Less på januari? Här är 8 böcker att drömma dig bort med
Boktips

Less på januari? Här är 8 böcker att drömma dig bort med

Av: Elsa Sjögren
Publicerad: 12 december 2018

Med sitt mörka, kalla väder är januari långt ifrån den peppigaste månaden på året. Glöm allt vad snöslask, jobbstress och hälsohets heter och dröm dig bort med dessa åtta varma böcker.

1. 7 dagar med familjen av Francesca Hornak

Sju dagar med familjen
Det är jul och för första gången på länge är hela familjen Birch samlad i det gamla huset i Norfolk. Familjen består av två föräldrar och två vuxna döttrar, var och en med hemligheter de tvingas konfrontera under veckan. När en oväntad gäst dyker upp ställs allting på sin spets. Läs för en varm och rolig julberättelse full av igenkänning. Vill du läsa ett utdrag? Kolla in här. 

Boken finns här.

2. Mellan himmel och hav av Anna Fredriksson

Mellan himmel och hav
Sallys familj har många hemligheter. Hon har aldrig fått svar på varför hennes mamma övergav henne när Sally bara var tre år, och smärtan lever kvar även 40 år senare. Kanske är det extra starkt för att Sally själv bara har sporadisk kontakt med sin vuxna dotter Josefin. Sally bestämmer sig för att lämna allt för att flytta till Österlen, där dottern bor, för att försöka försonas med henne. När Sally upptäcker att även hennes mamma bor i trakten, och står nära Josefin, är förvirringen ett faktum. Läs för den kärleksfulla skildringen av relationen mellan mammor och döttrar.

Boken finns här.

3. Förälskad i trubbel av Sarah Title

Färälskad i trubbel
Liam är bibliotekarie och bor i en liten stad på den amerikanska östkusten. Han älskar vänligheten, nyfikenheten och det lilla biblioteket som han jobbar på. En dag återvänder Johanna sitt staden och blir samtalsämnet på allas läppar. Efter ett tillbakadraget skivkontrakt och en farmor med ett brutet ben har hon tvingats tillbaka till sin tråkiga hemstad. Hon springer in i Liam vart hon än vänder sig, kanske kan hans närvaro göra staden lite mindre tråkig trots allt. Läs för mysig och modern romance om kärlek och bibliotekarier.

Boken finns här.

4. På öppet hav av Nora Roberts

På öppet hav
Socialarbetaren Anna Spinelli beger sig till Chesapeake Bay för att avgöra om tre adopterade bröder ska få vårdnaden om Seth, deras framlidne fars siste skyddsling. I den första boken av fyra om familjen fokuserar vi på Cam, en racerförare som precis återvänt hem. Han har motvilligt lämnat sitt jetset-liv i Europa för att uppfylla sin adoptivfars sista önskan och ta hand om Seth. Samtidigt är den lilla kuststaden full av elaka rykten om fadern. Det blir inte enklare när Anna kliver in på gården — och rakt in i Cams hjärta. Läs för skildringen av de komplicerade familjerelationerna och feelgood på mästerlig nivå.

Boken finns här.

5. Och varje morgon blir vägen hem längre och längre av Fredrik Backman

och varje morgon blir vägen hem längre och längre
Farfar och Noah sitter på en bänk och pratar om livets alla frågor, stora som små. Farfar kan inte låsa bli att minnas farmor, hur det var att förälska sig i henne och hur det var att förlora henne. Världen han känner till håller på att förändras, därför vill han stanna på bänken med Noah och känna doften av hyacinter. Men minnena blir allt svårare att fånga och farfar och Noah måste göra det svåraste av allt: ta farväl. Läs för ett ömsint porträtt av en åldrande man med demens som kanske väcker större förståelse för dina egna äldre släktingar.

Boken finns här.

6. Ragga som du shoppar av Lin Jansson

Ragga som du shoppar
Lovisa känner att hennes liv står still. Hon kommer ingenvart med Adrian och på jobbet finns bara sura personalchefer och mängder med myggmedel som ska sorteras. Samtidigt tycks Olivia, systern som Lovisa alltid stått nära, försvinna mer och mer. Det kan hända mycket med en familj när en av dem råkar riktigt illa ut. Plötsligt står livet inte längre still utan under ett halvår ska så många saker hända att ingenting snart är sig likt längre. Läs för de pricksäkra beskrivningarna av dagens Sverige och skratta-tills-man-kissar-på-sig-humor.

Boken finns här.

7. När livet börjar om av Lucy Dillon

När livet börjar om
Libby och Jason har lämnat London för att förverkliga sin dröm och förvandla ett familjehotell på landet till en lyxig tillflyktsort för stressade storstadsmänniskor. Men projektet är inte helt utan utmaningar. En dag blir en kvinna påkörd utanför hotellet och förlorar minnet som följd. När Libby erbjuder kvinnan att återhämta sig på hotellet sätts en kedja av positiva händelser igång. Läs för charmen, värmen och verklighetsflykten i decemberkylan.

Boken finns här.

8. För oss är natten ljus av Christoffer Holst

För oss är natten ljus
När familjen Brickman äntligen ska lämna USA för Sverige efter ett pliktskyldigt besök på en begravning nås de av beskedet att piloterna har gått ut i strejk. Familjen blir strandsatt i New York, en dröm för många men en mardröm för sonen Oliver. Han försöker fokusera på själva staden och ignorera det faktum att han måste dela rum med sin torra syster, krisande mamma, nya unga styvmor och kärlekskranka pappa. Läs för igenkänning, familjebanden och feelgood-mys i New York-miljö.

Boken finns här.

En sida till? Fortsätt läs!