Experterna: Här är höstens största boksnackisar
Böckerna

Experterna: Här är höstens största boksnackisar

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 15 september 2017

Dags för middag med vännerna, diskussioner och debatter. Då dyker de alltid upp: samtalen om böckerna som är i hetluften. Ovanligt bra, ovanligt vassa, speciella, politiska eller sorgliga.  Vi har bett några av de största bokbloggarna om hjälp att få veta vilka som gäller i höst. 

 

Breakfast book club


Den svavelgula himlen av Kjell Westö
Hans bästa bok hittills med en  romanvärld som man inte kan kliva ur trots att boken är utläst.


Eleanor Oliphant mår alldeles utmärkt  av Gail Honeyman

Kommer det snart att börja talas om. Är halvvägs igenom och den är en ”one of a kind”. Eleanor kommer alla vilja tala om.


Den tid då ljuset avtar av Eugen Ruge
Har kanske fått en ljum start men allt fler upptäcker den fantastiska berättelsen om familjen Umnitzer.

 

Feministbiblioteket


The Hate U Give
 
av Angie Thomas

En bok om rasmotsättningar i USA och i centrum står en 16-årig flicka som blir vittne till att en polisk skjuter hennes barndomsvän. Boken känns högaktuell och jag tror att det skulle kunna bli en bok många pratar om.


Nej är inte nog av Naomi Klein
En bok om Donald Trump och hur han lyckades bli USA:s president. Nej är inte nog kommer ut i september på Ordfront och det har potential att bli en snackis då många är desperata över förklaringar på hur sjutton han kunde vinna över Hillary Clinton. Dessutom blev det ju precis så illa som vi fruktade.


Dagar av ensamhet av Elena Ferrante
Vi har precis läst färdigt Elenas Ferrantes Neapelkvartett och hunnit känna tomhet hela sommaren. Då ger Norstetds ut en annan roman av henne. Det kommer definitivt att pratas om den i litteraturkretsar. Är den lika bra? Kan den fylla tomrummet Lina och Elena lämnat efter sig?

 

Fiktiviteter


Krokas av Elin Olofsson
En bok som många kommer läsa under hösten, Elin Olofssons skildringar av människor i glesbygd är alltid gripande och relaterbara. Den här gången är jag extra glad över att hon skrivit en roman som utspelar sig i efterkrigstidens Sverige, så historisk har hon inte varit sen debuten Då tänker jag på Sigrid.


Långt fall av Denise Mina
I Långt fall fördjupar sig deckarförfattaren Denise Mina i ett verkligt mordfall från 1950-talets Glasgow. Boken bör hamna på mångas favoritlistor i höst, inte bara för att Denise Mina hänger på true crime-trenden utan främst för att hon gör det så bra.


Det goda folket av Hannah Kent
En djupt efterlängtad bok av alla oss som föll handlöst för hennes En mörderska bland oss härom året. Också den här gången utspelar sig berättelsen i ett litet samhälle i förgången tid vilket förstås bådar gott för alla oss som längtat.

 

Enligt O


Exit väst  av Mohsin Hamid
Handlar om den pågående flyktingkrisen. Författaren kommer dessutom till Stockholm i oktober på Stockholm Literature och det ger säkert lite extra uppmärksamhet.


Barnvagnsblues av Ester Roxberg 
Jag är också väldigt nyfiken på Ester Roxbergs nya bok som även den tar upp ett viktigt ämne. Jag hoppas och tror att den kan läsa och diskuteras av många.


Norra Latin  av Sara Bergmark Elfgren
Låter riktigt bra. Jag gillar verkligen böcker som utspelar sig i skolmiljö, så kallad AKA-porr (böcker som utspelar sig i akademisk miljö, företrädesvis internatskolor och college, enligt bokbloggen Bokhora) .

 

Sincerely Johanna


Samtal med vänner av Sally Rooney
Med den här boken tror jag att många kommer att ha mycket att diskutera, i fikarummet och i bokcirkeln. Den unga kvinnliga huvudpersonen och hennes vänner är kanske inte allt igenom sympatiska utan även enerverande, bortskämda och egoistiska.


The Hate U Give av Angie Thomas
Det här är en gripande historia om en 16årig tjej som får se sin bästa vän skjutas ihjäl av en polis. Boken belyser förutom Black Lives Matter-rörelsen även frågan om identitet, lojalitet och familjeband.


Tjockdrottningen av Moa Herngren
Med den här boken tror jag att det kommer att bli en diskussion om detta ständiga fokus på kroppen, hur fel den är, hur den ska göras om/förminskas och om hur vårt samhälle behandlar olika kroppar. 

 

Agnes bokblogg


PAX Maran av Åsa Larsson, Ingela Korsell  och Henrik Jonsson 
Många både barn och vuxna uppskattar PAX-böckerna mycket. I höst släpper trion den näst sista delen i serien som jag vet att många längtat efter. PAX har fått många läsovilliga barn att uppslukas av böckerna och att få barn att läsa är ständigt aktuellt.


Saker ingen ser  av Anna Ahlund 
Anna Ahlunds debutroman Du, bara var det många som tyckte mycket om, därför tror jag att många kommer att vara nyfikna på Saker ingen ser som är hennes nya bok. Dessutom är det den första svenska barn- och ungdomsbok med en uttalad icke-binär huvudkaraktär. Det är något nytt som jag tror kommer göra att många kommer prata om den här boken.


Norra Latin  av Sara Bergmark Elfgren
Det var många som gillade Engelforstrilogin som Sara Bergmark Elfgren skrev tillsammans med Mats Strandberg. Det här är hennes solodebut som jag tror att många kommer att läsa och gilla! 


Allt jag inte sa  av Yrsa Walldén
Vox by Opal är ett nytt imprint till Bokförlaget Opal som jag tror att många är nyfikna på. De ger ut böcker för unga och unga vuxna och en bok de ger ut i höst är Allt jag inte sa som jag har hört mycket gott om. Dessutom är Yrsa Walldén en debutant, vilket kan ses intressant!

 

Lottens bokblogg


Det var vi av Golnaz Hashemzadeh Bonde
Det är Golnaz Hashemzadehs efterlängtade bok efter debuten Hon är inte jag för fem år sedan. Det var vi är en omtumlande berättelse om att ständigt vara på flykt, att inte höra hemma någonstans. En högaktuell bok som borde läsas i tider när debatten i hög grad handlar om främlingsfientlighet.

Elin Olofsson är en av våra starkaste svenska landsbygdsskildrare. Hennes nya roman, Krokas, utspelar sig 1949 i Krokom, i Jämtland och i fokus står två kvinnor, en svenska och en tyska, vars öden oväntat vävs ihop. Språket, historien och Elin Olofssons förmåga att skildra kvinnor gör att det här är en bok att notera.
Den yttersta lyckans ministerium av Arundathi Roy är hennes första bok sedan den omtalade succén med De små tingens Gud. Har hon lyckats på samma sätt den här gången? Det återstår att se, men en snackis är det.

En sida till? Fortsätt läs!