Alla böcker av Jens Lapidus
Artiklar

Alla böcker av Jens Lapidus

Han är advokaten som blev succéförfattare. Jens Lapidus spänningsdebut blev en av 00-talets mest omtalade böcker – och sedan dess har han fortsatt att skriva hårdkokta romaner med stor framgång. I vår är han dubbelt aktuell.

Av: SelmaStories
Fotograf: Stefan Tell
Publicerad: 04 mars 2021

Han är advokaten som blev succéförfattare. Jens Lapidus spänningsdebut blev en av 00-talets mest omtalade böcker – och sedan dess har han fortsatt att skriva hårdkokta romaner med stor framgång. I vår är han dubbelt aktuell.

”Jag har aldrig sett en bok så ofta. Den har dykt upp på bussen, caféer eller när jag varit hemma hos människor. Jag såg till och med en äldre dam som bar på två matkassar och läste den samtidigt”. Så sa programledaren Daniel Sjölin när han 2008 intervjuade Jens Lapidus om succédebuten Snabba cash.

När spänningsromanen som skildrade Stockholms undre värld gavs ut 2006 blev den en snabbt en stor snackis och försäljningssuccé. Berättelsen hade vuxit fram när Lapidus som är utbildad jurist jobbade på domstol, och boken är fortfarande en av de mest sålda i Sverige. 2010 hade Daniel Espinosas filmatisering av boken biopremiär – och i vår kommer vi att kunna se Snabba cash som tv-serie på Netflix. Serien med Evin Ahmad i huvudrollen utspelar sig tio år efter filmtrilogin och här får vi följa tre nya karaktärers jakt på snabba pengar i Stockholms undre värld.

Läs mer: Mons Kallentoft och Jens Lapidus om noir: ”En känsla av att allt redan är för sent”

Våren 2021 är Jens Lapidus dessutom aktuell med en ny bok. Spänningsromanen Paradis City utspelar sig några år fram i tiden och skildrar ett Sverige där problemen med våld och kriminalitet har eskalerat. Man har byggt murar runt så kallade ”no-go-zoner” och det största området Järva kallar man för Paradis City. När inrikesministern håller sitt valtal här utbryter en skottlossning och hon blir kidnappad. Emir, en före detta MMA-stjärna som är anhållen för brott, skickas av polisen in för att hitta henne. Han lider av njursvikt och för att få den dialys han behöver för att överleva måste han hitta politikern.

– Det är inte science fiction, utan vår samtid skildrat genom ett filter på några års håll. Jag tror inte nödvändigtvis att vi kommer att hamna här, det är snarare en varnande bild. Det är en dystopi och då ingår det att det är de mörka delarna jag skildrar, säger Jens Lapidus i en intervju med SVT:s Morgonstudion.

Den nya romanen är den av hans böcker som tagit längst tid att skriva. I en intervju med Dagens Nyheter säger han att han kämpat länge med Paradis City där han velat förstärka nuvarande samhällstrender och ”dragit på dem av bara helvete”.

– Den här boken är ett skräckexempel på ett ganska extremt Sverige där vi har övergivit folkhemstanken totalt. Vi tycker att vi har haft så mycket problem att vi har beslutat oss för att de som har orsakat flest problem inte ska få vara med längre, säger han i intervjun.

Alla böcker av Jens Lapidus

Paradis City

Alla böcker av Jens Lapidus

Den nya framtidsromanen Paradis City utspelar sig i ett Sverige där motsättningarna har hårdnat. För att skydda de priviligierade har murar byggts runt no-go-zoner. Störst är Järva. När inrikesministern vågar sig dit går allt fel, hon kidnappas. Polisen står handfallen, tills en desperat idé kläcks: att skicka in den häktade, njursjuke Emir. Hållhaken är grym: utan statlig dialys dör han.

Köp boken här.
Lyssna på boken här.

Alla böcker av Jens Lapidus

2020 debuterade Jens Lapidus som barnboksförfattare. Dillstaligan-serien är spänning för lågstadieåldern och i mars kommer den tredje delen – Poolkuppen.

Solen gassar över Dillsta och badklippan vid sjön lockar! Men Jonathan, Zasha och Bollan får fullt upp när deras klasskompis och svurne fiende, den superrike och dryge Rick Flottén, kommer till skolan med nyheter. Som vanligt skryter han om allt fint och dyrt han har, men den här gången är det till och med värre än vanligt. Ja, för Rick har fått ett husdjur. Och inte en guldfisk eller ett marsvin precis! Som om inte kompisarna har fullt upp med att planera för fritagningen av Ricks husdjur, annonserar idrottsläraren att hela klassen ska simträna på utomhusbadet. Alla jublar, alla utom Zasha…

Köp boken här.

Alla böcker av Jens Lapidus

Ett hemligt nätverk i Stockholm har i decennier utnyttjat unga flickor, var och en som kommer det på spåren gör det med fara för livet. I den tredje boken om det omaka paret Teddy och Emelie, kåkfararen och advokaten, börjar snaran dras åt. Polisen har tillsatt en specialgrupp för att ta reda på vilka som ingår i sammanslutningen men ändå kommer de inte åt våldet. Och vem är det som med alla medel försöker tysta Teddy och Emelie? Top Dogg är upplösningen på det drama som utvecklades i VIP-rummet och Sthlm Delete.

Köp boken här.
Lyssna på boken här.

Alla böcker av Jens Lapidus

Sthlm delete är uppföljaren till VIP-rummet.

En väktare blir kallad till ett hus ute på Värmdö. Där väntar inget vanligt inbrott utan ett lik: en människa som blivit massakrerad. En ung man påträffas svårt skadad i närheten av brottsplatsen. Han häktas som skäligen misstänkt för mordet. Emelie Jansson åtar sig i hemlighet att vara hans försvarare, trots att hennes arbetsgivare på byrån är emot det. Vem är den mördade på Värmdö? Och varför leder så många spår till Mats Emanuelsson, mannen som Teddy kidnappade för länge sedan? Medan Emelie i hemlighet börjar nysta i fallet tvingas Teddy konfrontera sitt förflutna, samtidigt som hans vilsne systerson Nikola är på väg att göra om alla hans misstag. Snart är de indragna i ett spel med galet höga insatser som får våldsamma konsekvenser för dem alla.

Köp boken här.
Lyssna på boken här.

Alla böcker av Jens Lapidus

Möt Teddy och Emelie, ett omaka radarpar med kass personkemi. Teddy har bestämt sig: han är färdig med brott efter åtta år på anstalt. Men han har inte en krona på fickan, Arbetsförmedlingen är ett skämt och han sover på sin syrras soffa. Läget blir akut när en indrivare hör av sig och kräver pengar. Emelie är påläggskalv på advokatfirman Leijon, en boutiquebyrå i Londonklass. Men en framgångsrik karriär känns avlägsen och extremt svåruppnåelig. Så ger en av byråns delägare henne ett oväntat uppdrag. Ett uppdrag som hon inser att hon varken kan eller får tacka nej till. Tillsammans med Teddy ska hon ta reda på vad som har hänt den försvunne Philip Schale: investerare och jättestekare med en meritförteckning som blir märkligare ju djupare de gräver.

Köp boken här.
Lyssna på boken här.

Alla böcker av Jens Lapidus

Hur förklarar en försvarsadvokat att han eller hon måste göra sitt yttersta varje gång man försvarar en brottsling, hur motbjudande handlingen än är, exempelvis barnmisshandel? Hur ser livet ut efter tio år i fängelse och en nedskitad meritförteckning? Och hur lever man som anhörig med tanken på att en bror och en son stängs in?  I ett dussintal noveller får vi möta enskilda personer ur Lapidus Stockholm noir-värld. Här finns också en del mer oväntade inslag, som ligger nära den klassiska skräck- och science fiction-novellen. Men rösten är densamma, den skarpa blicken för lögner och självbedrägerier, och känslan för både tragiken och komiken i denna värld av stora egon, alldeles för mycket vapen och ett outtömligt behov av cash.

Köp boken här.
Lyssna på boken här.

Alla böcker av Jens Lapidus

Här får vi återknyta kontakten med huvudpersonerna i de tidigare delarna av Stockholm Noir. JW har inte förspillt sin tid på kåken. Han planerar en storstilad comeback. Jorge har tröttnat på att försöka leva hederligt, kränga latte och foccacias. Livet deluxe hägrar. Och den här gången ska det bli riktigt stora pengar. Men polisen tar till nya medel. En undercover-operatör tar sig djupt in i Stockholms undre värld, nära Jorge. Nära JW. Samtidigt är en man utan ansikte och namn ute efter Gudfadern själv, Radovan Kranjic. Allt fler behöver ställa sig frågan: Hur ser livet ut e.R.? Vem blir Stockholms nya kung – eller drottning?

Köp boken här.
Lyssna på boken här.

Alla böcker av Jens Lapidus

I Gängkrig 145 tar Jens Lapidus steget in i serievärlden. Hans tredje berättelse i Stockholm Noir-sviten är en serieroman i samarbete med illustratören Peter Bergting.

Köp boken här.

Alla böcker av Jens Lapidus

Aldrig fucka upp är uppföljaren till succédebuten Snabba cash. Det är nya karaktärer, helt nya huvudpersoner. Men det är samma Stockholm, samma undre värld, samma bossar i toppen. Juggebossen Radovan härskar fortfarande. Och nu är det även snutarnas stad, de verkliga snutarnas verkliga stad.

Köp boken här.
Lyssna på boken här.

Alla böcker av Jens Lapidus

Snabba Cash från 2006 fick personer som vanligtvis inte öppnade en bok att plötsligt sluka varje sida. Läsarna älskade hans nya genre Stockholm Noir. 

JW är Stureplanskillen som säljer kokain på de hetaste inneställena. Överklasskillarna han hänger med anar inte att han är en uppkomling som ljuger om sin bakgrund. Han vill vara som dom. Jorge är latinon som kan allt om koks och som går i land med en osannolikt tjusig rymning från Österåkeranstalten. Väl ute planerar han en grym hämnd mot dem som satte dit honom, juggemaffian med Radovan i spetsen. Mrado är underhuggare till Radovan. Tidigare var han en av krigsförbrytaren Arkans fruktade pojkar. Det enda han kan: att tortera och plåga utan hänsyn. Dessa tre mäns vägar korsas på ett ödesdigert sätt som bara kan sluta i en kamp om liv och död.

Köp boken här.
Lyssna på boken här.

Läs mer: 11 böcker som definierade 00-talet

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!