Säsongens guldkorn! 10 boktips inför julledigheten
Böckerna

Säsongens guldkorn! 10 boktips inför julledigheten

Det har varit en fantastisk bokhöst! Kerstin Ekman kom med en efterlängtad roman, Sara Stridsberg gav ut en fin novellsamling och Åsa Larsson gjorde ett storstilat avslut på sin deckarserie om Rebecka Martinsson. Här är några guldkorn från säsongen att läsa under den stundande ledigheten.

Av: SelmaStories
Fotograf: Getty
Publicerad: 07 december 2021

Det har varit en fantastisk bokhöst! Kerstin Ekman kom med en efterlängtad roman, Sara Stridsberg gav ut en fin novellsamling och Åsa Larsson gjorde ett storstilat avslut på sin deckarserie om Rebecka Martinsson. Här är några guldkorn från säsongen att läsa under den stundande ledigheten.

Bok 1

Det kan kvitta av Agota Kristof

Den återupptäckta mästaren Agota Kristof har framför allt skrivit om vad krig och exil gör med människor. I november kom en svensk nyutgåva av den ungerska författarens novellsamling Det kan kvitta. Och precis som hennes övriga böcker har den  fått fina recensioner.

”En man blir till en staty när han kramar sin hund för sista gången; en kvinna förvånas över att hennes man krossade huvudet när han föll ur sängen och landade på en yxa; en författare hittar inte sitt ämne; en man vandrar runt på gatorna i sin födelsestad och försöker hitta sin son; en pojke ser genom ett tågfönster sin barndom försvinna.”

Läs mer: Så hittade förläggaren den hyllade författaren Agota Kristof

Bok 2

Fädernas missgärningar av Åsa Larsson

Årets kriminalroman 2021! Med prisade Fädernas missgärningar avslutar Åsa Larsson sin populära deckarserie om Rebecka Martinsson. I den sjätte och sista delen jobbar Rebecka kvar som åklagare i Kiruna. Ett gammalt lik hittas i en frys och rättsläkaren Pohjanen vädjar till Rebecka att ta sig an fallet, trots att mordet är preskriberat. Rebecka börjar rota i fallet, och så småningom börjar hon förstå saker om sig själv och sin släkts historia som hon inte tidigare förstått. Om fädernas missgärningar, och hur de präglar oss än idag.

Läs mer: Åsa Larsson efter sista boken: ”Att skriva kan vara både ”blötmyr” och roligt samtidigt”

Bok 3

Vackra värld, var är du av Sally Rooney

Irländska Sally Rooney slog igenom med dunder och brak med debuten
Samtal med vänner. Succén fortsatte med Normala människor som dessutom blev en hyllad tv-serie. I september kom Vackra värld, var är du som handlar om Alice, en ung och firad romanförfattare. Hon träffar lagerarbetaren Felix på Tinder och bjuder med honom på en resa till Rom. Samtidigt befinner sig Alice bästa vän Eileen i Dublin. Hon gör sitt bästa för att komma över sitt ex och söker upp barndomsvännen Simon. Alice och Eileen värderar sin vänskap högt, men en spricka har uppstått mellan dem.

Bok 4

Hunter i Huskvarna av Sara Stridsberg

Sara Stridsberg är en av våra stora författare och känd för sitt vackra språk och sina drömska romanvärldar. I höst kom hon ut med en novellsamling. I Hunter i Huskvarna får vi ta del av elva öden som på olika sätt berättar om kärlek och överlevnad.

”Det är valar och barer och nedlagda fabriker, det är städer och familjer i ruiner, ensamma divaner och näckrosor och rovdjur, begravningar och hämndbegär och hemliga sällskap och den eviga frågan om förlåtelse.”

Läs mer: Sara Stridsberg: ”Jag har varit jätterädd att skriva mig över kanten till vansinnet”

Bok 5

Löpa varg av Kerstin Ekman

Efter två biografier och en essäsamling återvände Kerstin Ekman till romanen, hennes första på tio år. Löpa varg handlar om Ulf Norrstig, en pensionerad jägmästare, som berättar om sin relation till jakten och skogen, till minnena och det egna åldrandet.

Läs mer: 12 romaner med fantastiskt vackra naturskildringar

Bok 6

Det tredje ljuset; Små ting som dessa av Claire Keegan

Det tredje ljuset av irländska Claire Keegan är något en modern klassiker. Den handlar om en flicka som för första gången får uppleva kärlek och trygghet när hon kommer till sina fosterföräldrar, och i höstas kom den och uppföljaren ut på svenska. Boken har fått mycket fina recensioner och är bland annat med på Dagens Nyheters kritikerlista.

”Ibland hittar man det som vi bokälskare kallar en liten pärla. En liten tunn sak som går rakt in i hjärtat och ligger kvar och skimrar inuti en länge, länge.” – Åsa Larsson

Bok 7

Pastoralia och andra noveller av George Saunders

Bookerprisbelönade George Saunders har beskrivits som den amerikanska litteraturens stora humanister. Och novellister! Nu kommer en samlingsvolym med ett urval av hans noveller på svenska. De bjuder på igenkänning och en hel del svart humor.

Läs mer: Underbart är kort! 8 starka novellsamlingar

Bok 8

Andra stället av Rachel Cusk

Rachel Cusks trilogi (Konturer; Transit; Kudos) har tokhyllats och vissa kritiker menar att hon har förnyat prosakonsten. Nu är hon aktuell med romanen Andra stället. Det handlar om en kvinna som bjuder in en berömd konstnär att bo i hennes gäststuga, belägen i det isolerade träskområdet vid kusten. Men under den heta sommaren blir hans närvaro allt mer provocerande för värdinnan, som tvingas revidera sina tankar om mer än konstnären.

Bok 9

Den stora kyrkan av Tove Folkesson

För ett par år sedan kom Hennes ord och i höst är Tove Folkesson aktuell med en fristående fortsättning. Den stora kyrkan är en personlig och poetisk berättelse om att föda. Det är en berättelse om livets naturliga liturgi: Att sörja ett försvunnet barn. Att sörja för bröllop och begravning. Att söka förlossning, och bli förlöst.

Bok 10

Hon minns inte av Jonas Brun

Det är år som präglas av förluster. Jonas Bruns mamma drabbas av Alzheimers sjukdom och för varje gång något lämnar henne skriver han ner det. Nu är han aktuell med Hon minns inte,  en skildring av minnesförlust och en memoar. En vacker och drabbande bok om när någon man älskar försvinner men fortfarande finns kvar.

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Jag accepterar villkoren.

En sida till? Fortsätt läs!