Foto: Shutterstock Höstens guldkorn! 8 böcker du kommer vilja läsa i höst
Boktips

Höstens guldkorn! 8 böcker du kommer vilja läsa i höst

Hösten 2022 bjuder på massvis med bra litteratur! SelmaStories plockar russinen ur kakan och listar böckerna som alla kommer att vilja läsa — och snacka om — i höst.

Av: Elsa Sjögren
Publicerad: 22 augusti 2022

Hösten 2022 bjuder på massvis med bra litteratur! SelmaStories plockar russinen ur kakan och listar böckerna som alla kommer att vilja läsa — och snacka om — i höst.

Bok 1

Regnet av Maxim Grigoriev

Inbunden
209 kr
Köp boken

Maxim Grigorievs stora genombrott kom med Augustpris-nominerade Europa. En mästerlig roman om minnen och exil. Nu är Grigoriev aktuell på nytt med den poetiska kortromanen Regnet. Boken är just som den förra formgiven av Nina Ulmaja, och de båda omslagen går i samma stil. Även i Regnet spelar Europa en av huvudrollerna, som i den nya romanen är många. Men vem är det som berättar? Jaget i boken framträder enbart genom vad de andra gestalterna runt omkring säger. Stilistiskt är Regnet experimentell och innehållsligt kretsar den just som författarskapet i stort kring platserna och de ditresta människornas förhållande till dem.

Bok 2

Flicka, 1983 av Linn Ullmann

Inbunden
219 kr
Köp boken

Linn Ullmans förra bok berörde en bred läsarkrets mycket djupt. De oroliga skildrade hennes relation till pappan Ingmar Bergman, som långsamt gled in i demens, och romanen har kallats ett mästerverk inom den autofiktiva genren. Nya boken utspelar sig i Paris 1983. En 16-årig flicka har rest dit för att träffa en manlig fotograf i 40-årsåldern. I vuxen ålder försöker kvinnan hitta tillbaka till den tiden för att försöka förstå 16-åringens perspektiv. Flicka, 1983 är ”en naken och stundtals brutal berättelse om makt och maktlöshet, lust och skam, skönhet och glömska.”

Bok 3

Vitt slödder av Carina Rydberg

Inbunden
219 kr
Köp boken

Klassikern Den högsta kasten från 1997 genererade ett smärre jordskalv på kultursidorna. Nu är Carina Rydberg tillbaka med en lika rasande och rå självbiografisk bok — Vitt slödderDet handlar om barndoms- och uppväxtåren, om klass och bakgrund, men också om den stora krisen som skulle komma att ställa hela tillvaron på ända.

Bok 4

Kassa 19 av Claire-Louise Bennett

Inbunden
209 kr
Köp boken

I UK har Claire-Louise Bennett en given position som en av de allra främsta samtida arbetarförfattarna efter den prisade debuten Damm från 2016. Hennes andra bok som kom på engelska ifjol, Kassa 19, griper tag och manar till en riktig läsfest om klassamhället av idag. Nu finns den i svensk översättning av Carl-Johan Lind, och på omslaget citeras en exalterad Karl Ove Knausgård: ”Bennett skriver som ingen annan. Hon är en sällsynt begåvning, och Kassa 19 är en mästerlig roman.” Läsaren möter här en ung tjej bosatt i en mindre industristad utanför London som går sin egen väg. Mot den hårda verkligheten reser hon en mur av litteratur och skrivböcker.

Bok 5

De tunna gudarna av Aris Fioretos

Aris Fioretos nya roman får läsaren lära känna den bedagade rockstjärnan Ache Middler, som just blivit kontaktad av en gammal flamma från förr. Kvinnan berättar om barnet han gav henne men som han aldrig tagit något ansvar för. Ache berörs djupt av sitt tidigare livs oaktsamhet och bestämmer sig för att skriva till sin okända dotter. Ångern och insikten om vad drömmen om ”friheten” egentligen gjort med hans liv uppfyller honom. Hur hanterar man sitt förflutna när det aldrig riktigt tycks försvinna? Fioretos valdes i år in i Akademie der Künste, en berömd konst- och musikakademi i Berlin med bland andra Herta Müller och Bob Dylan som medlemmar. Den som inte läst honom kanske känner igen honom som boktipsare i Babel.

Bok 6

Spindeln av Lars Kepler

Inbunden
219 kr
Köp boken

Lars Kepler är tillbaka! Paret Alexandra Coelho Ahndoril och Alexander Ahndoril, som ligger bakom pseudonymen har sedan första Kepler-boken Hypnotisören kommit att bli Sveriges allra största och mest lästa författarskap. Nu kommer Keplers nionde spänningsroman, och så här två år efter förra boken blir Spindeln ett av de allra största boksläppen i höst. I nya boken aktualiseras ett gammalt anonymt dödshot som riktats mot kriminalkommissarie Joona Linna. Saga Bauer var den som först emottog hotet från seriemördaren, som polisen kan koppla till en upphittad död kropp och hot om fler offer…

Bok 7

Malma station av Alex Schulman

Inbunden
199 kr 209 kr
Köp boken

Alex Schulmans böcker är älskade av en bred och hängiven publik. Förra boken Överlevarna blev en litterär succé och har letat sig utomlands, och en storsatsad filmatisering av Bränn alla mina brev har premiär i höst. Därför är självklart ett av bokhöstens guldkorn Schulmans nya bok — Malma station. Nya romanen blir den första helt fiktiva berättelsen i författarskapet, då de tidigare böckerna byggt på verkliga händelser. I Malma station får vi möta fem personer som alla står inför en kokpunkt i sina relationer till varandra, och som söker sanningen om dem. Läsaren vet inte från början hur dessa fem personer, som när deras historia berättas alla sitter på tåget till Malma, har med varandra att göra. Men mästerligt väver Alex Schulman samman en berättelse om dessa fem personer och deras emotionella sår. Malma station är en rörande roman om barndom, kärlek, minnen och trauman.

Bok 8

Livet innan du dör av Lina Nordquist

Inbunden
209 kr
Köp boken

Lina Nordquist chockade kultursverige med sin debutroman Dit du går följer jag. Nu är hon aktuell med sin andra bok Livet innan du dör. En berättelse som skiljer sig från den förra boken, men som Lina burit med sig länge. Ett tema som Lina Nordquist brinner för personligen är psykisk ohälsa, och i den nya romanen finns det än mer närvarande. De fyra grannar som berättelsen kretsar kring har alla ett tungt själsligt bagage, och de befinner sig i relationer som kanske inte direkt definieras av stabilitet och trygghet. Av en slump möts de alla fyra en kväll mitt i sommaren. En av dem kommer inte därifrån levande. Livet innan du dör är en gåtfull sorglig historia som griper tag och berör ända till den fulländade upplösningen.

Vill du ha fler boktips?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.