Experterna: Här är vinterns hetaste deckare
Böckerna

Experterna: Här är vinterns hetaste deckare

Av: Tove Kullenberg
Publicerad: 01 december 2017

Vad ska man ge en riktig deckarälskare att läsa till jul? Det finns ju ganska många att välja på – härligt nog! Vi bad några experter på området om deras favoriter just nu. Varsågoda! 

Den döda zonen

Författarblogg och bokblogg av Martin Falkman – författare till Tunneln i slutet av ljuset  och Mördarens väg.

Hon som vakar av Caroline Eriksson

”Jag är oerhört svag för Erikssons skicklighet att skapa osäkerhet hos läsaren. Hon har en nästan bisarrt bra förmåga att måla oberäkneliga karaktärer och denna bok är ett solklart tips till jul!”

 

Dodgers av Bill Beverly

”Något så speciellt som både uppväxtskildring, thriller och gangster road-movie i ett. Sjukt bra skriven, med ett flow som sätter klorna i dig och vägrar släppa. Som författare drömmer jag om att kunna skriva spänning på det viset.”

 

Slugger av Martin Holmén

”Det finns en hel del böcker med magiska karaktärer. Och så finns det Harry Kvist. Detta är den avslutande boken om Kvisten, och Martin Holmén är som alltid både briljant, hårdnackad och skoningslös. Läs hela serien, det är en order!”

Johannas deckarhörna

1793 av Niklas Natt och Dag

”Stilsäker debut där läsaren får följa med till 1700-talets Stockholm. Spännande mordgåta och fina miljöbeskrivningar.”

Höstdåd av Anders De la Motte

”Välskriven deckare som utspelar sig i Skåne. Den har allt. Spänning, atmosfär och trovärdiga karaktärer.”

Husdjuret av Camilla Grebe

”En skickligt sammansatt berättelse om en liten by, ett brutalt mord och människors hemligheter. Husdjuret är den fristående uppföljaren till Älskaren från huvudkontoret, en bok jag tipsar om så snart jag får tillfälle. Den här håller samma höga kvalité!”

Helena Dahlgren

(bloggare på Dark places och författare till nyutkomna Orkidépojken)


Annabelle av Lina Bengtsdotter

”En hemvändarroman och glesbygdsskildring som stannar kvar hos en långt efter att boken är utläst. Fantastiska miljöbeskrivningar och tät stämning. Helt klart årets svenska deckardebut!”

The Roanoke Girls av Amy Engels

”Ett måste för alla som älskar Gillian Flynn och Megan Abbott. Hoppas ett svenskt förlag snappar upp denna mörka, välskrivna och djupt oroväckande pärla om nattsvarta familjehemligheter!”

The Zig Zag Girl av Elly Griffiths

”Har du läst alla Ruth Galloway-böckerna? Missa då inte denna fristående serie om Stephens och Mephisto som utspelar sig i 1950-talets Brighton. Magi, socialrealism, ond, bråd död och levande miljö- och personbeskrivningar. Få kan som Griffiths vara feelgood och (lagom) läskig på en gång. (Ej översatt till svenska.)”

 

Deckarhuset

Sara från deckarsajten Deckarhuset väljer ut tre böcker hon är sugen på inför vintern:

1793 av Niklas Natt och Dag

”Jag är mycket nyfiken på den här historiska deckaren som utspelar sig året efter Gustav III mördades. Niklas blev nyligen utsedd till årets deckardebutant av Svenska Deckarakademin.”

Fyrmästaren av Anna Ihren

”Den här kan jag tänka mig passar bra i december månad för en stunds avkoppling i soffan, sängen eller badkaret mitt i all julstress. Passar in under kategorin skärgårdsdeckare.”

Spionernas arv av John le Carré

”Ett måste för den som åter igen vill möta karaktärerna från klassikerna Spionen som kom in från kylan och Mullvaden där spionerna agerar schackpjäser i ett komplicerat spel.”

 

Kenneth Gysing, litteraturredaktör på tidningen Femina

De hängda hundarna av Jens Henrik Jensen

”Högspänning med gammal krigshjälte, som blivit uteliggare, i huvudrollen. Lite som Lee Childs Jack Reacher, fast på danska.”

Sanningen om Audrey Wilde av Eve Chase

”Gammalt hus på engelsk landsbygd, ruvande på ruggiga hemligheter, och nyinflyttat par med renoveringsbehov (!). Stilfull, gastkramande historia!”

 Mannen som sökte sin skugga av David Lagercrantz

”Världens bästa hjältinna, Lisbeth Salander, har hamnat i finkan. Hedersvåld, genetiska experiment, Lagercrantz har ett absolut öra för samtiden. Riktig bladvändare.”

Samt två tips inför våren från Kenneth Gysing:

Den stora utställningen av Marie Hermanson

”Marie Hermanson skriver inga vanliga deckare. Men här finns en polis,  en undersökande journalist, och grymma mordplaner mot Albert Einstein i Göteborg 1923. En lysande litterär föreställning!”

Intrigo av Håkan Nesser

”Några nya berättelser, ett par gamla. En död man går igen, en lärare grubblar över en död flicka som ska få slutbetyg. I ”Nesserland” har man aldrig tråkigt.”

Av Tove Kullenberg

 

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag accepterar villkoren.

En sida till? Fortsätt läs!