Foto: Republica/Pixabay Vårens bästa deckare — 9 böcker du inte kommer kunna sluta läsa
Böckerna

Vårens bästa deckare — 9 böcker du inte kommer kunna sluta läsa

Nio riktigt spännande bladvändare inom deckar- och thrillergenren du inte får missa! 

Av: Tove Kullenberg
Publicerad: 01 februari 2019

Nio riktigt spännande bladvändare inom deckar- och thrillergenren du inte får missa! 

 

Kastanjemannen av Søren Sveistrup

Kastanjemannen

Minns ni den danska tv-serien Brottet? Eller kanske den amerikanska versionen, The Killing med Joel Kinnaman i en av huvudrollerna? Två otroligt spännande serier.  Nu visar Søren Sveistrup, som låg bakom danska Brottet, att han kan skapa nagelbitande, brutal spänning även i bokform. Hans debut Kastanjemannen har hyllats av kritikerna i hemlandet, och danska Dagbladet skriver bland annat: ”en uppvisning i hur en bok av detta slag ska skrivas”.

Boken inleds av att en kvinna hittas brutalt mördad vid en lekplats i Köpenhamn. Vid kroppen hittas en liten figur skapad av kastanjer, och där hittar man fingeravtrycken av en liten flicka som är spårlöst försvunnen sedan ett år tillbaka… Polisduon Naia Thulin och Mark Hess jagar mördaren tillsammans, och det är omöjligt att sluta läsa – precis som det är omöjligt att sluta titta på tv-serien Brottet.

Här finns boken.

Cold case: försvunnen av Tina Frennstedt

Det här är en gedigen polisroman med en spänning på högsta nivå. Tina Frennstedt är en av Sveriges främsta kriminalreportrar som har specialiserat sig på cold cases, och det märks att hon kan sin sak – det är trovärdigt och riktigt spännande! Missa inte vår intervju där hon berättar mer om sitt skrivande.

Försvunnen är första delen i Cold Case, en deckarserie inspirerad av verkliga fall som utspelar sig i Malmö och på Österlen. En 19-årig kvinna försvinner en sommarnatt på Österlen. Fallet blir aldrig uppklarat. Sexton år senare härjar en dansk serievåldtäktsman i Malmö. Till en början famlar polisen i mörkret, men ett DNA-spår gör att man kan dra kopplingar till det gamla försvinnandet.

Här finns boken.

Svarta änkan av Johanna Mo

svarta änkan av johanna mo

En mörk, psykologisk deckare som utspelar sig i ett samtida Stockholm där det inte går att lita på någon.

Jakob Khalil vid Citypolisen plågas av skuldkänslor sedan ett vittne tog sitt liv rakt framför hans ögon, och hans förtroende bland kollegorna har dalat. När han kopplas in på mordet på en fotbollsspelare tycks fallet enkelt – i den låsta lägenheten fanns bara spelarens gravida och förvirrade fästmö. Men Jakob är inte övertygad. Fler mord sker och han är den enda som misstänker att en seriemördare härjar i Stockholm. Men vad är motivet? Klockan tickar. Jakob försöker febrilt att följa spåren, men ingen tror honom. I sin jakt på bevis tar han genvägar han inte borde och leds in i ett vågspel som är på väg att kosta honom allt.

Här finns boken.

Läs också: 11 nervkittlande relationsthrillers

Törnrosor av Owen och Stephen King

törnrosor

Att  skriva en spänningsroman tillsammans med sin pappa, som råkar vara världens mesta skräckmästare – hur funkar det egentligen? Riktigt bra, ska det visa sig. Här skriver Owen King tillsammans med pappa Stephen en tankeväckande och uppslukande historia om hur alla världens kvinnor över en natt faller i en märklig sömn. Pandemin sprider sig i takt med att tidszonerna släcks. Om de väcks blir kvinnorna livsfarliga. Och medan de sover befinner de sig på en helt annan plats.

I en småstad i Appalacherna kämpar sheriff Lila Norcross för att hålla sig vaken medan männens ociviliserade sidor tar över allt mer. I jakten på botemedel utspelas en kamp på liv och död.  Läs vår intervju med Owen King här.

Här finns boken.

Läs också: 12 fängslande true crime-böcker

Järtecken av Christoffer Carlsson

Christoffer Carlsson är kriminologen som gjort succé med sina deckare. Nu kommer en ny spänningsroman om ett brott som väcker många tankar, och det märks att författaren har en särskild känsla för vad arv och miljö gör med människor.

En novembernatt 1994 begås ett mord i utkanten av den halländska byn Marbäck. Den skyldige identifieras snart. Han döms och allt ställs till rätta. Men brottet skapar ringar på vattnet. Genom tiden gör det små och stora avtryck i människors liv. Frågetecken uppstår: Vad var det egentligen som hände däruppe i Marbäcksskogen?
Och så är det Isak, pojken med järtecknet i sig, som fruktar att han en dag ska göra något förfärligt.

Här finns boken.

Med ont fördrivas av Anna Tell

med ont fördrivas

Anna Tell är f d officer, statsvetare med mera, med ett förflutet i Afghanistan (missa inte Kakan Hermanssons spännande möte med henne!). Hennes första bok om förhandlaren Amanda Lund, Fyra dagar i Kabul, hyllades av kritikerna. Nu kommer den spännande uppföljaren som utspelar sig delvis i Kosovo, där även Anna varit stationerad. ”Håller uppföljarna samma höga nivå är de verkligen något att se fram emot” skrev Lotta Olsson på Dagens Nyheter. Det är bara att hålla med. Vi längtar!

Här finns boken.

Ett krossat hjärta av Geir Tangen

ett krossat hjärta

Geir Tangen driver Norges största deckarblogg med 170 000 läsare, och det märks att han kan sin genre. I debuten Maestro lekte han med kriminalgenrens konventioner och boken var full av överraskande vändningar. Nu kommer den andra delen i samma serie om journalisten Viljar Gudmundsson och kriminalkommissarie Lotte Skeisvoll: Ett krossat hjärta.  Här dras de in i ett nytt fall: en ung flicka hittas mördad efter en fest i Haugesunds finare villaområden. Polisutredningen leder in i en ungdomsvärld ingen kunnat föreställa sig: en dödlig cocktail av högerextremism, droger och sexuellt experimenterande. Och mitt i alltihop befinner sig Viljars son…

Här finns boken.

Läs också: De bästa deckarna i höst

Järnänglar av Martin Österdahl

Järnänglar av Martin ÖSterdahl

Martin Österdahl skriver spänningsromaner på internationell nivå – i första boken Be inte om nåd mötte vi Max Anger i Ryssland och nu är Jerusalem i fokus.

Den 11 september 2001 flyger två flygplan in i World Trade Center. En vecka tidigare kastar sig en UD-anställd man från en balkong på ett lyxhotell i Jerusalem. Händelsen kan få konsekvenser för Sverige och Max Anger får i uppdrag att utreda mannens död.

I jakten på sanningen kommer Max ett hemligt svenskt brödraskap på spåren, med kopplingar till starka utländska krafter. När han utmanar dem vänds allt emot honom och han anklagas för att själv ligga bakom det dödsfall han utreder. Medan han försöker rädda sig själv tickar klockan obönhörligt ner mot den stora katastrofen. Den döde mannen i Jerusalem var bara startskottet.

Här finns boken.

Leona. Ur aska i eld av Jenny Rogneby

Leona av Jenny Rogneby

Jenny Rognebys fjärde fristående roman om utredaren Leona Lindberg är äntligen här, och den är precis lika bra (om inte ännu bättre) än de första tre.

Sex ungdomar hittas döda efter en häftig brand på Skeppsholmen i Stockholm. Utredaren Leona Lindberg kopplas in på fallet, och en förundersökning om mordbrand inleds. När ännu en våldsam brand bryter ut på Centralstationen mitt i rusningstid uppstår fullständigt kaos. Många skadas och dödas. Bränderna följer ett otäckt mönster och den enda överlevande som vet bakgrunden är en sextonårig flicka som ligger nedsövd, svårt brännskadad på Karolinska sjukhuset.

Leona inser att ungdomarna har lockats in i en livsfarlig självmordslek som sprids via nätet. För att förhindra att fler dör måste hon snabbt ta reda på vad den går ut på, vem som kan tänkas ligga bakom, och var nästa brand kan komma att ske.

Läs också: 6 riktigt morbida böcker för den modige

 

En sida till? Fortsätt läs!