Det är påsk – du må lese krim!
Boktips

Det är påsk – du må lese krim!

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 06 april 2017

I Norge läser de deckare under ”påsk-ferien”. En tradition värd att importera, precis som så mycket annat norskt (ja, fjärde säsongen av tv-serien Skam har också premiär)! Här listar vi de senaste deckarna att förgylla påskhelgen med – läses med fördel tillsammans med ett välfyllt påskägg och stor kopp te.

Baserat på egna upplevelser från Scientologin
Sekten på Dimön av Mariette Lindstein

På en dimmig ö utanför Bohusläns kust har en New Age-rörelse slagit sig ner. Den karismatiske ledaren Franz Oswald har utvecklat en lära, ViaTerra, som sägs återställa kroppens naturliga balans. Sofia Bauman har precis avslutat sina universitetsstudier och dras till ViaTerra. Men snart börjar hon undra om hon egentligen blivit indragen i en sekt?
Författaren Mariette Lindstein gick som tjugoåring med i den kontroversiella scientologirörelsen. Under tjugofem års tid arbetade hon på alla nivåer i kyrkan, inklusive toppen av hierarkin, på dess högkvarter utanför Los Angeles. 2004 rymde hon.

 

Mystiska krafter och dolda hemligheter i Norrland
Midnattssolens timme av Cecilia Ekbäck

En historisk spänningsroman om människor, hemligheter och ett mytiskt berg som kastar sin långa skugga över de invånare som lever där. Året är 1856. Magnus Stille blir skickad av sin svärfar, justitieministern, att kartlägga området runt Svartåsen i Lappland, men egentligen är uppdraget en täckmantel för ett helt annat: tre män – en präst, en lagman och en ännu oidentifierad man – har hittats mördade i en prästgård. En äldre same påstås ha utfört dådet och Magnus uppdrag är att försiktigt ta reda på vad det är som har hänt. Kungen är på väg att sälja de olönsamma gruvorna i Lappland och ingenting får störa den kommande affären. Svartåsen har redan rykte om sig att vara en plats med mystiska krafter och dolda hemligheter.

 

Suggestivt om sankmarker, biologi, barndom, död
Offermossen av Susanne Jansson

Mossmarken är en ödslig plats med dimhöljda vidder, hukande tallar och sjunkande jordar. En gång i tiden begravdes offer till gudarna här, och rykten säger att människor försvinner spårlöst än idag. Hit kommer den unga biologen Nathalie för att göra fältexperiment till sin doktorsavhandling om våtmarker. Snart står det dock klart att hennes egentliga ärende är mer personligt. När en kropp hittas nedsjunken i mossen ger det en skrämmande anledning att påbörja efterforskningar i det förflutna – såväl för polisen som för Nathalie personligen.

 

Gastkramande resa in mot mörkrets iskalla hjärta
 Inland av Arne Dahl

När den forne detektiven Sam Berger slår upp ögonen har han ingen aning om var han befinner sig. Allt är vitt, en värld utan tecken. Men så står Molly Blom vid hans sida, och han inser att de två är på flykt undan en rättvisa som slutat vara rättvis. Tillsammans får de ett oväntat uppdrag som rör ett obehagligt fall från det förflutna. Mördaren är sedan länge dömd och fängslad, men är han verkligen skyldig?

 

Norsk nagelbitare
Törst
av Jo Nesbo

En person hittas mördad i sitt hem. Kroppen är tömd på blod och polisen upptäcker bitmärken på halsen. Kan det handla om vampyrism – ett mycket omdiskuterat begrepp inom psykiatrin. Före detta utredaren Harry Hole övertalas att hjälpa till med fallet. Han vet bättre än många andra vad vissa människor är kapabla till, och flera av kriminalhistoriens värsta seriemördare var väl diagnostiserade som just vampyrister?

 

När rädslan skapar fruktansvärda konsekvenser
Häxan av Camilla Läckberg

Tionde delen i den populära Fjällbackaserien. När fyraåriga Linnea försvinner från en gård utanför Fjällbacka väcks tragiska minnen till liv. Fjällbackaborna ställer mangrant upp i sökandet, och till slut finner man henne, naken invid en skogstjärn. Skräcken sprider sig i det lilla samhället. Kan fler flickor vara i fara?

Provläs första kapitlet här

Av Stephanie Tärnqvist

Fakta

  • Påskekrim

    Påskekrim är en norsk tradition som sägs ha tagit sin början redan på 1920-talet. Det handlar om kriminalberättelser som passar att läsa under påskledigheten, gärna efter en härlig tur på fjället!

En sida till? Fortsätt läs!