Hösten är räddad - här är fyra böcker som blir film i år
Böckerna

Hösten är räddad - här är fyra böcker som blir film i år

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 21 juni 2017

Big little lies, Ingenting och allting, The handmaids tale… Många tv-serier och filmer med litterära förlagor är högaktuella just nu – och i höst kommer ännu fler! Men hur är det egentligen: är det boken eller filmatiseringen som är bäst?

 

Höstens bok blir-filmer:

Tulpanfeber av Deborah Moggach
Filmversion: Tulpanfeber, biopremiär 16 augusti

Ett fängslande passionsdrama i 1600-talets Amsterdam. Den välbärgade köpmannen Cornelis Sandvoort anlitarkonstnären Jan von Loos för att måla ett porträtt av honom och hans unga hustru Sophia. Ett ödesdigert beslut som resulterar i oväntad passion, svek och lögner…
Filmversionen av Justin Chadwick har bland annat Alicia Vikander i huvudrollen. Och redan nu i sommar kommer boken i ny utgåva med filmomslag!

 

Det mörka tornet av Stephen King
Filmversion: The dark tower, biopremiär 16 augusti

Romansviten Det mörka tornet, i sju delar, är Stephen Kings livsverk. Ett myllrande rikt fantasiepos som för oss in i världar fulla av skönhet och grymhet, mod och förräderi, magi och stor berättarkonst. Nu blir sviten äntligen en efterlängtad film, möjligtvis flera filmer. Hjälten Roland Deschain ska spelas av Idris Elba. Skurken, mannen i svart, görs av Matthew McConaughey. Hela serien finns i storpocket som nyutgåva för den som vill läsa.

DET av Stephen King
Filmversion: IT, biopremiär 8 september

Skräckklassikern nummer ett… I den lilla staden Derry börjar hemska saker att hända. Barn mördas och det är ingen människa som ligger bakom. Sju barn tar upp mysteriet men det de får veta handlar om handlar om något mycket värre och farligare. Barnen får bokstavligen möta sina inre demoner i form av en ond clown vid namn Pennywise – som i filmversionen spelas av Bill Skarsgård. Boken kommer dessutom i nyutgåva med filmomslag.

 

Snömannen av Jo Nesbø
Filmversion: The Snowman, biopremiär 13 oktober

Den sjunde romanen om Harry Hole regisseras i filmversion av Thomas Alfredsson och i rollerna syns bland andra Rebecka Fergusson och Michael Fassbender.
Den första snön faller i Oslo. En pojke vaknar och märker att hans mamma är försvunnen. I trädgården ser han en otäck snögubbe som bär hennes halsduk. Samtidigt får kommissarie Harry Hole ett anonymt brev som han misstänker är skickat av den man som ligger bakom försvinnandet.

 

Aktuella filmversioner hittills i år:

 American Gods av Neil Gaiman
Filmversion: American gods på streamingtjänsten Amazon Prime Videos.

Stora små lögner av Liane Moriarty
Filmversion: Big little lies, på HBO Nordic.

Ingenting och allting av Nicola Yoon
Filmversion: Ingenting och allting, aktuell på bio.

 

(Bild ur trailern till filmen IT)

En sida till? Fortsätt läs!