Guide: Här är höstens största boksnackisar
Böckerna

Guide: Här är höstens största boksnackisar

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 22 augusti 2018

De dyker alltid upp: samtalen om böckerna som är i hetluften. Ovanligt bra, ovanligt vassa, speciella, politiska eller sorgliga.  Det här är böckerna som dyker upp överallt i höst, och som vi hört extra mycket i en av de största litterära Facebookgrupperna – Litteraturgäris. 

Kärlekens Antarktis av Sara Stridsberg

Sara Stridsbergs nya roman berättar om den absoluta utsattheten; om grymhet, ensamhet och moderskärlek. Om det som ändå blir kvar efter att allt försvunnit:
En kort stund har hon funnits i världen, med dess begär, längtan och fruktan. Tills någon valde att släcka hennes liv och sprida hennes kroppsdelar i landskapet. Men barnen finns, som en gång var hennes, Valle och Solveig, som har omhändertagits av myndigheterna och placerats någonstans längs Sverigekartan. Och föräldrarna Raksha och Ivan fortsätter att finnas, irrande genom Stockholm och den dödas förlorade värld. Och dödsögonblicket finns, det tar aldrig någonsin slut.

Boken finns här.

Pappaklausulen av Jonas Hassen Khemiri

En pappa återvänder till Sverige för att hälsa på familjen som han en gång övergav. Hans dotter är gravid med fel man, hans neurotiske son har fått egna barn och vill att pappan som nu är farfar ska ta hand om sig själv. Pappaklausulen måste omförhandlas. Men går det? Inte utan krig.

Boken finns här.

Under belägring av Marianne Lindberg De Geer

En direkt fortsättning på romanen På drift som Marianne Lindberg De Geer debuterade med. Mona vill ringa BB och skälla ut förlossningsläkaren som tvingade henne att ta med sig bebisen hem. Såg doktorn inte att hon inte kan ta hand om någon, inte sig själv och ännu mindre en nyfödd baby med kolik? På behandlingshemmet för unga där Mona fått jobb måste hon också vårda. Mitt i alltsammans störtar hon rakt i famnen på en sorgsen man med gitarr, säregen sångröst och med ett politiskt patos i sina brinnande ögon. Han flyttar in hos Mona. Nu inleds ett drama som kommer att påverka Mona livet ut.

Boken finns här.

Kring denna kropp av Stina Wollter

Med vidöppen blick och personlig röst berättar Stina Wollter om människor, möten och händelser som påverkat henne.Hon ger sig ut på en slags upptäcktsfärd i den egna kroppens historia. Vad har berört, invaderat, påverkat, lyft och sänkt den?Det handlar om nygamla ideal, om motstånd, frihetskänslor, förändring – och om vägen fram till försoning.

Boken finns här.

Till minne av en villkorslös kärlek av Jonas Gardell

Till formen en släktkrönika om den bortglömde författaren Jonas Gardell och hans familj. En familj som nog är bra på många sätt, men den tror inte på svaghet. Och kring sina hemligheter och icke önskvärda sanningar bygger man legender.
Men främst är Till minne av en villkorslös kärlek ett oemotståndligt kvinnoporträtt av Jonas Gardells mor, Ingegärd Rasmussen. Den excentriska frikyrkodottern, född i mitten av 1920-talet och kringskuren av sin tids alla begränsningar för kvinnor, som går till storms mot hela världen med stridsropet: jag måste vara fri!

Boken finns här.

Bön till havet av Khaled Hosseini

När solen går upp ska de och andra på stranden samla ihop sina tillhörigheter och ge sig ut på en farlig sjöresa på jakt efter ett nytt hem. Bön till havet är inspirerad av det som hände Alan Kurdi, den treårige syriske pojke som drunknade i Medelhavet när han försökte sätta sig i säkerhet i Europa i september 2015. Antalet dödsfall till havs fortsätter att stiga. Den här boken tillägnas de tusentals människor som omkommit till havs på flykt undan krig och förföljelse och ges ut över hela världen samtidigt.

Boken finns här.

Den skenande planeten av Maja Lundgren

Maja Lundgren är tillbaka med en skruvad framtidsberättelse, präglad av humor och berättarglädje. En Pompeji i science fiction-miljö. Jorden har nyligen genomlevt det fjärde världskriget och upprättat en skakig fred. Från den idylliska planeten Zarmina, som en gång koloniserades av jordbor i exil, kommer sändebudet Ki för att hålla ett fredstal.

Boken finns här.

Skrivliv av Gun-Britt Sundström

heila hei

Gun-Britt Sundström, för de flesta förknippad med förhållanderomanen Maken (1976), en levande modern klassiker. Nu publiceras hennes dagböcker från denna aktiva period (1965–78), som idag kan läsas som ett spännande tidsdokument om livet på tidningsredaktionerna, bland vänsterfolk och samhällets intellektuella elit.

Boken finns här.

Moderskap av Sheila Heti

Vad vinner den kvinna som skaffar barn, och vad offrar hon? Vad vinner och vad offrar den som avstår? Någonstans mellan 30 och 40 kan huvudpersonen i Moderskap inte längre ducka för frågorna. Medan hennes vänner överlägger vid vilken tidpunkt det bäst passar dem att bli mödrar, brottas hon med frågan om moderskapet alls är för henne.

Boken finns här.

Se på oss nu av Geir Gulliksen

Passionen kan slå till när man minst anar det. 50-årige Hans har varit gift med Ingunn sedan han var trettiosex år. När romanen tar sin början träffar Hans den mycket yngre Harriet. Det blir nödvändigt för honom att reda ut vad den gryende relationen med Harriet egentligen betyder. Är det kärlek eller är det ett simpelt begär? Kan det vara båda sakerna på samma gång? Hur är det egentligen, kan man äta kakan och ha den kvar? Hans mår ju trots allt så mycket bättre nu sedan han träffat Harriet, det borde väl vara bättre även för hustrun?

Boken finns här.

Vad som helst är möjligt av Elizabeth Strout

Vad som helst är möjligt understryker Elizabeth Strouts position som en av Amerikas mest respekterade och hyllade författare. I sin nya bok tecknar hon starkt berörande porträtt av människor i en amerikansk småstad. En handfull oförglömliga karaktärer som försöker orientera sig i livet och hantera längtan, kärlek, sorg och besvikelse.

Boken finns här.

Arv och miljö av Vigdis Hjorth

Vigdis Hjorths intensiva och medryckande roman om en kvinnas kamp för att få äga sin egen berättelse och de svåra syskon- och föräldrarelationerna blev en sensation i Norge. Romanen har sålt i över 70 000 exemplar, översatts till en rad språk och nominerades även till Nordiska rådets litteraturpris.

Boken finns här.

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag accepterar villkoren.

En sida till? Fortsätt läs!