7 moderna sagoskildringar att drömma dig bort med
Böckerna

7 moderna sagoskildringar att drömma dig bort med

Vad hade hänt om Hjärter dam i "Alice i Underlandet" var en helt vanlig tonårstjej? Eller om "Stolthet och fördom" utspelade sig i dagens USA? Vi grottar ner oss i genren "fairytale retelling" – skönlitteratur som baseras på klassiska sagor och dramer.

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Getty
Publicerad: 18 maj 2018

Vad hade hänt om Hjärter dam i "Alice i Underlandet" var en helt vanlig tonårstjej? Eller om "Stolthet och fördom" utspelade sig i dagens USA? Vi grottar ner oss i genren "fairytale retelling" – skönlitteratur som baseras på klassiska sagor och dramer.

1. Den sovande och sländan av Neil Gaiman

Den sovande och sländan Neil Gaiman

En mörk och magisk fantasyberättelse som håller läsarna trollbundna från första sidan till det spektakulära och befriande slutet.. Kultförfattaren Neil Gaimans blandar sagor, myter och legender till en bokupplevelse utöver det vanliga. I Den sovande och sländan låter möts en slags Snövit och en nästan Törnrosa i ett nyskapande mästerverk.

Boken finns här.

 

2. The Lunar Chronicles av Marissa Meyer

lunar chronicles marissa meyer cinder scarlett cress

Cinder, Scarlet och Cress är futuristiska versioner av flera klassiska sagor, som blivit en megasuccé över hela världen. Cinder, som är baserad på askungen och begåvad mekaniker till yrket, är en cyborg. Hon är en andra klassens medborgare med ett mystiskt förflutet, vars styvmamma klandrar henne för hennes styvsysters sjukdom. Scarlet är en futuristisk version av sagan om Rödluvan och Cress baseras på sagan om Rapunzel. Tillsammans ska Cinder, Scarlett och Cress rädda världen.

Böckerna finns här.

 

3. Hjärtlös av Marissa Meyer

meyer_hjartlos

Här får vi följa tonårstjejen Cath som en gång ska bli en av litteraturens mest ökända skurkar: Hjärter dam i Alice i Underlandet. Långt innan hon blev Underlandets stora skräck var hon en flicka som längtade efter kärlek. När Cath går på en bal lär hon känna Jest, den stilige och mystiske hovnarren. Trots alla risker inleder hon och Jest ett intensivt, hemligt förhållande. Men i ett rike som bubblar av magi, dårskap och monster har ödet gjort upp helt andra planer för henne…

Boken finns här.

4. Alice i zombielandet av Gena Showalter

Alice i zombielandet gena showalter

Hon kommer inte att ge sig förrän varenda zombie ligger i sin grav… Och för att överleva måste hon sätta sin tillit till den farligaste av alla farliga killar, Cole Holland. Men Cole har sina egna hemligheter, och om Alice inte är försiktig kan de visa sig vara farligare än zombierna.

Boken finns här. Och gillar du så finns uppföljaren Zombier i spegellandet här.

5. Sanning och skvaller av Curtis Sittenfeld

Sanning och skvaller Curtis Sittenfeld

Stolthet och fördom är inte riktigt en saga, men den romantiska berättelsen med förhinder har trollbundit oss alla. Så vad passar bättre än att förlägga den i nutid? Mr Darcy, Chip Bingley och hela familjen Bennet har fått uppdaterade roller i denna nyskapande tolkning som flyttat Jane Austens engelska drama till ett nutida USA… Underhållande och smart!

Köp boken här.
Lyssna på boken här.

 

6. En sång till Ella av David Almond

En sång till Ella David Almond

Djupt tänkvärd ungdomsroman baserad på myten om Orfeus och Eurydike. Dagarna på stranden är precis så härliga som Claire och hennes vänner drömt om. De sjunger och dansar, äter och dricker, leker och älskar. Det känns nästan som om de är i Grekland och inte i det kylslagna nordöstra England. Plötsligt dyker den underliga men vackra Orfeus upp och trollbinder alla med sin sång. Mest hänförd blir Ella. Claire står vid sidan av och ser hur hennes bästa vän uppslukas av kärleken och försvinner bort.

Boken finns här.

 

7. Ett hov av taggar och rosor av Sarah J Maas

Ett hov av taggar och rosor sarah J maas

Skönheten och odjuret och feer ter plats i denna moderna version.  När nittonåriga jägarinnan Feyre dödar en varg i skogen dyker det upp en odjursliknande varelse och kräver vedergällning. Feyre tvingas följa med till ett farligt, magiskt rike hon bara trodde fanns i sagorna, och väl där inser hon att varelsen inte är ett djur, utan Tamlin: en av de livsfarliga, odödliga feer som en gång styrde över deras värld.
Feyres känslor för Tamlin övergår så småningom från iskall fientlighet till en blixtrande passion som överskuggar alla varningar och lögner hon hört om hans farliga och vackra värld.

Boken finns här.

För de minsta

Stolthet och fördom av Jennifer Adams

Babylit stolthet och fördom jennifer adams

Räkna från ett till tio i Jane Austens värld! Strosa genom EN engelsk by, där du stöter på TVÅ eleganta herrar, och de FEM systrarna Bennet … En oemotståndlig version av en älskad klassiker. ”BabyLit” är perfekta presentböcker att ge bort såväl på födelsedagar och dop som till den nybakade studenten!

Boken finns här.

 

Alice i underlandet av Jennifer Adams

Babylit Alice i underlandet jennifer adams

Följ efter Alice svarta skor ner i kaninhålet! Där nere bor den gröna grodan, den röda drottningen, den orangea katten och många fler. Igenkänning, färglära och mycket humor blir till ljuv harmoni i denna supersmarta klassikertolkning för de minsta.

Boken finns här.

Frankenstein av Jennifer Adams

babylit frankenstein jennifer adams

Armar, ben, ögon, mun … It’s alive! Tillsammans bildar de olika kroppsdelarna Frankensteins monster i den här bedårande pekboksversionen av Mary Wollstonecraft Shelleys klassiker. Dessutom gillar monstret att äta jordgubbar och läsa böcker. Världslitteratur för alla från 0-100 år!

Boken finns här.

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag accepterar villkoren.

En sida till? Fortsätt läs!