Säsongens guldkorn! 11 efterlängtade böcker att läsa i höst
Böckerna

Säsongens guldkorn! 11 efterlängtade böcker att läsa i höst

Sally Rooney, Rachel Cusk och Sara Stridsberg. Som ni förstår är det en riktigt härlig bokhöst vi har framför oss! SelmaStories har plockat russinen ur kakan och valt ut 11 förhandsfavoriter som vi tror kommer bli snackisar.

Av: SelmaStories
Fotograf: Getty
Publicerad: 23 augusti 2021

Sally Rooney, Rachel Cusk och Sara Stridsberg. Som ni förstår är det en riktigt härlig bokhöst vi har framför oss! SelmaStories har plockat russinen ur kakan och valt ut 11 förhandsfavoriter som vi tror kommer bli snackisar.

Bok 1

"Vackra värld, var är du" av Sally Rooney

Irländska Sally Rooney slog igenom med dunder och brak med debuten Samtal med vänner. Succén fortsatte med Normala människor som dessutom blev en hyllad tv-serie. I september kommer Vackra värld, var är du som handlar om Alice, en ung och firad romanförfattare. Hon träffar lagerarbetaren Felix på Tinder och bjuder med honom på en resa till Rom. Samtidigt befinner sig Alice bästa vän Eileen i Dublin. Hon gör sitt bästa för att komma över sitt ex och söker upp barndomsvännen Simon. Alice och Eileen värderar sin vänskap högt, men en spricka har uppstått mellan dem.

Bok 2

"Hunter i Huskvarna" av Sara Stridsberg

Sara Stridsberg är en av våra stora författare och känd för sitt vackra språk och sina drömska romanvärldar. I höst är hon aktuell med en novellsamling. I Hunter i Huskvarna får vi ta del av elva öden som på olika sätt berättar om kärlek och överlevnad.

"Det är valar och barer och nedlagda fabriker, det är städer och familjer i ruiner, ensamma divaner och näckrosor och rovdjur, begravningar och hämndbegär och hemliga sällskap och den eviga frågan om förlåtelse."

Bok 3

"Löpa varg" av Kerstin Ekman

Efter två biografier och en essäsamling återvänder Kerstin Ekman till romanen, hennes första på tio år. Löpa varg handlar om Ulf Norrstig, en pensionerad jägmästare, som berättar om sin relation till jakten och skogen, till minnena och det egna åldrandet.

Bok 4

"Det tredje ljuset; Små ting som dessa" av Claire Keegan

Det tredje ljuset är en modern klassiker av den irländska författaren Claire Keegan. Nu kommer den och uppföljaren Små ting som dessa på svenska. I den första boken får vi läsa om en flicka som för första gången får uppleva kärlek och trygghet när hon kommer till sina fosterföräldrar. I den andra möter vi Bill Furlong. En morgon innan jul kör han till klostret för att leverera kol, men innan dagen är slut har han konfronterat mörkret och tystnaden i en stad som kontrolleras av kyrkan.

Bok 5

"Pastoralia och andra noveller" av George Saunders

Bookerprisbelönade George Saunders har beskrivits som den amerikanska litteraturens stora humanister. Och novellister! Nu kommer en samlingsvolym med ett urval av hans noveller på svenska. De bjuder på igenkänning och en hel del svart humor.

Bok 6

"Andra stället" Rachel Cusk

Rachel Cusks trilogi (Konturer; Transit; Kudos) har tokhyllats och vissa kritiker menar att hon har förnyat prosakonsten. Nu är hon aktuell med romanen Andra stället. Det handlar om en kvinna som bjuder in en berömd konstnär att bo i hennes gäststuga, belägen i det isolerade träskområdet vid kusten. Men under den heta sommaren blir hans närvaro allt mer provocerande för värdinnan, som tvingas revidera sina tankar om mer än konstnären.

Bok 7

"Den stora kyrkan" av Tove Folkesson

För ett par år sedan kom Hennes ord och i höst är Tove Folkesson aktuell med en fristående fortsättning. Den stora kyrkan är en personlig och poetisk berättelse om att föda. Det är en berättelse om livets naturliga liturgi: Att sörja ett försvunnet barn. Att sörja för bröllop och begravning. Att söka förlossning, och bli förlöst.

Bok 8

"Det holländska huset" av Ann Patchett

Ann Patchett är tillbaka med en roman om arv, syskonkärlek och förlåtelse. Boken utspelar sig i slutet av andra världskriget och berättar om Cyril Conroy som börjar bygga upp ett enormt fastighetsimperium. Hans första drag är att köpa Det holländska huset, en lyxig egendom i utkanten av Philadelphia. Det som var tänkt som en överraskningspresent till hans fru lägger grunden till familjens rikedom men också deras undergång.

Bok 9

"Inte död än" av Johan Ehn

Johan Ehn debuterar som vuxenförfattare! För Elis slutar ett ansträngande julaftonsfirande på hjärtintensiven. Från sjuksängen får han möta de som betytt mest för honom. Den han kallade mor, och så morsan förstås. Han får tillgång till de avgörande ögonblicken, jularna som fosterbarn i Dalarna, mötet med kärleken, karriären på Televerket och så självklart musiken... Han möter också den högst levande Tony, sjuksköterskan som vågar skoja om döden.

Bok 10

"Hon minns inte" av Jonas Brun

Författaren, psykologen och översättaren Jonas Brun är aktuell med Hon minns inte – en skildring av minnesförlust och en memoar. Det börjar vid slutet. En mamma är död. Det slutar vid början. Innan rädslan när Jonas och hans pappa märker det hon själv redan anar. Kortspelet hon förlorar gång på gång. Lunchen som lagas direkt efter frukost. Kassar som fylls med fel saker, örhängen, julkort och skoluppsatser. Försommarens syrener som inte längre väcker någon reaktion, eftersom hon inte längre minns att de doftar. En gång, innan hon började glömma, arbetade hon själv med minnet. Nu är hon yngst på demensboendet.

Bok 11

"Kräldjursmemoarer" av Silje Ulstein

"Olidligt spännande". Så skrev en recensent i norska Dagbladet om Kräldjursmemoarer som nu finns på svenska. I Silje Ulsteins psykologiska thriller försvinner 11-årige Iben från sin mamma Mariam i köpcentret. Mariams omedelbara reaktion är flykt. Hon sätter sig i bilen och kör. Långt. Ett kollektiv skaffar sig en pytonorm som sällskapsdjur. När Liv möter ormen Nero för första gången blir hon alldeles överväldigad. Hon trodde inte att det var möjligt för henne att känna så starkt inför ett levande väsen.

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Jag accepterar villkoren.

En sida till? Fortsätt läs!