7 nya lästips för sommarens bokcirkel
Boktips

7 nya lästips för sommarens bokcirkel

Allt man vill efter att ha läst ut en bok är ju att få prata den. Och att kunna ha bokcirkeln på en filt ute i det gröna gör det inte direkt mindre trevligt. SelmaStories har listat några nya böcker där det finns mycket att diskutera tillsammans.

Av: SelmaStories
Fotograf: Getty
Publicerad: 10 juni 2022

Allt man vill efter att ha läst ut en bok är ju att få prata den. Och att kunna ha bokcirkeln på en filt ute i det gröna gör det inte direkt mindre trevligt. SelmaStories har listat några nya böcker där det finns mycket att diskutera tillsammans.

Bok 1

Detransition, baby av Torrey Peters

Inbunden
219 kr
Köp boken

En både rolig och sorglig rom-com om moderskap. Så beskrivs Torrey Peters bästsäljare som vi tror kan väcka många frågor inför bokcirkel-träffen. Läsaren möter Reese. Hon har destruktiva relationer med gifta män och är olyckligt kär i sitt ex. Amy, ex:et, har genomgått en detransition och lever åter som man. Han saknar visserligen Reese men har andra saker att ta tag i. För trots hormonbehandlingarna har han lyckats göra sin chef gravid. När han återser Reese slås han av tanken: tänk om en annan slags familj är möjlig?

Översättare: Julia Gillberg

Bok 2

Välj mig av Sofia Rönnow Pessah

Kartonnage
219 kr
Köp boken

Sofia Rönnow Pessah debuterade med Männen i mitt liv för ett par år sedan. Nu är hon tillbaka med en samtidsskildring som även den handlar om det som skaver i mänskliga relationer. Läsaren får möta AT-läkaren Matilde. Hon har tydligt klart för sig vart livet är på väg och med hjälp av årslistor och beslutsamhet ska allt bli som hon vill.

Bok 3

Sarek av Ulf Kvensler

Inbunden
219 kr
Köp boken

Gillar ni att läsa deckare? Då borde ni ta er an Ulf Kvenslers psykologiska thriller. Sarek, som redan nominerats till Årets bok av Bonniers Bokklubbar, handlar om några vänner som ska fjällvandra. Tre av dem brukar ta en årlig tripp till Sarek och den här gången följer en fjärde person med – Milenas kille Jacob. Han är trevlig men Anna får känslan av att hon känner igen honom. Vandringen utvecklas snart till en mardröm och beslutet att låta Jacob följa med får konsekvenser som de aldrig hade kunnat ana…

Läs mer: 20 nya deckare att sträckläsa i sommar

Bok 4

Ruth & Pen av Emilie Pine

Inbunden
219 kr
Köp boken

Emilie Pine skrev den hyllade essäsamlingen Allt jag inte kan säga och är nu tillbaka med en ny bok på svenska. Romanen handlar om kvinnorna Ruth och Pen, och här finns säkerligen en hel del för bokcirkeln att diskutera då den tar upp teman som tvåsamhet, barnlöshet och psykisk ohälsa.

Ruth genomgår en kris i sitt äktenskap. Hon och mannen Aidan är ofrivilligt barnlösa och har under flera år genomgått IVF-behandlingar. Men nu har Ruth tagit beslutet att hon inte vill fortsätta behandlingarna. Läsaren möter även 17-åriga Pen. Hon hemligt förälskad i vännen Alice och nu har hon bestämt sig för att ta mod till sig och visa det.

Översättare: Jan Hultman, Annika Hultman-Löfvendahl

Bok 5

Ovanjorden av Mikael Berglund

Inbunden
219 kr
Köp boken

En suggestiv berättelse om samhörighet och tillit. Mikael Berglunds nya roman handlar om Oskar som jobbar de sista dagarna av sommarjobbet på en förskola i Ammarnäs, i Västerbotten. På förskolan träffar han renskötaren Eija som är storasyster till ett av barnen. Mötet blir början på en omvälvande relation till både Eija, naturen och människorna på platsen.

”I sin nya, mångdimensionella roman skildrar Mikael Berglund med stor känslighet en relation som ställer många existentiella frågor på sin spets.” – Yukiko Duke, Vi Läser

 

 

Bok 6

Stjärnfall av Louise Boije af Gennäs

Louise Boije af Gennäs Stjärnor utan svindel har blivit något av en modern klassiker. 25 år efter att den gavs ut kommer nu den efterlängtade och fristående uppföljaren i augusti. Stjärnfall (där läsaren bland annat får återse karaktären Sophie) är en relationsroman som kretsar kring frågan om man alltid ska följa sitt hjärta till alla pris.

Läs mer: 11 böcker som definierade 1990-talet

Bok 7

Hundarnas våld av Thomas Savage

Inbunden
219 kr
Köp boken

En studie i grymhet och kärlek. Så beskrivs Thomas Savages klassiker Hundarnas våld som nu finns i svensk utgåva.

Året är 1925. Bröderna Phil och George är mitt i livet, äger en stor ranch i Montana, och har bott där sedan de var små pojkar. När den blyge George oväntat gifter sig med änkan Rose, går Phils värld i bitar och han bestämmer sig för att förpesta sin svägerskas liv på ranchen. Kan någon skydda henne?

Översättare: Hans-Jacob Nilsson

Läs mer: Howdy stranger! 5 riktigt bra västernskildringar

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!