svårt att skilja jobb och privatliv åt.

Bok 4

Svarta segel av Rebecka Edgren Aldén

Inbunden
199 kr
Köp boken

Rebecka Edgren Aldén (senast aktuell med biografin om och av Isabella Lövengrip) kommer nu med en psykologisk thriller som utspelar sig Stockholms skärgård.  I Svarta segel, som är den första delen i deckarserien Sjöräddarna, ligger en ensam segelbåt och driver på Möjafjärden. Sjöräddaren Annika går ombord på båten som är helt tom. Men har den verkligen slitit sig? Ankaret är ju upptaget och alla tampar ligger på plats.

Bok 5

Ett fynd att dö för av Måns Nilsson, Anders De La Motte

Inbunden
199 kr
Köp boken

Förra året kom den första delen i den hypade serien Morden på Österlen. Nu kommer Anders de la Mottes och Måns Nilssons andra pusseldeckare. I Ett fynd att dö för är det högsommar när en ökänd antikhandlare mördas på en antikmarknad. Kriminalkommissarie Peter Vinston dras in i fallet och får hjälp av Tove Esping på Simrishamnspolisen. Den omaka duon inser snart att antikvitetsvärlden är full av excentriska människor, gamla konflikter och gåtor som är ovanligt svåra att lösa. Frågan är bara vem som är beredd att döda i jakten på det stora fyndet?  

Bok 6

Sjöjungfrun av Anki Edvinsson Hedström

Hennes deckare Snöängeln lästes av många i fjol och nu är Anki Edvinsson Hedström aktuell med en ny bok. I Sjöjungfrun hittas en hemlös kvinna mördad i Umeälven. Poliserna Charlotte von Klint och Per får fallet på sitt bord och en jakt på mördaren inleds. Men allt förändras när en ung man ställer sig på Rådhustorget med en bombväst. Vad är det som händer i staden och hänger händelserna samman?

Bok 7

Hennes rykte av Sarah Vaughan

Inbunden
209 kr
Köp boken

Sarah Vaughan fick sitt genombrott med Efter skandalen. I sommar är hon aktuell med en rättegångsroman. Hennes rykte handlar om Emma Webster som brinner för politiken. Men ju tydligare hon profilerar sig som parlamentsledamot, desto mer hat och hot tvingas hon utstå. När Emma drar igång en kampanj för att skydda offer för hämndporr på nätet riktas mediernas strålkastarljus mot hennes eget privatliv. Kort därefter händer det ofattbara: en man hittas död i Emmas övernattningslägenhet i London. Och Emma anklagas för mord.

Bok 8

Mord i lönndom av Jan Mårtenson

Inbunden
209 kr
Köp boken

Mord i lönndom är den 50:e delen (!) i Jan Mårtenssons deckarserie. Den här gången har antikhandlare Homan tagit sig vatten över huvudet. En hög tjänsteman i Regeringskansliet anklagas för våldtäkt och behöver hans hjälp, och snart är han indragen i en härva av vapenexport, utländska underrättelsetjänster, Estonias förlisning och sist men inte minst en fal orm i det äktenskapliga paradiset. Tur att det finns kultur, antikviteter och kulinariska läckerheter att trösta sig med.

Bok 9

I skuggan av dig av Christina Erikson

Inbunden
199 kr
Köp boken

I juni kommer den femte delen i Christina Eriksons Forsete-serie. I skuggan av dig försvinner stjärnskådespelaren Philip Johnsson från sitt hem en natt. Hans fru påstår att hon inte märkte någonting – fastän hon också var hemma. Kriminalkommissarie Elias Svensson och hans kollegor kopplas in och snart framträder bilden av en bransch där många far illa – och följderna efter #metoo inte har varit positiva. Läs mer: Allt du behöver veta om Forsete-serien

Bok 10

Ensam ö av Britt Peruzzi

Inbunden
199 kr
Köp boken

Brit Peruzzi kommer med en ny Rivieran-deckare! Nice har sakta hämtat sig från det första covid-året, men två mystiska försvinnanden gör slut på friden. Vad har hänt 8-åriga Léon som försvann på vägen mellan skolan och gitarrlektionen? Och har 19-åriga Chloé från Nice frivilligt avvikit från ett kloster eller  blivit utsatt för ett brott? Kommissarie Alda Luppi kallas hem från sin semester och i en kamp mot klockan försöker hon lösa de båda fallen.

Bok 11

Sorgebarn av Caroline Engvall

Inbunden
199 kr
Köp boken

Caroline Engvall är aktuell med spänningsromanen Sorgebarn. Här möter vi Smilla. Hon har egentligen fullt upp med kärlek och jobb, men om bara några dagar är det minnesstund för Ella-Maria. Hon var tio år gammal när hon spårlöst försvann i Ormvattnet, byn där Smilla tillbringade sina barndomssomrar och där Smillas mormor Britta nu bor ensam på äldreboende. Smilla och hennes kompis var de sista som såg Ella-Maria i livet den där natten för snart tio år sedan. När Smilla får reda på att Britta ligger för döden återvänder hon till orten. Det blir en resa som blottar hemligheter som verkar hålla en hel by i sitt grepp. Läs mer: Norrländsk noir – 10 boktips för suggestiv läsning

Bok 12

Hemligheten av Anna Bågstam

Anna Bågstam ger ut en ny deckare i juni. I Hemligheten hittas affärsmannen Petter Larsson mördad på sitt kontor. Det är flickvännen Alex som hittar honom och hon inser snart att han dolt mycket för henne. Alex jobbar på en advokatbyrå där Petter var klient och kollegan Lydia verkar veta en hel del om hans hemligheter. Men Alex får inga svar från kollegan och tvingas fortsätta sitt grävande på egen hand…

Bok 13

Andra sidan månen av Mari Jungstedt

Inbunden
209 kr
Köp boken

Deckarstjärnan Mari Jungstedt är i sommar aktuell med en ny deckare i Málagasviten. I Andra sidan månen hittas ett par mördade på en enslig gård på Höga kusten.  Mannen är svensk, men bosatt i Málaga och kvinnan är spanjorska. Paret har skjutits ihjäl med pilbåge. Fallet visar sig ha kopplingar till Marbellas nedgångna hamnkvarter och skrämmande händelser i det förflutna. Hector Correa blir ansvarig för utredningen från spanskt håll och till sin hjälp har han svenskan Lisa Hagel. Läs mer: Oändlig läsning och lyssning – här är 31 bokserier att försvinna in i

Bok 14

Den natten av Gillian Mcallister

Inbunden
209 kr
Köp boken

Gillian McAllisters Den natten har toppat internationella bästsäljarlistor. Nu kommer spänningsromanen på svenska. Mitt i natten ringer en förtvivlad Frannie till sina syskon Cathy och Joe. När de hittar henne på den ensliga vägen som leder fram till familjens villa står det klart att hon kört på en man. Han ligger död i vägdammet och nu ber Frannie sina syskon om hjälp. Och med hjälp menar hon inte att ringa polisen.

Bok 15

En främling knackar på din dörr av Håkan Nesser

Inbunden
209 kr
Köp boken

En bok med tre kortromaner av spänningsmästaren Håkan Nesser. Det är en kväll i januari när det knackar på Judith Millers dörr. Hon öppnar utan att förstå att hennes liv just tagit en helt ny riktning. Att det här är tidpunkten som hon för alltid ska se tillbaka på som starten för både det bästa och värsta som hänt henne. På samma sätt anar inte heller Anna Kowalski och mannen som äger hästarna Svart och Brun att några steg åt ett nytt håll kan få sådana konsekvenser. Läs mer: Håkan Nesser kan inte sluta skriva (och tur är väl det)

Bok 16

Kvinnan som försvann av Johanne Hildebrandt, J.f. Sand

Inbunden
199 kr
Köp boken

Johanne Hildebrandts nya thriller bygger på ett verkligt fall. Kvinnan som försvann kretsar kring en operation som inte existerade – någon hade gått in i den militära underrättelsetjänstens datasystem och skapat ett falskt ID-nummer för att godkänna Anna Löwenskölds säkerhetsprövning. När Alice Rosengren på Säkerhetskontorets kontraspionage avslöjar en misstänkt rysk infiltratör finner hon sig plötsligt motarbetad. Någon läcker hennes identitet och snart utsätts hon för en brutal påverkanskampanj. I den kamp som följer ställs både rikets säkerhet och Alices egen familj på spel.

Bok 17

Grissly av Mons Kallentoft

Inbunden
209 kr
Köp boken

I Mons Kallentofts nya deckare hittas en känd influencer dumpad i en container. Liket har en exklusiv klocka på sig, och det är tydligt att det inte handlar om ett rån. Varför vill någon mörda en influencer? Zack Herry, Deniz och de andra i gruppen vid Särskilda enheten förstår direkt att det här bara är början. Början på ett spel där man inte vet vem som är marionett, och vem som har den egentliga makten. Där ytlighet och gränslöshet förstör liv. Läs mer: Alla böcker i Zackserien

Bok 18

Morden i Fleat House av Lucinda Riley

Inbunden
219 kr
Köp boken

Morden i Fleat House är en tidigare outgiven kriminalroman av Lucinda Riley – författaren till den populära Sju systrarna-serien som avled i cancer i fjol. Boken kretsar kring ett fall där en elev hittas död på en internatskola i Norfolk. Rektorn vill avfärda det inträffade som en olycka, men polisen kan inte utesluta att det rör sig om ett brott. Kriminalinspektören Jazmine ”Jazz” Hunter får utredningen på sitt bord och det visar sig att omständigheterna kring elevens tragiska död är minst sagt mystiska. Läs mer: Lucinda Riley – alla böcker i serien ”De sju systrarna”

Bok 19

För din skull av Kicki Sehlstedt

Inbunden
199 kr
Köp boken

I slutet av augusti kommer en ny del i Kicki Sehlstedts Probono-serie. Den nya deckaren utspelar sig i gängkrigens Stockholm och här är det kvinnorna som får berätta sin historia. I För din skull skjuts en ung kille till döds i en kolonistuga. Alla tror att han är ett offer i kriget om innerstadens droghandel, men när 15-åriga Mira tar på sig skulden ställs allt på ända… Läs mer: Alla böcker i Probono-serien

Bok 20

Agenturen. Två sidor av samma mynt av Christina Larsson

Inbunden
199 kr
Köp boken

I Christina Larssons nya deckare möter vi återigen utredaren Louise Olsen och hennes man, säkerhetsexperten Max. De befinner sig i Berlin där de nu är internationellt efterlysta för mord. När Agenturen får ett komplicerat uppdrag uppstår möjligheten att äntligen att få ihop tillräckligt med pengar för att kunna ta sig tillbaka till Göteborg och sätta dit polisområdeschefen Cato Wilhelmsson. Men ju längre tiden går blir det tydligt för dem att Cato är en farlig fiende som inte skyr några medel.

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!