Foto: Republica/Pixabay Vårens bästa deckare — 9 böcker du inte kommer kunna sluta läsa
Boktips

Vårens bästa deckare — 9 böcker du inte kommer kunna sluta läsa

Nio riktigt spännande bladvändare inom deckar- och thrillergenren du inte får missa! 

Av: SelmaStories
Publicerad: 01 april 2022

Nio riktigt spännande bladvändare inom deckar- och thrillergenren du inte får missa! 

Bok 1

Natriumklorid av Jussi Adler-Olsen

Ett hjärtskärande självmord 2020 återupptar en utredning från 1988, och snart ställs avdelning Q inför ett kusligt flätverk av fall. Flera framstående personers död tolkas som olyckor eller självmord, men när avdelning Q dyker ner i dem pekar ett ofattbart mönster på något långt mer våldsamt och allt tyder på att ytterligare en utvald person snart kommer att dö. I kampen med tiden och de besvärliga coronarestriktionerna tar avdelning Q, med sedvanlig enighet och humor, upp en hård kamp för att förhindra denna mans grymma död.

Översättare: Helena Hansson, Djordje Zarkovic

Bok 2

Kult av Camilla Läckberg, Henrik Fexeus

Efter Box kommer Kult – andra delen i Läckberg Fexeus spänningsserie om det udda utredarparet Vincent och Mina. När en liten pojke försvinner från en förskola på Södermalm i Stockholm sätts polisinspektör Mina Dabiri och hennes kollegor åter på prov. De hittar genast gemensamma mönster från en tidigare barnkidnappning, som slutade riktigt illa, och förstår att de har med livsfarliga krafter att göra. Allt pekar dessutom på att fler barn kommer att försvinna…

Bok 3

Till minne av en mördare av Pascal Engman, Johannes Selåker

Till minne av en mördareär första delen i en ny serie av Pascal Engman och Johannes Selåker.

VM sommaren 1994 i ett kokhett Sverige. I skuggan av Mattias Flinks massmord i Falun sker ytterligare ett mord. En kvinna hittas strypt till döds och snart står det klart att hon bara är ett av flera offer som mördats med samma tillvägagångssätt. Det faller på den nyss hemkomne FN-soldaten och polisen Tomas Wolf att hitta mördaren. Till sin hjälp har han Vera Berg – en korrupt kvällstidningsreporter som är på flykt från sin före detta kille och hans MC-gäng. Huvudmisstänkt blir filmstjärnan och suputen Micael Bratt, men både Vera och Tomas misstänker att den skyldiga finns närmare inpå utredningen. True detective möter Jakten på en mördare: en riktig nagelbitare.

 
 
 
 

Bok 4

Obscuritas av David Lagercrantz

Obscuritas är smart och spännande sträckläsning där ingenting riktigt är vad det verkar vara. Det är sommaren 2003 och USA har just invaderat Irak. I Stockholm mördas en fotbollsdomare med ett förflutet i Afghanistan. Vildhjärnan och fotbollspappan Giuseppe Costa häktas för brottet och fallet ser solklart ut. Men Costa vägrar att erkänna mordet och polischefen beslutar att anlita professor Hans Rekke, världsledande expert på förhörstekniker. Finns det någon som kan knäcka Costa är det han.

Bok 5

Välkommen till evigheten av Camilla Grebe

konVälkommen till Evigheten är ett modernt ödesdrama och en hyllning till det mest klassiska av deckarteman: mysteriet med det slutna rummet. Romanen väcker frågor om vem som äger sanningen och om skillnaden mellan att göra det rätta och göra rätt.

Lykke Andersen – redaktör, författarhustru, tonårsmamma och, enligt omgivningen, inte ett spår våldsam – står anklagad för mord. Vad har hänt på familjens idylliska gård? Har det att göra med det som skedde där åtta år tidigare? Och varför vägrar Lykke att tala med någon annan än kriminalkommissarie Manfred Olsson?

Bok 6

Björnen sover av Emelie Schepp

Björnen sover är den sjunde delen i serien om Jana Berzelius. Här ställs Jana inför ett nervkittlande mordfall med oväntade vändningar som påminner om hennes tragiska förflutna. Hon får det allt svårare att dölja vem hon är och var hon kommer ifrån.

Bok 7

Skarp av Helena Dahlgren

Skarp följer litteraturvetaren Emma Wijkman som har haft ett par kaotiska år. När hon får ett vistelsestipendium i Norrbotten ser hon sin chans att börja om sitt liv på nytt. Hon ska få bo på gården där hennes favoritförfattare Beata Skarp levde och verkade. Där ska hon äntligen skriva klart sin avhandling om Skarp, som dog under mystiska omständigheter i slutet av 90-talet. Väl på plats dras Emma in i Beata Skarps värld ännu mer än hon hade räknat med. Ju mer hon tar reda på om Skarps sista tid i livet, desto mer luckras gränsen mellan henne och författaren upp. Till slut återstår endast sanningen om Beata Skarps död – och sanningen om Emma själv.

Bok 8

Den som överlever av Victor Pavic Lundberg

Den som överlever är en nervkittlande spänningsroman om hur girighet, moral och öde styr våra liv.

Loa Bergman återvänder till journalistiken efter en lång sjukskrivning. När han letar efter vinklar inför den stundande tjugoårsdagen av en nationell katastrof ramlar han över ett spår som ligger närmre hans eget öde än vad han först vill erkänna. Samtidigt bedriver Danijela Mirkovic, Loas kollega på tidningen och tidigare vän, en egen utredning och hittar märkliga oklarheter. Båda två dras in i en livsfarlig spiral i jakten på sanningen.

Det en global pandemi. London är i en total lockdown. På en byggarbetsplats där ett akutsjukhus håller på att uppföras hittas en tidig morgon kvarlevorna av ett mördat barn. Den hemlighet som uppenbarligen var tänkt att begravas under den nya byggnaden ligger nu i öppen dager, men under rådande omständigheter har mördaren fortfarande oddsen på sin sida och polisen har en minst sagt svår utredning framför sig. Hur skav kriminalkommissarie Jack MacNeil lösa det tillsynes omöjliga fallet?

Översättare: Åsa Brolin

En sida till? Fortsätt läs!

Böcker, författare och aktuella ämnen som det pratas om – eller kommer att pratas om. Intervjuer, reportage, filmer och tips om såväl skönlitteratur som faktaböcker. Läs om det först på SelmaStories.

© 2022 All information på selmastories.se är upphovsrättsskyddad. Citera gärna men ange källa